Portugalia impune noi restricţii. Limitează plecările din ţară şi închide graniţa cu Spania

Portugalia impune noi restricţii. Va limita începând de duminică, timp de 15 zile, plecările propriilor cetăţeni din ţară, ca urmare a progresiei necontrolate a celui de-al treilea val de COVID-19, care joi a provocat un nou record zilnic de 303 morţi şi 16.432 de noi infectări.

28 ian. 2021, 22:20
Portugalia impune noi restricţii. Limitează plecările din ţară şi închide graniţa cu Spania
Portugalia impune noi restricţii

Portugalia impune noi restricţii. ”Guvernul va adopta măsura limitării deplasărilor în exterior ale cetăţenilor naţionali în următoarele 15 zile. Cu unele excepţii, vor fi limitate plecările cetăţenilor naţionali pe cale aeriană, terestră sau fluvială”, a declarat în parlament ministrul administraţiei interne, Eduardo Cabrita, citat de agenţia EFE.

Anunţul a fost făcut la încheierea unei dezbateri în urma căreia a fost aprobată prelungirea stării de urgenţă şi care va cuprinde noi măsuri antiepidemice, precum închiderea frontierelor cu Spania, cum s-a mai procedat anul trecut în perioada 17 martie – 1 iulie.

Citeşte şi: Prințul Paul a fugit în Portugalia. Va fi dat în urmărire internațională. Truică a fost dus în arest

Portugalia impune noi restricţii

Premierul portughez, Antonio Costa, a avertizat tot joi că ţara sa se află într-o etapă „groaznică” a pandemiei de coronavirus, parţial din cauza relaxării măsurilor restrictive dintre Crăciun şi sfârşitul anului, dar şi din cauza agresivităţii noii tulpini a virusului, detectată în Marea Britanie.

Potrivit ziarului local Publico, citat de Reuters, aproximativ jumătate din cazurile de COVID-19 în regiunea capitalei Lisabona sunt infecţii cu această tulpină britanică, scrie Agerpres.

Portugalia închide școlile, după o nouă explozie a cazurilor COVID

Portugalia

a decis închiderea școlilor timp de 15 zile într-un efort de a controla explozia cazurilor COVID. Anunțul a fost făcut de premierul Antonio Costa, care se arată îngrijorat de evoluția tulpinii britanice a virusului.

Anunțul vine la o săptămână de la impunerea unui nou lockdown, acesta nu includea închiderea școlilor sau a universităților. Premierul Antonio Costa susține că decizia a devenit necesară din cauza ”acestei noi tulpini și a vizitei sale de transmitere”.

Principiul precauției ne impune să întrerupem toate activitățile educaționale pentru următoarele 15 zile”, începând de vineri, a declarat șeful guvernului socialist la încheierea unui consiliu de miniștri, relatează AFP.

Portugalia închide școlile timp de 15 zile, după ce a înregistrat noi zile cu recorduri de decese. Miercuri, 20 ianuarie, au fost raportate 14.647 de noi cazuri în ultimele 24 de ore. Portugalia are aproximativ 10 milioane de locuitori.

Explozia de noi cazuri COVID se explică prin răspândirea tulpinii britanice, care este mult mai contagioasă decât virusul COVID. În prezent, în Portugalia, tulpina britanică este prezentă în 20% din infecțiie, însă ar putea ajunge la 60% începând de săptămâna viitoare.

Există o răspândire puternică a acestei tulpini”, a afirmat premierul. Ministrul Sănătății, Marta Temido a declarat că singura soluție este reducerea nivelurilor de infecție.