Portret de terorist: Atacatorul de la Liege, un sudor traficant de arme

În 2008, autorul atacului armat de la Liege, soldat, marţi, cu cel puţin cinci morţi şi peste 120 de răniţi, a fost condamnat la 4 ani şi 10 luni de închisoare pentru deţinere de arme deosebit de periculoase şi pentru cultură de canabis. A ispăşit pedeapsa şi se întorsese acasă, dar marţi şi-a pus capăt zilelor în stil mare. A vrut să se asigure că nu va fi uitat uşor şi a mai luat după el cel puţin cinci persoane.

RomaniaTV.net
13 dec. 2011, 19:03
Portret de terorist: Atacatorul de la Liege, un sudor traficant de arme

Nordine Amrani, autorul atacului armat de la Liege, s-a sinucis cu un revolver, după ce a aruncat grenade şi a tras mai multe focuri de armă în direcţia pieţei Saint-Lambert. Motivele pentru care a pus la cale această acţiune din Piaţa Saint-Lambert nu sunt cunoscute, scrie Le Soir.

Născut în data de 15 novembre 1978, Nordine Amrani a fost condamnat în septembrie 2008 la 4 ani şi 10 luni de închisoare pentru deţinere de arme. Poliţiştii au găsit la el 10 arme, 9.500 de piese de armanent şi cannabis. Printre arme era şi un lansator de rachete Law, un AK 47, armă de mare precizie folosită de trăgători de elită, dar şi un K31 şi sute de cartuşe. Pe lângă pedepsa cu închisoarea, tribunalul l-a amendat atunci cu 11.000 de euro şi i-a confiscat 76.500 de euro. În octombrie 2010 a fost eliberat condiţionat.

Marţi dimineaţă, individul era convocat pentru audieri la o secţie de poliţie, dar nu s-a prezentat. Locuia în apropierea Pieţei Saint-Lambert, unde a ieşit înarmat cu grenade, un pistol şi un revolver. A început să tragă cu arma şi a lansat grenadele în direcţia staţiei de autobuz. Apoi s-a sinucis.

Motivele actului său sunt necunoscute, dar bilanţul este grăitor: şase morţi, dacă ne luăm după sursele medicale citate de lesoir.be, şi peste 120 de răniţi. În plus, avea asupra sa, într-un rucsac, şi alte arme, pe care nu a mai apucat însă să le folosească. În caz contrar, probabil numărul victimelor ar fi fost mult mai mare.

În afara infracţiunilor pentru care a fost condamnat în 2008, Nordine Amrani a mai avut probleme cu legea din cauza lansării de ameninţări sau a stupefiantelor, dar niciodată nu fusese cercetat pentru acte de terorism.

Poliţiştii l-au descris ca pe un om singuratic. Actele sale violente au provocat panică în centrul oraşului Liege, şi existând şi zvonul că atacul a fost comis de trei persoane. Autorităţile judiciare ar dezminţit însă scenariul.