Poşta Română a făcut plângere penală împotriva inspectorilor Ministerului Finanţelor

Poşta Română informează că a atacat pe cale administrativă actele de control ale reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice - Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea Poştei Române şi a anulat actele administrative, a anunţat, vineri, operatorul poştal, într-un comunicat transmis Agerpres, ca reacţie la o serie de informaţii apărute în mass-media conform cărora controalele Finanţelor au dezvăluit haosul din bugetele companiilor de stat.

05 mart. 2016, 15:22
Poşta Română a făcut plângere penală împotriva inspectorilor Ministerului Finanţelor

CNPR precizează că la sfârşitul anului 2014 şi începutul anului 2015, la nivelul companiei Poşta Română s-a desfăşurat un amplu control de către Ministerul Finanţelor Publice – Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară. Activitatea de control a vizat mai multe perioade de timp, având obiective de control diferite, fiind astfel întocmite mai multe rapoarte de inspecţie fiscală. Activitatea de control a reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice – Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară a fost înfăptuită în mod abuziv şi fără a ţine seama de motivaţiile, argumentele şi înscrisurile doveditoare prezentate de Compania Naţională Poşta Română S.A.

În consecinţă, Poşta Română a formulat plângere penală împotriva organelor de control, acesta fiind înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 2 şi transmisă, ulterior, la Secţia 6 Poliţie, în vederea efectuării cercetărilor, şi de asemenea, a atacat pe cale administrativă actele de control, în acest sens formulându-se dosarul nr. 3964/2/2015, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Prin hotărârea nr. 3450/21.12.2015, Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea Poştei Române şi a anulat actele administrative.

‘Insinuarea făcută de jurnalist în titlul materialului, conform căreia în bugetul companiei ar fi ‘haos’, este lipsită de argumente reale şi este o interpretare bazată pe date trunchiate, fără a fi confruntate – aşa cum cere deontologia profesională – cu opinia şi datele companiei incriminate, respectiv ale Poştei Române’, notează Compania Naţională ‘Poşta Română’ (CNPR).

Conform documentului consultat de Profit.ro, în cazul Poștei Române, au fost depistate venituri proprii necalculate, neînregistrate și neîncasate de 298,5 milioane lei și cheltuieli fără bază legală de 36,64 milioane lei.

Ministerul de Finanțe a făcut sesizări penale în cazul a trei companii de stat, Poșta Română, Transelectrica și SMART, filială a Transelectrica, după ce, în urma controalelor, a constatat cheltuieli fără bază legală și neîncasarea de venituri proprii.

Potrivit sursei citate, toate datele financiare ale Poştei Române sunt auditate, anual, de entităţi independente şi de către instituţiile în drept. Astfel, auditul situaţiilor financiare, efectuat de auditori financiari independenţi, este un document public, care se regăseşte atât pe site-ul Ministerului Finanţelor, cât şi pe site-ul Poştei Române. Auditul costurilor şi veniturilor se depune la ANCOM. Mai mult, începând cu anul 2012, Poşta Română a fost verificată atât de ANAF, cât şi de Corpul de control al primului-ministru şi de Curtea de Conturi.