Popularii spanioli recâştigă primăria Madridului

Partidul Popular spaniol (PP) a recâştigat sâmbătă primăria capitalei Madrid după ce timp de trei ani aceasta a fost condusă de socialişti, popularii încheind cu liberalii formaţiunii Ciudadanos un pact sprijinit şi de formaţiunea de extremă-dreapta Vox, sprijin calificat de socialişti drept ''foarte lamentabil''.

RomaniaTV.net
15 iun. 2019, 13:37
Popularii spanioli recâştigă primăria Madridului

José Luis Martínez-Almeida, capul de listă al PP la alegerile municipale din 26 aprilie, va fi primar al Madridului, în timp ce postul de viceprimar îi revine candidatei partidului Ciudadanos, Begońa Villacís. Întrucât PP şi Ciudadanos nu au majoritate, popularii au negociat cu partidul de extremă-dreapta Vox pentru a obţine sprijinul celor patru consilieri municipali ai acestuia, deşi Ciudadanos a refuzat să discute cu Vox.

Însă faptul că liberalii au acceptat susţinerea extremei-drepte, deşi declarativ insistă că s-au înţeles numai cu popularii, nu este ceva nou, aceeaşi formulă politică fiind folosită în luna ianuarie pentru formarea guvernului regional din Andaluzia, potrivit Agerpres.

Partidul preşedintelui francez Emmanuel Macron a avertizat vineri formaţiunea Ciudadanos, care face parte din noul grup ”Renew Europe” impulsionat de liderul de la Elysee în Parlamentul European (PE), că ar putea suporta ”consecinţe” pentru formarea unor alianţe pe plan local în Spania cu formaţiunea de extremă-dreapta Vox.

”La nivel local, alianţele cu extrema-dreaptă, indiferent cine ar fi ea, nu corespund valorilor noastre (…) Vor trebui să existe consecinţe la nivelul grupului (Renew Europe)”, a atenţionat un purtător de cuvânt al Ministerului francez pentru Afaceri Europene, declaraţie în urma căreia liderul partidului Vox, Santiago Abascal, a criticat pe Twitter ”interferenţa umilitoare” a preşedintelui Macron, care ”tratează Spania ca şi când ar fi o provincie franceză”.

Vicepremierul socialist spaniol, Carmen Calvo, a calificat drept ”foarte lamentabil” acordul încheiat sâmbătă de populari cu extrema dreaptă. Alegerile din aprilie au fost câştigate de lista condusă de actualul edil socialist al Madridului, Manuela Carmena, care însă nu a obţinut majoritatea.