Victor Ponta: Vom da banii înapoi celor care au plătit TAXA AUTO introdusă de Boc

TAXA AUTO. Premierul Victor Ponta a declarat că taxa auto, introdusă de Guvernul Emil Boc pe data de 3 februarie 2012, va fi returnată celor care au plătit-o.

RomaniaTV.net
19 feb. 2014, 11:04
Victor Ponta: Vom da banii înapoi celor care au plătit TAXA AUTO introdusă de Boc

TAXA AUTO. Victor Ponta a mai spus că taxa a fost declarată ilegală de către UE, întrucât cotnravine dreptului european.

„Taxa introdusă de Boc în 3 februarie 2012, cu câteva zile înainte de a-şi da demisia, este neeruropeană. Avem de dat banii înapoi, în funcţie de toate restricţiile bugetare. O să dăm banii înpoi celor care au plătit această taxă, să vedem ce şi cum o facem”, a declarat premierul.

TAXA AUTO. Legea  nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a introdus taxa de poluare, ce trebuia platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi, cat si pentru cele second-hand, care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul era produs in tara sau in strainatate. 

Prevederile au fost, insa, in vigoare, doar cateva cateva saptamani, din 13 ianuarie pana la 31 ianuarie 2012. Aceasta intrucat in in ultima zi a anului 2012 s-a publicat OUG nr. 1/2012, care a suspendat obligatia achitarii taxei de poluare pana la 1 ianuarie 2013.

TAXA AUTO. Cum procedezi pentru a-ti recupera banii?

Statul nu va restitui, insa, in mod automat banii achitati cu titlu de taxa de poluare.

Prin urmare, explica avocatul Olteanu si Asociatii, restituirea taxei de poluare se poate face numai pe calea instantei de judecata, prin promovarea unei cereri de chemare in judecata formulata in contradictoriu cu administratia finantelor publice si administratia fondului pentru mediu.

Mai exact, adauga Carmen Diaconu, toate persoanele care au achitat taxa auto se pot indrepta impotriva statului roman prin introducerea unei actiuni in fata instantelor de judecata prin care sa solicite restituirea sumei achitate cu titlu de taxa de poluare.

Pentru a solicita recuperarea banilor din TAXA AUTO, contribuabilii vor depune in instanta urmatoarele documente:

  • cartea de identitate a masinii in copie, cu prezentarea originalului in instanta pentru conformitate,
  • contract de vanzare cumparare a autovehiculului,
  • decizia de impunere a platii taxei de poluare eliberata de Administratia Financiara competenta
  • dovada platii taxei de poluare.

In cazul in care cei care au achitat taxa nu mai detin o copie de pe chitanta fiscala, ei se pot adresa organului fiscal la care au platit taxa, care le va elibera o copie de pe documentul de plata.

„Pentru autovehiculele achizitionate in sistem leasing, recomandam incheierea unei conventii de cesiune de creanta litigioasa deoarece contribuabilul care a achitat taxa este locatorul, iar nu utilizatorul. Este insa suficienta si o procura din partea societatii de leasing prin care aceasta manadeaza utilizatorul sa intreprinda toate demersurile necesare pentru recuperarea taxei”, arata Carmen Diaconu intr-un articol mai vechi publicat de AvocatNet.ro.

In ceea ce priveste costurile pe care le presupune promovarea cererii de chemare in judecata, avocatul mentioneaza ca acestea constau in taxa de timbru, care se stabileste in functie de valoarea taxei de poluare a carei restituire se solicita (10% din valoarea pretinsa, dar nu mai mult de 300 de lei).

La aceste costuri se adauga si onorariul de avocat, pentru cei care aleg sa fie asistati de un profesionist pe tot parcursul procedurii.

Carmen Diaconu opineaza ca cei care solicita recuperarea taxei auto in instanta au nevoie de un avocat, pentru ca redactarea actiunii in fata instantei de judecata presupune cunostinte temeinice de drept intern si drept comunitar, dar si cunoasterea practicii CEDO. „In plus, este posibil ca in proces partea adversa sa invoce tot felul de exceptii, la care justitiabilul trebuie sa fie pregatit sa raspunda”, sustine avocatul. 

Important! Aceste costuri se recupereaza integral cu titlu de cheltuieli de judecata.

Conform avocatului, nu doar taxele platite in 2012 pot fi recuperate. Mai exact, si contribuabilii care au achitat taxa auto in perioada 1 ianuarie – 4 martie 2013 isi pot recupera banii, tot pe calea instantei de judecata. Singura conditie de indeplinit este ca taxa sa fi fost achitata pentru inmatricularea in Romania a unui autovehicul second hand, achizitionat dintr-un stat membru al Uniunii Europene si care a fost anterior inmatriculat intr-un alt stat membru al UE.

Nici taxa auto in vigoare acum, „timbrul de mediu”, nu a scapat de controverse

Si noul timbru de mediu poate fi atacat in instanta de judecata deoarece incalca normele legale privitoare la dreptul la proprietate, drept garantat de Constitutie si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, a mentionat acum cateva luni, pentru AvocatNet.ro, Carmen Diaconu.

„Prin noua formula de calcul al timbrului de mediu, taxa creste foarte mult pentru autoturismele Euro 3 si Euro 4 si scade pentru autoturismele Non – euro, Euro 1 si Euro 2. Intrucat majoritatea tranzactiilor cu autoturisme au ca obiect autoturisme incadrate in normele Euro 3 si Euro 4, proprietarii acestora vor fi afectati in cazul in care ar dori sa instraineze autoturismul neputand dispune de atributele conferite de dreptul de proprietate. Or, circuitul civil este liber, iar aceasta taxa, dupa cum a fost reglementata, incalca principiul liberei circulatii a marfurilor, prevazut de art.34 – 36 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene”, explica atunci reprezentantul Olteanu si Asociatii.

Mai mult decat atat, OUG nr. 9/2013, actul normativ care reglementeaza timbrul de mediu, contine si dispozitii care incalca Constitutia Romaniei. Este vorba despre art. 4 lit. d) din OUG nr. 9/2013 prin care se prevede obligatia achitarii timbrului de mediu in cazul transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat in situatia autovehiculelor pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmatricularea fara plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Potrivit avocatului, acest articol incalca principiul neretroactivitatii legii civile, principiu consacrat de prevederile art.15 alin. 2 din Constitutie si de art. 6 din Codul civil.

 

TAXA AUTO 2014 ESTE ÎN VIGOARE: CALCULATOR TAXĂ AUTO

TAXA AUTO 2014: CALCULATOR TAXA DE PRIMĂ ÎNMATRICULARE. Potrivit legii aprobate de Parlament, cei care vor sa cumpere o masina inmatriculata in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 trebuie sa plateasca o taxa de poluare calculata in functie de capacitatea cilindrica, vechimea masinii si coeficientul de poluare. Noua taxa auto se aplica atat masinilor inmatriculate aduse din afara cat si masinilor inmatriculate in Romania inainte de 2007. Afla cat va fi taxa auto 2014 pentru masina ta folosind calculatorul de taxa auto 2014 si calculatorul taxa poluare 2014 de mai jos. 

CALCULATOR OFICIAL TAXĂ AUTO

În BUCUREŞTI, administrațiile fiscale unde se pot depune documente pentru plata timbrului de mediu pentru autovehicule sunt:

Administraţia Finanţelor Publice

Adresa

Telefon

Sector 1

Str. Roma nr. 7

021.230.94.84

Sector 2

Str. C.A. Rosetti nr. 39

021.310.34.10

Sector 3

Calea Moşilor nr. 156

021.315.73.89

Sector 4

Persoanele fizice: Bd. C.Brâncoveanu nr. 2, bl. 12
Persoanele juridice: Şos. Berceni nr.104

021.332.33.07

021.319.39.43

Sector 5

Calea 13 Septembrie nr. 226, bloc. V 54

021.781.32.12

Sector 6

Str.Popa Tatu nr.7

021.315.32.70

TIMBRU DE MEDIU 2014. Autovehiculele dobândite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata taxei auto
Autovehiculele dobândite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu, noua taxă auto, autorităţile descoperind că sunt maşini second-hand cumpărate din statele Uniunii Europene în coproprietate, dar cumpărătorii fac partajul la notariat asupra maşinii înainte de înmatriculare.

În prezent, autovehiculele dobândite prin partaj sunt exceptate de la plata timbrului de mediu, excepţie care va fi însă eliminată de Guvern prin ordonanţă.

„S-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second-hand din spaţiul comunitar în coproprietate, iar anterior înmatriculării acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notarială, prin buna învoială, asupra autovehicului respectiv. Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de către coproprietarul dobânditor, se creează atât o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului prin achiziţionarea autovehicului second-hand tot din spaţiul comunitar, cât şi un prejudiciu adus bugetului general consolidat”, explică Guvernul în document.

Executivul mai arată că acelaşi mecanism de eludare poate fi folosit şi în cazul autovehiculelor noi, achiziţionate în regim de coproprietate, prin partajarea pe cale notarială a autovehiculului anterior înmatriculării.

Piaţa autovehiculelor noi a scăzut în primul semestru cu 18,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 34.978 de autoturisme şi vehicule comerciale vândute, cu un ritm mai accelerat la autoturisme, de 19,4%, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile.

În acelaşi timp, importurile de autoturisme second-hand au fost de aproximativ 102.000 unităţi, iar cele de vehicule comerciale rulate de 21.500 de unităţi, ceea ce reprezintă o creştere de 38%, respectiv 6% faţă de perioada similară din 2012.

Din aceste cifre rezultă că la fiecare autovehicul (autoturism + vehicul comercial) nou vândut în România au fost aduse alte 4,1 second-hand.

TAXA AUTO 2014: Care sunt formulele de calcul

Iata formulele de calcul in functie de norma de poluare a autoturismului.

TAXA AUTO: Autovehicule Euro 5, Euro 4 sau Euro 3

Suma de plata =  [(A x B x(100 – C)]/100, unde:

A = valoarea combinata a emisiilor de CO2, exprimata in grame/km mentionate in Cartea de Identitate a Vehiculului;
B = valoarea timbrului de mediu pentru emisiile poluante, exprimata in Euro/1 gram CO2, prevazuta in anexa nr. 1;
C = cota de reducere a timbrului prevazuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2.

Autovechicule non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 si pentru care nu este specificata valoarea combinata a emisiilor de CO2:

Suma de plata = [E x D x (100 -C)]/100,

unde:

C = cota de reducere a timbrului prevazuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2;
D = cilindreea – capacitatea cilindrica;
E = timbrul de mediu, prevazut in coloana nr. 3 din anexa nr. 3;

Atentie! A doua formula se aplica si pentru autovehiculele din categoria M1 carora le corespund normele de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 care nu detin omologare europeana de tip si pentru care nu este specificata valoarea combinata a emisiilor de C02.

Exact ca in cazul taxei auto, suma de plata se calculeaza in euro, dar va fi platita in lei, pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. In 2013, cursul de schimb valutar utilizat este de 4,5223 lei/euro.