Poșta Română, parteneriat cu gigantul american eBay

Gigantul american eBay lansează un proiect prin care IMM-urile românești își vor putea vinde produsele în peste 190 de țări, prin intermediul platformei de comerț online.

23 mai 2023, 13:48
Poșta Română, parteneriat cu gigantul american eBay

Afacerile românești care se înscriu în acest program sunt sprijinite să-și exporte produsele în peste 190 de țări, prin intermediul eBay, considerată una dintre cele mai mari platforme de comerț electronic din lume. Astfel, clienții din diferite țări care aleg să cumpere de la comercianți români își pot primi produsele ”la costuri optime și în cel mai bun timp de livrare, folosind serviciile Poștei Române”.

Prezent la evenimentul de lansare, ministrul Digitalizării Sebastian Burduja a evocat prima comandă pe care a plasat-o pe site-ul eBay atunci când era student în SUA.

„Trebuie să-mi amintesc că acum aproximativ 20 de ani mi-am cumpărat prima maşină. Este o maşină veche pe care am cumpărat-o cu aproximativ 1.700 de dolari din San Francisco. Am găsit-o pe Craigslist. Pe vremea aceea eram student la facultate, aşa că economisisem nişte bani din munca cu jumătate de normă. Am intrat şi am cumpărat maşina, care s-a stricat la prima călătorie. Este un Chrysler Cordoba din 1979. Pentru prietenii mei din mass-media, este pe declaraţia mea de avere, aşa că nu e nimic nou. Trebuie să spun doar că am cumpărat toate piesele care îmi lipseau pentru maşină de pe eBay. Platforma m-a salvat, pentru că au fost foarte greu de găsit diferitele componente pe care le-am găsit pe eBay. A fost prima mea experienţă de utilizare a platformei cu aproape 20 de ani în urmă. Este un vis devenit realitate ca platforma să vină în România. Cred că este un vis devenit realitate nu doar pentru noi, ci şi pentru sectorul privat de aici. Adesea, urmăm exemplul sectorului privat în digitalizare şi inovare şi trebuie să menţinem ritmul”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, în conferinţa de prezentare a programului.

La rândul său, Michael Sokolovsky, director de Comunicare şi Marketing eBay pentru zona EMEA, a declarat faptul că, prin Programul „e-export nation”, IMM-urile din România vor deveni mai vizibile pentru cumpărătorii globali.

RCA 2023. Poşta Română vrea să intre pe piaţa asigurărilor auto: „Suntem interesaţi, este totuşi un business, dar trebuie acum să ne gândim cum facem”
„România este una dintre ţările cu cea mai rapidă creştere din portofoliul nostru de pieţe emergente. Prin Programul ‘e-export nation’ ajutăm IMM-urile româneşti să fie vizibile pentru cei 133 de milioane de cumpărători activi pe care eBay îi are în 190 de pieţe din întreaga lume. Le oferim sfaturi practice pentru a putea folosi eficient serviciile şi oportunităţile de export, precum şi multe alte beneficii de economisire a costurilor. În esenţă, le arătăm cum pot să-şi dezvolte afacerea şi să se extindă la nivel global”, a spus oficialul eBay.

„Comerțul online românesc este una dintre industriile naționale care înregistrează creșteri exponențiale de la an la an. Între 2018 și 2022, statisticile arată o creștere de peste 80% a acestui segment, ajungând în prezent la o valoare nominală de peste 6,3 miliarde de euro. Considerăm că programul e-export nation are un potențial catalizator pentru continuarea și chiar accelerarea acestei rate de creștere. De asemenea, prin deschiderea pieței la comerțul electronic transfrontalier, urmărim să sprijinim creșterea performanțelor IMM-urilor din România și crearea de noi fluxuri de venit pentru acestea“, a mai declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Clienții internaționali care folosesc Poșta Română pentru livrare primesc un pachet de beneficii: reduceri tarifare pentru trei categorii de servicii, preluare gratuită, livrări de 2-3 zile pentru EMS (Express Mail Service), costuri reduse pentru volume mari.

“Dorim să ușurăm startul comercianților români pe piața globală prin facilitățile pe care Compania le oferă prin acest program, astfel încât ei să se poată concentra mai mult pe viziunea antreprenorială și pe felul în care își pot dezvolta afacerile pe termen lung. Această inițiativă este doar un prim pas în a aduce antreprenoriatul românesc în rândul priorităților Poștei Române. Credem în parteneriatul lansat astăzi și în faptul că prin educarea IMM-urilor către e-commerce contribuim la stimularea producției românești și a exportului”, a declarat Valentin Ștefan, Director General al Companiei Naționale „Poșta Română”.

Cum funcționează programul

IMM-urile se pot înscrie în acest program pe website-ul și beneficiază, printre altele, de listarea gratuită a produselor pe eBay în primele 3 luni, training personalizat și tarife reduse.

Pentru ca un IMM să poată accesa acest program trebuie să întrunească o serie de condiţii: să aibă capacitatea de a exporta folosind modelul B2C, să deţină în portofoliu cel puţin 100 de produse, să poată să investească răbdare şi muncă pentru a creşte afacerea, să aibă un avantaj dacă vinde deja online.

Condițiile de eligibilitate pentru IMM-urile care doresc să se înscrie în e-export nation precum și lista tuturor beneficiilor oferite de partenerii programului sunt disponibile pe platformă.

Pensii 2023. Când vin pensiile în iunie în contextul minivacanței de 1 iunie și Rusalii. Poștașii vor avea program special
Vor exista reduceri tarifare pentru trei categorii de servicii – colet internaţional, pachet mic şi Expess Mail Service (EMS), preluare gratuită a produselor, timp de livrare: 2-3 zile pentru Express Mail Service (EMS) şi 5-10 zile pentru serviciile standard, verificare status trimiteri în sistemul Track&Trace. De asemenea, vor fi oferite discounturi pentru volume mari: 5% la tarifele din ofertă pentru un minimum de 500 bucăţi/lună pentru pachet mic semi-înregistrat intracomunitar şi extracomunitar; 5% la tarifele din ofertă pentru un minimum de 50 bucăţi/lună pentru colet internaţional; 10% pentru Express Mail Service (EMS) – la volum lunar minim de 50 trimiteri.

Partenerii programului e-export nation

Compania Națională “Poșta Română” este liderul național în servicii poștale, are cea mai extinsă logistică și deservește aproape 19 milioane de români. Este unul dintre cei mai mari angajatori români, are o istorie de 161 de ani și se află în acest moment în plin proces de modernizare și digitalizare.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării deține 93,52% din drepturile de acționariat ale Companiei Naționale “Poșta Română”.

eBay Inc este un lider global în comerț care conectează milioane de cumpărători și vânzători în peste 190 de piețe din întreaga lume. eBay oferă oportunități economice persoanelor fizice, antreprenorilor, întreprinderilor și organizațiilor de toate dimensiunile. Fondată în 1995 în San Jose, California, eBay este una dintre cele mai mari și mai vibrante platforme de comerț electronic din lume. În 2022, pe eBay s-a tranzacționat un volum brut de mărfuri de aproape 74 de miliarde de dolari.