Ponta vrea să prezinte şi opoziţiei propunerile privind descentralizarea

Premierul Victor Ponta a declarat că discuţiile la nivel politic privind descentralizarea au avansat foarte mult, iar USL se va reuni, joi, în şedinţă pentru a finaliza acest proiect, pe care îl va prezenta şi celorlalte grupuri parlamentare.

RomaniaTV.net
16 oct. 2013, 15:14
Ponta vrea să prezinte şi opoziţiei propunerile privind descentralizarea

„La nivel politic, discuţiile au avansat foarte mult cu descentralizarea, mâine (joi, nrn), de altfel, o să avem o şedinţă a USL pentru a trasa ultimele lucruri, în ideea corectă şi bună de a apropia de cetăţean deciziile cele mai importante şi de a reduce costurile cu birocraţia şi cu administraţia”, a arătat miercuri, Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a subliniat că vrea să prezinte acest proiect şi reprezentanţilor PDL, UDMR, PPDD şi ai minorităţilor naţionale din Parlament.

Ponta a solicitat totodată miniştrilor să infirme speculaţii precum cele privind desfiinţarea serviciilor de ambulanţă, subliniind că e vorba doar de înfiinţarea unor dipecerate comune ale serviciilor de ambulanţă şi SMURD.

„O să vedeţi o mulţime de şefi de la Bucureşti, care o să fie contra, că rămân fără obiectul muncii, normal, nu mai pot să îşi mai ţină aici sute de angajaţi, secretare şi maşini şi alte lucruri”, a arătat Ponta.

Vicepremierul Liviu Dragnea şi prim-vicepreşedintele PNL Klaus Johannis au declarat, marţi, că în Comisia mixtă PSD-PNL privind reorganizarea nu s-a ajuns încă la un acord pe tema descentralizării serviciului de ordine publică, decizia politică urmând a fi luată în USL.

„Am avut o discuţie cu domnul ministru Radu Stroe, care a prezentat argumentele pentru care componenta de ordine publică din cadrul poliţiilor orăşeneşti şi municpale nu este bine să fie trasferată către autorităţile locale. Asta va fi o decizie pe care o vom lua în cadrul conduceri USL, este o deczie importantă, o decizie grea. (…) Decizia va fi luată la proxima şedinţă din cadrul USL care va fi, sperăm noi, într-un timp foarte scurt”, a precizat Dragnea, după a doua rundă de discuţii pe tema centralizării pe care Comisia mixtă PSD-PNL a avut-o la Ministerul Dezvoltării.

Dragnea a spus că în ceea ce priveşte ordinea publică, decizia de acum o săptămână, de la prima rundă de discuţii, a fost ca tema ca să se tranşeze politic.

„Domnul Stroe a adus azi (marţi, n.r.) argumente în ce priveşte stabilitatea, faptul că în viziunea sa trebuie să existe în continuare o comandă unică în ce priveşte Poliţia, intervenţiile. Sunt argumente pro, contra. Din acest motiv spun că e nevoie de o hotărâre politică pentru că aici părerile sunt încă împărţite, cel puţin în ceea ce priveşte cele două partide”, a spus Dragnea.

El a precizat că PSD susţine ca ordinea publică să fie descentralizată, dar a subliniat că acest lucru nu reprezintă „piesă de rezistenţă” în procesul de descentralizare.

Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele PNL Klaus Johannis a precizat că PNL susţine contrariul, respectiv faptul că serviciul de ordine publică nu trebuie să fie descentralizat, ci, din contra, e necesar ca acesta să rămână în continuare la Ministerul de Interne.

„Există abordări oarecum diferite, de exemplu în domeniul ordinii publice şi a Poliţiei rutiere. PNL e de părere că acestea nu se vor descentraliza şi că vor rămâne la Ministerul de Interne. PSD a venit cu propunerea de descentralizare”, a spus Iohannis.

El a arătat că va exista săptămâna viitoare, în comisia mixtă PSD-PNL, o nouă discuşie pe acest subiect, decizia urmând a se lua politic, în USL, dacă în Comisie nu se va ajunge la un punct comun.