Vremea rea face ravagii: drumuri blocate de aluviuni, localităţi inundate, oameni evacuaţi. Populaţia, avertizată prin RO-Alert

O porţiune din DN 17C, care face legătura între municipiul Bistriţa şi oraşul Năsăud, a fost blocată miercuri seara, în localitatea Dumitra, de aluviuni, potrivit unei informări a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud. De asemenea, aproximativ 30 de persoane din localitatea Jelna (comuna Budacu de Jos) au fost evacuate, miercuri, după ce casele lor au fost inundate în urma precipitaţiilor abundente. Şi la Mureş au apărut probleme, DN15 fiind acoperit de ape. Tot în Bistriţa-Năsăud, oamenii au fost avertizaţi prin sistemul RO-Alert.

RomaniaTV.net
15 mai 2019, 16:52
Vremea rea face ravagii: drumuri blocate de aluviuni, localităţi inundate, oameni evacuaţi. Populaţia, avertizată prin RO-Alert

UPDATE: Cotele de inundaţii şi de atenţie sunt în continuare depăşite pe două râuri din judeţul Bistriţa-Năsăud, în urma ploilor torenţiale căzute miercuri după-amiază, şi zeci de case au fost inundate, potrivit datelor comunicate joi AGERPRES de către purtătorul de cuvânt al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistriţa-Năsăud, Dorel Ruşti.

La ora 7,00, cota de inundaţii era depăşită cu 9 centimetri pe râul Budac, în localitatea Budacu de Jos, unde au fost raportate circa 30 de case inundate, iar şase familii au fost evacuate.

Pe râul Şieu, cota de atenţie a fost depăşită cu 26 centimetri şi au fost raportate probleme la 14 case.

Pe lista comunelor afectate de inundaţii, comunicată de SGA, se mai numără Dumitra, cu 20 de case, Şieuţ, cu 40 de case, Monor, cu 30 de case, şi Mărişelu, cu 18 case.

Cea mai mare cantitate de precipitaţii a fost înregistrată la Şieuţ – 51 l/mp.

Potrivit datelor comunicate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, în cursul nopţii cei de la Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă Mărişelu au intervenit pentru salvarea a patru persoane din locuinţele inundate, apa atingând aproximativ 1,5 metri.

De asemenea, în noaptea de miercuri spre joi au mai apărut probleme pe DN 17D în localitatea Romuli, unde drumul a fost acoperit parţial de aluviuni.

Cota de inundaţii pe râul Budac, depăşită cu 60 centimetri; populaţia din zonă, avertizată prin RO-Alert

Cota de inundaţii a râului Budac a fost depăşită, miercuri seara, cu 60 de centimetri, a informat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud.

Populaţia din comuna Budacu de Jos a fost avertizată asupra acestei situaţii prin sistemul RO-Alert.

În satul Jelna din această comună fuseseră inundate în jur de 50 de gospodării, iar 30 de persoane au fost evacuate.

Inundaţii s-au produs şi pe raza comunei Şieu, unde, din primele date, 15 case au fost inundate.

Autorităţile se află în teren pentru a gestiona situaţiile de urgenţă apărute.

Codul galben de inundaţii a fost prelungit pentru judeţul Bistriţa-Năsăud până la ora 3 dimineaţa a zilei de joi.


Drum blocat de aluviuni

O porţiune din DN 17C, care face legătura între municipiul Bistriţa şi oraşul Năsăud, a fost blocată miercuri seara, în localitatea Dumitra, de aluviuni, potrivit unei informări a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud.

Pentru deblocarea drumului naţional DN 17 C au intervenit Secţia de pompieri Năsăud şi Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă (SVSU) Dumitra.

De asemenea, au fost semnalate inundaţii ale unor curţi şi beciuri pe mai multe străzi din municipiul Bistriţa, unde au intervenit pompierii şi SVSU municipal.

O situaţie mai gravă se înregistrează în Ghinda, localitate componentă a municipiului Bistriţa, unde drumul de acces este blocat de aluviunile aduse la vale în urma ploilor torenţiale.

A fost nevoie de evacuarea apei şi dintr-o casă de pe raza comunei Feldru.

Oameni evacuaţi

La Jelna, au fost inundate în jur de 50 de gospodării.

Odată cu scăderea debitului, cei evacuaţi se vor putea întoarce la casele lor.

Potrivit ISU, la numărul de urgenţă unic 112 au fost primite, în cursul după-amiezii de miercuri, odată cu intrarea în vigoare a unui cod portocaliu de vreme extremă, sute de apeluri de la cetăţeni.

Principalele zone afectate au fost municipiul Bistriţa şi localităţile sale componente Ghinda şi Slătiniţa, precum şi localităţile Dumitra, Jelna şi Monor.

Cei de la ISU precizează că au fost prioritare cazurile de evacuare a persoanelor aflate în pericol, celelalte probleme semnalate urmând a fi rezolvate punctual de către pompierii militari sau de către voluntarii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.

Drumul Naţional 15, inundat la Brâncoveneşti, Mureş, în urma unei ploi torenţiale

Drumul Naţional 15 în localitatea Brâncoveneşti şi un drum comunal din satul Dumbrava au fost indundate, miercuri seara, în urma unei ploi torenţiale însoţită de grindină puternică.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov a anunţat că echipele Secţiei Mureş intervin pentru eliberarea părţii carosabile de aluviunile aduse de torentul care s-a format pe dealurile din apropierea drumului.

Tot pe DN 15, între Brâncoveneşti şi Morăreni, traficul rutier a fost perturbat pentru scurt timp, din cauza grindinei care a acoperit partea carosabilă.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş a anunţat că intervine la Dumbrava, unde un drum a fost inundat, cu Punctul de lucru Deda şi SVSU Vătava.

La Iara de Mureş a fost inundată o pivniţă şi intervine SVSU Gorneşti, iar la Nadaşa, unde este o pivniţă inundată şi la Petelea unde sunt trei pivniţe inundate, intervine Detaşamentul Reghin.