Ponta vrea să-i impoziteze suplimentar pe bugetarii care câştigă peste 4.500 lei lunar

Publicat: Marţi, 29 Mai 2012 22:55 // Actualizat: Marţi, 29 Mai 2012 23:42 // Sursa: Mediafax

Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta.

Foto: inpolitics.ro

El a amintit că Guvernul USL intenţionează să aplice de anul viitor cote diferenţiate de impozit, în funcţie de nivelul salariilor.

"În plus faţă de acest sistem fiscal, dacă va fi cazul şi dacă se va dovedi o idee bună, în special în zona bugetară, pentru că nu vreau să dăm semnale negative în zona privată care deja a suferit destul de multe în urma crizei, pentru cei care au venituri mari de la buget, de peste 4.500 lei pe lună, acolo poate fi vorba de o taxă de solidaritate. O taxă de 16 plus încă 16 peste ceea ce depăşeşte 1.000 de euro pe lună", a spus Ponta, la Prima TV.

În noul sistem, bugetarii ar fi impozitaţi cu 16% pentru întregul venit şi ar plăti şi un impozit suplimentar, tot de 16%, aplicat la suma ce depăşeşte 4.500 lei.

Premierul a precizat că a cerut Ministerului Finanelor o cifră exactă a persoanelor care primesc pensii şi salarii de peste 4.500 lei lunar.

"Suntem într-o perioadă atât de dificilă în care realmente un pic de taxă de solidaritate se impune. Ştiu că nu ar aduce prea multţi bani la buget, dar ar fi un tip de semnal de solidaritate", a adăugat Ponta.

Premierul a declarat anterior că Guvernul va analiza posibilitatea introducerii, începând cu anul viitor, a unei taxe de solidaritate în cazul bugetarilor cu venituri excesive care, de exemplu, depăşesc flagrant salarii sau pensii de 10.000 lei.

El a răspuns astfel întrebat ce măsură va aplica Guvernul în cazul în care, după aplicarea celor două etape de majorare a salariilor, vor exista bugetari cu salarii mai mari decât la momentul tăierii.

"Atunci există o singură soluţie, din punctul meu de vedere trebuie să vedem cum facem ca veniturile excesive din zona bugetară, nu tăind, ci eventual printr-o taxă specială, să poată reveni la un nivel de normalitate. Dacă există venituri, fie că este vorba de salarii sau de pensii, care depăşesc în mod flagrant salariile de 100 milioane (lei vechi-n.r.) şi pensii atât câte mai sunt în zona aceasta, trebuie să găsim o soluţie pentru 2013 de un tip de taxare de solidaritate", a spus Ponta, în urmă cu zece zile.

El a arătat că vrea să analizeze datele şi să identifice câte persoane se pot afla în această situaţie înainte de a lua o decizie.

loading...
8 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
07 iun 10:46
.../> Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, vineri, că taxa de solidaritate pentru bugetari este în principiu o idee bună, el adăugând că personal este pentru impozitarea progresivă, care, în opinia sa, este “corectă,...
04 iun 12:15
.../> Majorarea salariilor bugetarilor va fi urmată în viitorii trei ani de o politică restrictivă a Guvernului, în care eventualele creşteri ale cheltuielilor cu salariile, anticipate deja în scădere,...
01 iun 11:57
Votează email 0 email
...
Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4. Citește mai departe...
...
31 mai 13:08
Răspunde | Votează email 0 email
ROXY
Ramane de vazut daca se si aplica!Sau sunt vorbe pentru campania electorala?Nu cred ca cei care ne conduc si au averi uriase renunta asa usor ...Supertaxa pe averi?Tot un fasssss!
31 mai 13:03
Răspunde | Votează email 1 email
lola
Problema e cine il asculta? Toti au salarii mari si nu sunt deacord.Criza-i numai pentru cei saraci,ei stiu sa stranga cureaua si inca mai suportam (ramane de vazut pana cand? )Nu noi cei amarati votam in Parlament sau in guvern.Nu sunt decat : vorbe..vorbe...pt. campania electorala!
30 mai 12:59
Răspunde | Votează email 0 email
pedala
– Un articol interesant de citit - http://www.puterea.ro/articol/stefan_florescu_candidatul_secret_al_psd_la_primaria_sectorului_6
30 mai 07:18
...0px;"> Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4. Citește mai departe… ...
30 mai 05:41
Răspunde | Votează email 0 email
big
Alo socialistule, vrei sa platim spaga mai mare la armatele voastre de functionari?! Mai bine informatizeaza sistemul (poate nici nu mai furati atata), si mai da afara din ei. Alo Dl. Antonescu sunteti pe receptie?, nu mai vorbiti de impozite pe case, pe avere, pe venit ca inebuneste lumea!
1
EUR
4.8297
RON
30 Mar
noapte 3 °
zi 5 °
Ultimele joburi adaugate
24 H