Ponta speră ca Nobelul pentru literatură să-l câştige Cărtărescu

Prim-ministrul Victor Ponta scrie pe blogul său că România are "mare nevoie" ca Mircea Cărtărescu să fie câştigătorul premiului Nobel pentru literatură în 2012. Cărtărescu reprezintă un mare nume al culturii române, scrie Ponta în postarea intitulată "De ce îl susţin pe Mircea Cărtărescu".

RomaniaTV.net
10 oct. 2012, 11:39
Ponta speră ca Nobelul pentru literatură să-l câştige Cărtărescu

„Nu o fac pentru a mă lăuda cu citirea cărţilor sale în campanie şi nici pentru asocieri de imagine – până la urmă, diferenţele de opinie dintre noi sunt multe şi clare. Dar cred că trebuie să fim alături de un nume mare al culturii române contemporane, indiferent de diferenţele de opinie”, scrie Ponta.

Un eventual succes al scriitorului român ar reprezenta o victorie pentru întreaga ţară, susţine premierul. „Ar fi o mare mândrie pentru noi, ca ţară (…) Nu suntem mai multe Românii, chiar dacă politica uneori ne separă foarte mult. Suntem o singura ţară şi, atunci când avem o valoare, trebuie să o salutăm şi să o susţinem”, mai scrie Victor Ponta.

Scriitorul Mircea Cărtărescu este printre nominalizaţii la premiul Nobel. Scriitorul român apare în prima treime a clasamentului celor care ar putea obţine unul dintre cele mai importante premii din lume. O casă de pariuri din Marea Britanie, îl nominalizează pe Mircea Cărtărescu alături de marii favoriţi pentru premiul din acest an, japonezul Haruki Murakami, chinezul Mo Yan şi ungurul Peter Nadas. Câştigătorul va fi anunţat mâine de comitetul Nobel.

Preşedintele Traian Băsescu l-a indicat pe Mircea Cărtărescu drept scriitorul său favorit. Mai mult, atât în campaniile electorale din 2004, cât şi în cea din 2009, Băsescu a spus că citeşte „Levantul” lui Cărtărescu. Afirmaţia a suscitat comentarii aprinse, neelucindându-se nici până azi dacă Băsescu a citit respectivul roman de două ori sau a avut o singură lectură, dar aprofundată.