Postul Crăciunului, un lux pentru români! Cât au ajuns să coste alimentele de post în această perioadă

În urmă cu câteva zile a început Postul Crăciunului, cunoscut și sub denumirea de Postul Nașterii Domnului. Acesta are o durată de 40 de zile și se încheie pe data de 25 decembrie, în prima zi de Crăciun. În această perioadă, oamenii înlocuiesc mâncărurile de origine animală cu cea vegetală. Însă, anul acesta foarte mulți români au afirmat că au renunțat la post pentru că mâncarea vegetală a devenit un lux.

19 nov. 2023, 10:00
Postul Crăciunului, un lux pentru români! Cât au ajuns să coste alimentele de post în această perioadă
Postul Crăciunului, un lux pentru români!

Postul Crăciunului, un lux pentru români! Românii se plâng că alimentele de post au devenit un lux și că nu își mai permit să țină Postul Crăciunului deoarece mâncarea specifică pe care trebuie să o consume în această perioadă este mult mai scumpă față de anii precedenți.

Citește și Cele mai gustoase și pufoase gogoși de post! Rețeta care îți va îndulci Postul Crăciunului

Postul Crăciunului, un lux pentru români!

De exemplu, un kilogram de ceapă costă acum în piețele din țară minim opt lei. Spanacul și fructele specifice pentru acest sezon costă chiar  și câte 12 lei kilogramul. Nici produsele la borcan sau conserve nu au scăpat de scumpiri, iar pentru un simplu borcan de magiun românii trebuie să scoată din buzunar chiar și câte 20 de lei.

În încercarea de a ține cât de cât post, unii oameni aleg să consume alimente procesate mai ieftine care sunt adevărate otrăvuri ce le pot cauza probleme de sănătate.

Unul dintre aceste produse este celebrul pate de post care, de fapt, este otravă curată pentru că, în general conține între 5 și 10 E-uri sau alți aditivi și coloranți artificiali.

Specialiștii le recomandă românilor să citească cu atenție etichetele produselor atunci când le achiziționează din supermarket-uri pentru că dacă sunt consumate pe perioade îndelungate, pot îmbolnăvi.

”Pateurile vegetale din comerț conțin multe E-uri, conţin apă, ulei vegetal hidrogenat (margarină) sau nehidrogenat, proteină din soia, sare iodată, extract de condimente, muştar, arome, adaosuri codificate sau mai multe tipuri de E-uri. Glutamatul monosodic E 621 este un potențiator de aromă, poate crea dependență, stimulând apetitul, și poate produce dureri de cap, slăbiciune, greață, astm, dar poate declanșa și Alzheimer sau Parkinson”, explică specialiștii din cadrul DSVSA Iași, potrivit BZI.

Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), unul dintre pateurile cele mai consumate în perioada postului, conține agent gelatinizat, ulei de floarea soarelui, proteină de soia, amidon de grâu, polifosfați, potențiator de aromă (glutamat monosodic), antioxidanți (ascorbat de sodiu), acid citric, colorant.

De asemenea, specialiștii avertizează că o altă marcă de pate de post conține amidon de grâu, polifosfați E-452, emulsifiant steroli vegetali, esteri mono, digliceride – E 471, agenţi de îngroşare – caragenan E-407, clorura de potasiu – E 508, glutamat monosodic E-621, antioxidanți asorbat de Na – E301, caramel E-150.

”În general, produsele la borcan sunt mai bune pentru consum. Produsele în recipienți tip OMNIA, respectiv zacusca de fasole, nu conțin E-uri. Fasolea bătută la recipient metalic conține E-uri”, au mai transmis specialiștii din Iași.

Citește și Rețeta de post care te va face să te lingi pe degete! Chiftele de fasole, gata în doi timpi și trei mișcări