Populaţia Chinei a scăzut în 2018, pentru prima oară după 70 ani. Experţii spun că sunt motive de îngrijorare

Publicat: Joi, 03 Ianuarie 2019 19:58 // Actualizat: Joi, 03 Ianuarie 2019 19:58 // Sursa: romaniatv.net

Populaţia Chinei, cea mai numeroasă din lume, a scăzut anul trecut pentru prima oară de cel puţin 70 de ani, potrivit unor experţi, în pofida abandonării politicii copilului unic.

Datele oficiale urmează să fie cunoscute în ianuarie, însă, fără să le aştepte, specialistul Yi Fuxian, un cercetător din Statele Unite, la Universitatea Wisconsin-Madison, estimează că populaţia Chinei a scăzut anul trecut cu 1,27 de milioane de persoane.

Se poate spune că este foarte puţin raportat la o populaţie totală de 1,39 de miliarde de locuitori, însă este o premieră în istoria Republicii Populare Chineze, fondată în 1949.

În urma politicii nataliste a fondatorului regimului comunist Mao Zedong, China s-a lansat, la sfârşitul anilor '70 într-o politică a copilului unic, criticată adesea din cauza brutalităţii sale.

Însă, în faţa îmbătrânirii populaţiei, Beijingul autorizează din 2016 ca toate familiile să aibă doi copii. Problema este că, din cauza cheltuielilor cu educaţia, sănătatea şi locuinţa, multe cupluri preferă să rămână la copilul unic, eventual să nu aibă copii.

"COTITURĂ ISTORICĂ"

Astfel, numărul naşterilor a scăzut cu 2,5 milioane anul trecut, estimează Yi Fuxian, în contextul în care Beijingul miza pe o creştere a naşterilor cu 790.000. Totalul ar urma să ajungă, în 2018, la 10,31 milioane.

Concomitent, numărul deceselor a crescut la 11,58 milioane, estimează cercetătorul, care îşi bazează cifrele pe statistici locale.

Anul care a trecut reprezintă "o cotitură istorică pentru populaţia chineză", declară el pentru AFP, apreciind că tendinţa poate fi chiar "ireversibilă", având în vedere scăderea numărului femeilor aflate la vârsta procreării. "Populaţia chineză a început să scadă pentru prima oară din 1949, problema îmbătrânirii s-a accelerat, iar dinamismul economiei a slăbit", observă el. Cercetările lui Yi urmează să apară într-un studiu publicat împreună cu economistul Su Jian de la Universitatea Beijing, pe baza datelor Comisiei Naţionale chineze a Sănătăţii.

"CRIZĂ DEMOGRAFICĂ"

China intră într-"o criză demografică", îşi exprimă îngrijorarea economistul Ren Zeping de la grupul imobiliar Evergrande, în contextul în care India urmează ca, în câţiva ani, să prindă China din urmă şi să se alăture celor mai populate ţări de pe planetă.

Populaţia aflată la vârsta muncii - de la 16 la 59 de ani - a scăzut cu aproape 5,5 milioane de persoane în 2017, un declin care continua al şaselea an consecutiv, şi a ajuns astfel la 902 milioane de persoane (65% din populaţia totală).

Potrivit estimărilor Guvernului, numărul persoanelor în vârstă de cel puţin 60 de ani ar urma să atingă 487 de milioane de persoane în 2050, reprezentând 35% din populaţie, de la 241 de milioane (17,3% din populaţie) în 2017. Numărul femeilor aflate la vârsta procreării ar urma să scadă cu peste 39% în următorii zece ani, potrivit lui He Yafu, un demograf independent, care consideră verosimile estimările profesorului Yi. Acesta din urmă, un vechi critic al politicii copilului unic, încurajează Guvernul chinez să abolească limita de doi copii pe familie şi să susţină natalitatea prin concedii parentale generoase şi stimulente fiscale.

Dacă regimul comunist nu intervine imediat, "criza îmbătrânirii va fi mai gravă ca cea din Japonia, iar perspectivele economice şi mai sumbre", avertizează el.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7305
RON
21 Aug
noapte 18 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H