Posibile soluţii pentru începerea şcolii: elevii din ani terminali vor fi prezenţi fizic; profesorii,plătiţi cu ora pentru încă o normă

Din toamnă, elevii din clasele terminale (a IV-a, a VIII-a și a XII-a) ar putea reveni fizic la şcoală, cu respectarea distanței de minimum 1 metru între bănci. Cadrele didactice care ar putea fi plătite la oră pentru încă până la o normă întreagă, pentru orele care depășesc norma didactică, potrivit unor surse citate de edupedu.ro

RomaniaTV.net
05 aug. 2020, 08:08
Posibile soluţii pentru începerea şcolii: elevii din ani terminali vor fi prezenţi fizic; profesorii,plătiţi cu ora pentru încă o normă

Elevii din clasele V-VII și IX-XI ar putea învăţa în sistem hibrid, instituţia de învăţământ urmând să decidă dacă alternează cursurule online cu cele fizice la școală, la intervale de una sau două săptămâni.

În ceea ce privește clasele, Inspectoratele Școlare fac următoarea analiză: pe fiecare clasă în parte verifică numărul de elevi care pot intra odată așezate băncile la 1 metru distanță unele de celelalte, în funcție de dimensiunile clasei, și înregistrează numărul de elevi care va trebui să facă în alt schimb lecțiile fizic la școală, precum și numărul de profesori necesari în plus, potrivit surselor Edupedu.ro.

Citeşte şi Cum ar putea arăta şcoala la toamnă. Prof. Tunegaru, constatare îngrijorătoare: „Suntem la fel de puțin pregătiți cum eram în martie”

“Inspectorii trebuie sa facă o oglindă a clasei în fiecare școală, pentru a vedea câți elevi pot intra în fiecare clasă – în funcție de dimensiunile clasei. De exemplu, vom avea clase pregătitoare unde avem 22 de elevi și vor putea sta fizic la cursuri doar 18, păstrând distanțarea. Ceilalți 4 împreună cu 7 elevi de la altă clasă pregătitoare aflați în aceeași situație va trebui să vină la școală în altă sală. În final, analiza pe fiecare unitate urmărește câte săli în plus sunt necesare și câte norme didactice în plus”, explică surse din Educaţie pentru Edupedu.ro.

Aceleaşi surse susţin că părinții vor trebui să completeze o declarație pe propria răspundere atunci când își trimit copiii la școală, din care să reiasă că acesta nu a prezentat simptome specifie infecţiei cu noul coronavirus în ultimele 14 zile şi nici nu a intrat în contact cu vreo persoană infectată. 

Pe 5 august, preşedintele Iohannis a convocat o şedinţă în cadrul căreia vor fi puse în discuţie trei mari scenarii privitoare la începerea anului şcolar: 100% prezență fizică în acele comunități unde este posibil, 100% online în scenariul cel mai negru și varianta hibridă, iar miza cea mai mare este descentralizarea deciziei: decizia finală o vor avea comunitățile locale, pornind de la analiza făcută de școală, inspectorat și cu avizul Direcției de Sănătate Publică.