Poarta furată de la Dachau a ajuns înapoi, la fostul lagăr nazist

O poartă din fier forjat, de aproximativ 100 de kilograme, decorată cu sloganul nazist "Arbeit macht frei", ce fusese furată în 2014 şi care marca intrarea în lagărul de concentrare Dachau, a fost restituită muzeului german, după trei luni de când fusese descoperită de poliţia din Norvegia. 

23 feb. 2017, 16:44

Dispariţia simbolicei porţi care amintea de ororile naziştilor a provocat indignare şi proteste internaţionale după ce a fost furată. Poarta care purta celebrul slogan „Arbeit macht frei” („Munca te eliberează”) a fost găsită în Norvegia, în zona Bergen, după ce autorităţile au primit un apel anonim la sfârşitul anului trecut.

„Aproape că ne pierdusem orice speranţă de a o mai recupera vreodată şi fusese făcută şi instalată în locul original” o „copie” fidelă a acesteia”, a declarat Gabriele Hammermann, directorul site-ului memorial, care a primit, miercuri, poarta originală, informează Le Figaro.

Citeşte şi Poarta cu celebra inscripţie nazistă „Arbeit Macht frei”, furată de la fostul lagăr de la Dachau

Anchetatorii caută acum să dea de urma celor care au furat şi abandonat apoi poarta originală. Furtul porţii „a fost una dintre cele mai rele atacuri asupra Memorialului lagărului Dachau”, a afirmat Hammermann.

Poarta originală, înaltă de 1,90 metri şi lată de 95 de centimetri va fi expusă permanent într-un loc special amenajat care beneficiază de geamuri de sticlă, aer condiţionat şi sistem de alarmă. Va fi expusă publicului în data de 30 aprilie, cu ocazia a împlinirii a 72 de ani de la eliberare.

Peste 200.000 de persoane din toată Europa au fost trimise în lagărul de la Dachau, iar 40.000 de prizonieri au murit acolo. Este pentru a adoua oară când poarta lagărului nazist este ţinta infractorilor.