Porcul care se îngrașă într-o zi cât alții într-o săptămână. Carnea lui este o adevărată delicatesă, dar în România au mai rămas doar câteva exemplare. Statul ar putea oferi bani românilor care îl cresc

Porcul pe care tot mai puțini fermieri din România îl cresc și a cărui carne este considerată o adevărată delicatesă. Numărul exemplarelor este într-o continuă scădere.
Alina Costache
10 iun. 2024, 21:27
Porcul care se îngrașă într-o zi cât alții într-o săptămână. Carnea lui este o adevărată delicatesă, dar în România au mai rămas doar câteva exemplare. Statul ar putea oferi bani românilor care îl cresc
Porcul care se îngrașă cu câte o jumătate de kilogram în fiecare zi

Porcul cu o carne delicioasă pe care tot mai puțini fermieri din România aleg să îl crească. Deși nu mulți sunt familiarizați cu acest animal, el poate deveni o adevărată comoară.

Este vorba despre porcii din rasa Negru de Strei, care au ajuns să fie considerați aur la casa omului. Carnea lor este foarte gustoasă, iar cea mai mare cerere se înregistrează peste hotare.

Rasa Negru de Strei a luat naștere în depresiunea Hațeg, de-a lungul râului Strei care îi dă numele. În prezent, această rasă mai numără foarte puține exemplare, dar fermierii au început să își îndrepte mai mult atenția asupra lor.

Citește și: O ieşeancă a fost amendată cu 1.200 de lei pentru porcul din ogradă

Negru de Strei este o rasă autohtonă, iar exemplarele de porci au anumite caracteristici care îi deosebesc de restul. Porcul din această rasă are părul și pielea de culoare neagră.

Porcii din această rasă pot ajunge la maxim 180 de kilograme, iar femelele la 150 de kilograme. Indiferent de gen, corpul lor este robust, iar picioarele lor sunt scurte și puternice.

Porcul care îți bagă bani în buzunar

Fermierii care aleg să crească porci din rasa Negru de Strei o fac din mai multe motive. În primul rând, este o ras mult mai puțin pretențioasă decât alte rase de porci comerciale. În al doile rând, acești porci sunt foarte rezistenți la boli.

Carnea lor este de o calitate superioară, echilibrată în grăsimi și fibre, ceea ce o face perfectă pentru a fi folosită în diferite preparate tradiționale.

Înainte de a fi sacrificați, porcii din rasa Negru de Strei sunt supuși unui program special. Pus la îngrășat, porcul din această rasă crește în greutate cu aproximativ 550 de grame în fiecare zi.

Cu trei luni înainte de sacrificare, fermierii au grijă ca porcii să aibă un regim alimentar special. Mâncarea lor zilnică se bazează pe porumb, ceea ce face ca producția de carne să fie un mixt perfect de grăsimi și fibre.

În prezent, porcii din rasa Negru de Strei se mai găsesc doar în zonele originare de creștere. Deoarece numărul lor este din ce în ce mai mic, fermierii au putea primi subvenții de la stat, la fel cum se întâmplă în cazul crescătorilor de alte rase de porci.

În România, crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița primesc o subvenție din partea statului. În 2024, subvenția pentru fermieri a crescut considerabil, ajungând de la 1.200 de lei/scroafă/an la 2.000 de lei/scroafă/an.

Citește și: Cinci tipuri de carne pe care să nu le cumperi din supermarket. Sfatul măcelarilor: „Riscul de contaminare este semnificativ mai mare”

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!