Postul Paştelui 2019. De ce nu este bine să te uiţi la televizor şi pe Facebook în prima săptămână de post. Mesajul părintelui Ignatie

Postul Paștelui 2019. Prima săptămână de post ar trebui să fie fără televizor, Facebook și alte canale media, este mesajul părintelui Ignatie, Episcopul Hușilor, înainte de postul Paștelui ortodox, care începe pe 11 martie și se termină pe 27 aprilie.

11 mart. 2019, 10:50
Postul Paştelui 2019. De ce nu este bine să te uiţi la televizor şi pe Facebook în prima săptămână de post. Mesajul părintelui Ignatie

Începând de astăzi, creștinii ortodocși au intrat în Postul Paștelui. În slujba Vecerniei de dinainte Postului Paştelui, episcopul Huşilor, PS Ignatie, le-a recomandat credincioşilor să înceapă prima săptămână de post şi rugăciune cu renunţarea la canalele media, scrie a1.ro.

„Să încercăm să renunţăm măcar la câte un păcat care simţim că ne domină. Bine ar fi ca în această primă săptămână, de intensă rugăciune, să închidem televizoarele şi toate reţelele de socializare şi să vedem cât de dependenţi suntem de toate aceste lucruri. Este o măsură duhovnicească, să vezi unde te afli, unde te situezi. Atenţie si la postul lăuntric, la postul inimii!”, a transmis PS Ignatie.

Citeşte şi Minivacanţă de 4 zile, pentru salariaţi, în aprilie. În ce zile pică liberele

PS Ignatie a îndemnat, de asemenea, la iertare şi a explicând că una dintre condiţiile esențiale ale postului este iertarea, dar fără ca aceasta să fie una condiţionată.

„Textul evanghelic ne sugerează că Dumnezeu ne dăruieşte iertarea cu o singură condiţie: să avem şi noi capacitatea de a dărui iertarea semenilor noştri. Cu alte cuvinte, Dumnezeu aşteaptă ca mai întâi noi să iertăm pe semenii noştri, iar mai apoi El să ne dăruiască iertarea.

Înţelegerea aceasta este una total greşită! Dumnezeu nu iartă condiţionat! El nu este ca noi oamenii, noi punem condiţii! Noi ne-am obişnuit să iertăm şi să transmitem celui care ne-a greşit că îi facem un mare favor şi impunem condiţii! Sau, când vine cineva să îşi ceară iertare de la noi, avem toată grija să îi înşirăm toate greşelile pe care le-a făcut. Este o iertare care are în spate o răzbunare. (…)

Sunt multe momente, în traiectul vieţii noastre pământeşti, în care nu avem puterea să iertăm, şi, totuşi, Dumnezeu ne dă un har care te ajută să te depăşeşti pe tine însuţi, să-ţi depăşeşti neputinţa şi să dăruieşti iertarea”, a spus episcopul Huşilor.

Postul Paștelui 2019- Ce înseamnă post și abstinență

Postul exprimă participarea trupului la drumul de convertire şi favorizează abţinerea de la păcat. Post înseamnă abținere de la mâncare și băuturi alcoolice în semn de pocăinţă; persoanele cu vârste între 18 și 60 de ani mănâncă doar o dată în zi pe săturate – excepție fac persoanele bolnave sau care urmează un tratament medicamentos și cele care desfășoară munci foarte grele.

Abstinenţă înseamnă abținerea de la carne și este un semn al abandonării unei vieţi prospere pentru a trăi o viaţă sobră.

De asemenea, în timpul Postului Mare, disciplina bisericească interzice, în spirit de pocăinţă, tuturor credincioşilor care au împlinit vârsta de 14 ani, consumul de carne în zilele de vineri.

Biserica recomandă ca în această perioadă pocăinţa trupească să fie însoţită de o rugăciune mai intensă şi asiduă, şi de săvârşirea de fapte de caritate, acordând mai mult spaţiu lui Dumnezeu.

În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează. Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel în această perioadă pentrecerile sunt considerate nepotrivite.

Nu face paradă cu succesul. Chiar dacă ai o viață abundență, în Postul Paștelui ostentația este văzut că un păcat capital.