Poşta Română prinsă cu ocaua mică. Curtea de Conturi a descoperit nereguli de 90 de milioane de lei

Curtea de Conturi a constatat abateri şi erori în valoare de 89,9 milioane de lei la Compania Naţională Poşta Română, printre care plăţi ilegale către operatorul aerian Blue Air pentru servicii de transport de care nu a beneficiat în realitate, cheltuieli mai mari decât bugetele aprobate şi achiziţia de bunuri şi servicii la preţuri necompetitive, scrie adevarul.ro.

RomaniaTV.net
06 ian. 2012, 20:11
Poşta Română prinsă cu ocaua mică. Curtea de Conturi a descoperit nereguli de 90 de milioane de lei

De la achitarea unor servicii de care nu a beneficiat în realitate (de la Blue Air şi de la doi furnizori de servicii medicale) şi până la achiziţii realizate prin negocieri fără publicarea de anunţări în prealabil, Curtea de Conturi a descoperit o serie de nereguli în cadrul CN Poşta Română.

Poşta Română a achitat aproape 41 de milioane de lei către operatorul aerian low-cost Blue Air pentru două curse aeriene de care nu a beneficiat în realitate, se arată într-un raport Curţii de Conturi pe anul 2010, publicat ieri. Valoarea totală a neregulilor constate la Poşta Română se ridică la 89,9 milioane de lei.

Printre altele, controlul efectuat a scos la iveală contracte păguboase încheiate de conducerea Poştei, precum cel din anul 2008 cu operatorul aerian Blue Air. În cadrul acestuia s-au plătit ilegal servicii de transport de care instituţia publică nu a beneficiat în realitate.

Prejudiciul produs astfel se ridică la circa 40,8 milioane de lei (inclusiv TVA). Perioada de derulare efectivă a contractului a fost septembrie 2008-februarie 2011.

Nereguli găsite de Curtea de Conturi

În raportul dat publicității ieri de Curtea de Conturi, pe care îl puteți consulta integral AICI, sunt semnalate câteva nereguli grave:

– efectuarea unor cheltuieli sociale în sumă de 8.570 mii lei peste valorile maxime aprobate în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2010;

– neluarea măsurilor de siguranţă financiară necesare acoperirii riscului efectuării unei viitoare plăţi a amenzii în sumă de 103.373 mii lei aplicată de Consiliul Concurenţei, risc ce putea fi acoperit prin constituirea unui provizion cu această destinaţie.