Postul Crăciunului 2019. 40 de zile fără carne, brânză şi ouă. Ce nu este bine să faci în această perioadă sub nici o formă

Credincioșii din România se pregătesc de lăsatul secului. Postul Crăcunului începe vineri, pe 15 noiembrie și va dura 40 de zile, atât cât ne mai despart de sărbătoarea Nașterii Domnului. Joi, pe 14, este ultima zi în care se mănâncă "de dulce".

14 nov. 2019, 07:59
Postul Crăciunului 2019. 40 de zile fără carne, brânză şi ouă. Ce nu este bine să faci în această perioadă sub nici o formă

Potrivit crestinortodox.ro va fi zi de post și miercuri, 13 noiembrie, când este celebrat Sfântul Ioan Gură de Aur. În cele 40 de zile de post până la Nașterea Domnului, se obisnuiește ca toți credincioșii să nu consume carne, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consuma mâncare fără ulei (de exemplu, cartofii fondanți) și fără vin.

Citeşte şi POSTUL CRACIUNULUI 2019. Ce trebuie să facă toţi creştinii de LASATA SECULUI pentru spor, sănătate şi prosperitate

În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având 15 zile de dezlegări la peşte, și altele la ulei şi vin.

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2019:

Joi, 21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
Sâmbătă, 23 noiembrie: Sfântul Cuvios Antonie
Duminică, 24 noiembrie: Sfântul Mucenic Clement
Luni, 25 noiembrie: Sfânta Muceniță Ecaterina
Sâmbătă, 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei
Duminică, 1 Decembrie: Sfântul Prooroc Naum, Cuviosul Filaret
Marți, 3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
Joi, 5 decembrie: Sfântul Sava
Vineri, 6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae
Sâmbătă, 7 decembrie: Sfânta Muceniță Filofteia
Duminică, 8 decembrie: Sfântul Cuvios Patapie
Luni, 9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria
Joi, 12 decembrie: Sfântul Spiridon
Sâmbătă, 14 decembrie: Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie
Duminică, 15 decembrie: Sfântul Mucenic Elefterie

În această perioadă, credincioșii nu vor mânca de dulce, se vor închina și vor evita minciuna, invidia și fărădelegile rânduite de Biserica Ortodoxă, mai scrie sursa citată.