Ponta şi Isărescu au discutat despre reducerea contribuţiilor sociale

Premierul Victor Ponta şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, au avut, joi, o scurtă întrevedere, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
12 iun. 2014, 08:47
Ponta şi Isărescu au discutat despre reducerea contribuţiilor sociale

În cadrul întâlnirii, principalul subiect de discuţie a fost măsura referitoare la reducerea contribuţiilor sociale, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

De altfel, această măsură este principalul subiect analizat în aceste zile de autorităţile române cu echipa Fondului Monetar Internaţional prezentă la Bucureşti.

Întâlnirea dintre premier şi guvernator a avut loc după un eveniment Euromoney la care au participat cei doi oficiali.

Premierul Victor Ponta se întâlneşte joi dimineaţă cu delegaţia FMI, BM şi CE prezentă în România, pentru runda finală de discuţii.

La sfârşitul lunii mai, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, arăta că obiectivul zero este reducerea contribuţiilor de asigurări sociale /CAS/ cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional /FMI/, Comisiei Europene /CE/ şi Băncii Mondiale /BM/.

,,Obiectivul zero al meu este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Voi discuta cu reprezentanţii FMI, CE şi BM reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014. Este o măsură pe care am susţinut-o de mult timp şi acum o voi promova cu toată tăria’, a afirmat Ioana Petrescu.

Potrivit ministrului Finanţelor, impactul bugetar al reducerii CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar dacă se iau în calcul şi efectele pozitive ale aplicării acestei măsuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor rămaşi la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni.

Petrescu a precizat că nu va fi discutată cu Misiunea FMI o lărgire a bazei de impozitare pentru CAS.

În România, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru şi diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.