Ponta şi Antonescu, faţă-n faţă cu Boc. Nu s-au înţeles pe nimic! VIDEO

Liderii USL şi Emil Boc nu s-au înţeles "pe nimic" la întâlnirea pe care au avut-o la Palatul Parlamentului.  Opoziţia a cerut demisia Guvernului, organizarea de anticipate şi instalarea unui Executiv de tehnocraţi, însă s-a lovit de refuzul premierului şi al coaliţiei.

RomaniaTV.net
17 ian. 2012, 17:55
Ponta şi Antonescu, faţă-n faţă cu Boc. Nu s-au înţeles pe nimic! VIDEO

„Nu s-a ajuns la nici un rezultat pozitiv, nu ne-am înţeles pe nimic, nici o cerere a opoziţiei nu a primit răspuns”, a declarat liderul PSD, Victor Ponta, la finalul întrevederii, care a durat aproximativ o oră.

El a precizat că s-a cerut organizarea de anticipate, precum şi demiterea ministrul de interne, Traian Igaş, însă „nu am primit niciun răspuns”.

„Boc şi tovarăşii săi cred că România e în stabilitate. I-am spus clar că soluţia este demisia acestui guvern, un acord politic pentru anticipate şi un guvern de serviciu care să organizeze aceste alegeri”, a spus şi liderul PNL, Crin Antonescu.

Singurul lucru pe care l-a acceptat Emil Boc a fost organizarea unei sesiuni parlamentare extraordinare, care va avea loc săptămâna viitoare.

Premierul a admis că discuţia cu opoziţia s-a axat pe alegeri anticipate, însă a arătat că soarta Guvernului se decide în Parlament şi că este de analizat ce este mai bine pentru România.

„Deci, iată că trei cu doi, cu unul, şase luni de zile într-o formă extinsă, ar lua mecanismul formării unui nou guvern în baza alegerilor anticipate. Deci, suntem în luna februarie, şase plus doi ar însemna opt luni, deci am fi în august. Alegerile pot să fie în octombrie, din septembrie sau din octombrie se poate intra deja în campania electorală. Se pune întrebarea dacă pentru două-trei luni, raportat de la alegerile la termen, merită declanşarea mecanismului alegerilor anticipate”, a explicat Emil Boc în legătură cu propunerea opoziţiei de declanşarea a alegerilor anticipate.

Legat de solicitarea USL de demitere a lui Traian Igaş pentru modul cum a fost gestionată manifestaţia de duminică din Bucureşti, Boc a spus că săptămâna viitoare în Parlament va fi o analiză pe această temă, unde va fi prezent şi ministrul de Interne.

Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu i-a cerut demisia din fruntea Guvernului, Emil Boc a răspuns: „Nu am discutat aşa ceva”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a respins şi el ideea demisiei Guvernului şi a organizării de anticipate, motivând că  procedurile legale vor face ca ele să aibă loc în august sau septembrie.

Argumentaţia puterii nu i-a convins însă pe liderii USL care au spus că un acord politic pe anticipate între toate partidele ar face ca alegerile să se ţină la sfârşitul lui martie. Una dintre procedeele de grăbire a alegerilor ar fi ca parlamentarii să demisioneze în bloc, iar Guvernul să convoace alegeri în colegiile vacantate astfel.

Antonescu este destul de sceptic în privinţa corectitudinii cu care puterea ar trata o asemenea situaţie. „Dacă mâine, doar parlamentarii opoziţiei demisionează, nu avem anticipate”, a spus Antonescu.

Liderii USL au mers la întâlnirea cu premierul Emil Boc, după ce acesta i-a sunat, invitându-i la o discuţie pe situaţia politică şi socială actuală.

Înainte de a intra la discuţii, USL a avut un mandat clar: să ceară declanşarea alegerilor anticipate, demisia actualului Guvern şi instituirea unui Cabinet independent, care să organizeze viitorul scrutin.

Premierul Boc a anunţat însă încă de marţi seara că nu are de gând să demisioneze. Mai mult, el a recunoscut că i-a invitat pe liderii Opoziţiei la dialog, sub presiunea protestelor din stradă, declarând că probabil întâlnirea nu ar fi avut loc chiar miercuri dacă în ultimele zile nu ar fi fost organizate mai multe acţiuni de protest.

La întânire au fost prezenţi şi ceilalţi lideri ai coaliţiei: Kelemen Hunor (UDMR) şi Gabriel Oprea (UNPR), preucm şi Varujan Pambuccian din partea minorităţilor naţionale.

Premierul Emil Boc a mers, marţi după-amiază, la Palatul Cotroceni, pentru o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu. Întâlnirea a avut loc în contextul manifestărilor sociale din ultimele zile şi după revenirea lui Raed Arafat în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Raed Arafat a revenit în Ministerul Sănătăţii pe postul de subsecretar de stat la o săptămână după ce demisionat din funcţie în urma nemulţumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenţă din proiectul Legii sănătăţii şi ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de către preşedintele Traian Băsescu.

Premierul Emil Boc a spus că revenirea lui Arafat la MS a avut loc deoarece există voinţă „din ambele părţi”, acesta având marţi dimineaţă o discuţie şi cu preşedintele Traian Băsescu şi cu ministrul Sănătăţii.