Postul Paştelui 2021. Ce este bine să faci în Lunea curată şi în Marţea strâmbă. Motivul pentru care, în cea de-a doua zi a postului, femeile trebuie să meargă la cârciumă

Postul Paştelui durează şapte săptămâni, iar în 2021 acesta ţine din 15 martie până pe 1 mai. Primele zile ale postului au o semnificaţie aparte. Pe 15 martie este Lunea curată, iar a doua zi este Marţea strâmbă sau Spolocania. Acestor două zile le sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care mulţi le respectă chiar şi în zilele noastre, deşi originea lor se pierde în negura vremurilor.

15 mart. 2021, 08:58
Postul Paştelui 2021. Ce este bine să faci în Lunea curată şi în Marţea strâmbă. Motivul pentru care, în cea de-a doua zi a postului, femeile trebuie să meargă la cârciumă
Femeie în biserică. Sursa FOTO: spencertunickforum.com

Postul Paştelui 2021. În trecut, în Lunea curată, oalele normale, în care se găteau mâncăruri de dulce, erau urcate în pod azi, pentru post fiind folosite alte vase. În Marţea strâmbă, sau Spolocania, femeile luau furca de tors şi mergeau la crâşma din sat pentru a „spăla” mâncarea de dulce pe care o consumaseră până atunci cu ţuică.

Postul Paştelui 2021. Tradiţii şi superstiţii în Lunea curată şi în Marţea strâmbă

În trecut, vasele în care se gătea de dulce erau spălate, apoi urcate în pod, urmând ca, pe perioada postului, gospodinele să gătească doar în vase speciale pentru acest tip de bucate, scrie Ziarul de Iaşi. În prima zi a postului, nicio altă activitate nu era permisă, în afara mersului la biserică.

În Marţea strâmbă, sau Spolocania, femeile luau furca de tors şi mergeau la crâşma satului pentru a „spăla” mâncarea de dulce consumată până atunci cu ţuică. De asemenea, exista credinţa că rachiul fiert cu piper va face ca lanurile de cânepă să crească mai mari. Tot în această zi de marţi din post se mânca doar pâine nedospită şi se bea moare de varză.

Citeste si Postul Paştelui 2021. Când este dezlegare la peşte

Tradiţii şi superstiţii în Postul Mare

Pe parcursul Postului Mare, credincioşii respectă o serie de tradiţii şi superstiţii menite să le aducă sănătate şi bunăstare. Una dintre cele mai cunoscute tradiţii are legătură cu „Ziua lui Sân-Toader”, tradiţia populară vorbind de nenumărate pedepse pentru cei care nu respectau acest sfânt. Se spune că „Sân-Toader” şi caii săi rup lanţul Sfântului Ioan şi astfel se dă drumul la anotimpul călduros. Despre caii lui „Sân-Toader” se spune, de asemenea, că păzesc Soarele pentru a nu fugi şi salvează omenirea de la noaptea cea veşnică. Astfel, acestora le sunt consacrate de la cinci la doisprezece zile, începând cu Lunea curată.

În prima săptămână a postului, credincioşii participă la slujbele de seară şi la Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Totodată, îîn această perioadă de început a postului, este bine ca oamenii să nu se certe cu nimeni, ba, mai mult, să încerce să repare relaţiile cu cei cu care au avut dispute în trecut.

Citeste si Postul Paştelui 2021. Ce nu ai voie să faci pe durata celor 40 de zile de post