Postul Paştelui 2022. Zece reţete de post de la Mănăstirea Pasărea. Le poţi încerca şi tu

Postul Paştelui 2022. Măicuţele de la Mănăstirea Pasărea au dezvăluit zece reţete de post pe care le poţi face şi tu. Sunt delicioase şi foarte uşor de preparat.

06 mart. 2022, 11:58
Postul Paştelui 2022. Zece reţete de post de la Mănăstirea Pasărea. Le poţi încerca şi tu

Postul Paştelui 2022. Anul acesta Paștele pică pe data de 24 aprilie, iar postul este cel mai lung din an. Credincioșii postesc 40 de zile înainte de Învierea Domnului. Vă prezentăm zece reţete de post ale măicuţelor de la Mănăstirea Pasărea, pe care le poţi încerca şi tu.

Postul Paştelui 2022. Zece reţete de post de la Mănăstirea Pasărea

Salată de sfeclă roşie

Aveţi nevoie de următoarele ingrediente: două sfecle roşii de mărime potrivită, hrean ras, după gust, două linguriţe de ulei, o linguriţă de zahăr, sare, zeamă de lămâie sau oţet de mere.

Mod de preparare:

Se spală bine sfecla roşie şi se pune la fiert cu sare. După ce a fiert, se curăţă de coajă şi se dă pe răzătoarea mare. Adăugăm zeamă de lămâie sau oţet de mere, zahăr, hrean dat pe răzătoarea mică, sare şi untdelemn şi amestecăm. Este important să ştiţi că sfecla roşie are o mulţime de beneficii pentru sănătate. Aceasta menţine hipertensiunea sub control, curăţă sân­gele, ajută la prevenirea apariţiei cancerului.

Măicuţele spun că pe perioada postului, consumul de sfeclă roşie, în combinaţie cu alte fructe şi legume, ajută la menţinerea sănătăţii.

Citeşte şi Cinci idei de mic dejun care îţi vor aminti de copilărie. Care este preferata ta

Borş de urzici

Borşul de urzici este un alt fel de mâncare popular în rândul măicuţelor de la Mănăstirea Pasărea. Pentru preparare aveţi nevoie de următoarele ingrediente: urzici fragede, un litru borş, o ceapă, un păs­­târnac, o rădăcină de pătrunjel, doi morcovi, frunze de leuştean tocate, o jumătate de cană cu orez, 4 linguri de ulei, sare şi piper după gust.

Mod de preparare:

Curăţaţi bine şi spălaţi urzicile. Atenţie, acestea se spală în mai multe ape, se opăresc şi se lasă la răcit, după care se toacă mă­runt. Morcovul, ceapa, rădăcinile de păstârnac şi de pătrunjel se curăţă şi se pun la fiert. Când sunt gata se strecoară. Separat, într-o cratiţă, se pune uleiul la încins, se adaugă, după gust, ceapa tocată mărunt şi urzicile.

Zeama strecurată de la zar­zavat se pune din nou la fiert. Când a dat în fiert, se adaugă ceapa călită, urzicile şi orezul. Când s-a înmu­iat orezul, se adaugă borşul, fiert separat, se potriveşte gustul cu sare, piper şi frunze de leuştean. Zarzavatul fiert se poate adăuga şi el, tăiat cubuleţe, sau poate fi servit separat, cu un sos.

Urzica este apreciată datorită proprietăţilor sale benefice în afecţiunile renale, circulatorii, gastrice, he­patice şi în obezitate; purifică sângele şi regenerează celulele.

Supă de fasole

Bineînţeles că supa de fasole nu poate să lipsească de la mănăstire. Aveţi nevoie de următoarele ingrediente: Fasole boabe, 1-2 căţei de usturoi, ceapă, morcovi, ţelină, păstârnac după gust, tarhon sau cimbru, sare.

Mod de preparare

Înainte cu o zi, fasolea se spală şi se pune la înmuiat peste noapte. A doua zi, se fierbe. După ce dă în clocot şi se face spumă, se ia de pe foc, se spală şi se pune la fiert în altă apă. Se adaugă ceapa, morcovul, ţelina, păstârnacul şi usturoiul. La final, se adaugă, după preferinţă, suc de roşii şi mirodenii: tarhon sau cimbru.

Fasolea este recomandată în curele de slăbire şi în dietele echilibrate.

Ghiveci călugăresc

Aveţi nevoie de următoarele ingrediente: trei cartofi de mărime potrivită, 2 mor­covi, 2 ardei graşi, 1 dovlecel, o jumătate de conopidă, o jumătate varză, o mână de fasole verde, o ţelină, 2 cepe, 4 roşii potrivite, o linguriţă de pastă de tomate sau 2 linguri de bulion, 2 lingură de pătrunjel verde tocat, 2 linguri de untdelemn, sare după gust.

Mod de preparare

Spălăm legumele şi curăţăm de coajă cartofii, ţelina, morcovii şi dovlecelui, după care le tocăm cubuleţe. Varza se taie fideluţă, conopida se rupe în bucheţele, iar fasolea verde se taie în bucăţi de 2-3 cm.

Curăţăm ceapa şi o călim într-o tigaie cu ulei încins, adăugăm restul legumelor, presărăm un praf de sare şi stingem cu apă şi bulion.  Roşiile, tăiate cuburi, se pun deasupra, împreună cu jumătate din verdeaţa tocată. Apoi vasul se pune la cuptor, la foc potrivit şi se lasă o oră. Când este aproape gata, se presară pătrunjel verde şi pastă de tomate, potrivit ortodoxia.ro. 

Iahnie de fasole

Ingrediente: O cană de fasole boabe albă, 5 cepe mari, 150 ml unt­delemn, 2 mor­covi, 1 linguriţă de boia dulce, 6 căţei de usturoi, sare, după gust, tarhon sau cimbru, 1 lin­guriţă pătrunjel verde tocat, 1 lin­guriţă pastă de to­mate.

Mod de Preparare.

La fel ca în cazul supei de fasole, cu o seară înainte se spală fasolea în mai multe ape, apoi se lasă la înmuiat. A doua zi se schim­bă apa şi se pune la fiert. Când dă în clocot schimbăm apa şi adăugăm o ceapă curăţată, tăiată în sfer­turi, 2 morcovi curăţaţi, tăiaţi în jumătăţi, tarhonul sau cimbrul şi se lasă totul să fiarbă până ce fasolea devine moale. Apoi se stre­coară printr-o sită. Într-o cra­tiţă, se pune uleiul la încins şi se călesc cele 4 cepe rămase. În momentul în care vedem că s-a rumenit ceapa, adăugăm pasta de tomate, boiaua de ardei, fasolea strecurată cu legumele, sare după gust. Se fierbe până ce scade bine şi la final se presară pătrunjel verde tocat.

Mâncare de ciuperci

Ingrediente: 250-300 g ciuperci de crescătorie, 2 linguri untdelemn, 1 lingură mărar verde tocat, 3 linguri vin, 1 linguriţă făină, sare, piper după gust.

Mod de Preparare.

Curăţăm ciupercile, le spălăm bine, după care le tăiem mărunt.  Într-un vas se pune uleiul la încins, se adaugă ciupercile, se amestecă, se pune puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit 30-35 de minute. Se adaugă făina, diluată în vin, sarea, puţin mărar, şi se lasă să mai fiarbă 15 minute.

La final, se presară restul de mărar, se pune piper după gust. Se poa­te servi ca atare sau alături de car­tofi natur.

Mâncare de ştevie

Ingrediente: 5-6 mâini de ştevie, 6 căţei de usturoi, 2 cepe potrivite, 1 lingură de mărar verde tocat, 250 ml untdelemn, 1 lingură făină, sare, piper după gust.

Mod de Preparare

Spălăm bine Ştevia, după care se pune la fiert în apă clocotită, cu sare. Se lasă 10 -15 minute şi se reţine o cană din zeama în care a fiert. Ceapa se taie mărunt, usturoiul se zdrobeşte şi se călesc amândouă într-o cratiţă cu untdelemn încins. Se adaugă făina şi zeama în care a fiert ştevia.

Ştevia se toacă mărunt şi se adaugă peste ceapă. Se lasă până se încorporează bine, iar la sfârşit, gustul se potriveşte cu sare şi piper după gust. Mâncarea de ştevie se poate servi cu pilaf de orez sau cartofi natur.

Mâncare de urzici

Aveţi nevoie de cinci grămăjoare de urzici, 2 cepe potrivite, 6 căţei de usturoi, 1 lingură mărar verde tocat, 250 ml untdelemn, 1 lingură faina, sare, după gust.

Mod de preparare

Spălăm bine Urzicile, după care le fierbem în apă clocotită cu sare. Păstrăm o cească de zeamă în care au fiert, iar restul se aruncă.Punem uleiul la încins, se toacă mărunt cepele şi se călesc. Se adaugă usturoiul zdrobit, se pre­sară făi­na şi se toarnă zeama în care au fiert urzicile. Acestea se toacă mărunt şi se adaugă la sosul de ceapă, ames­te­cându-se încontinuu pentru a nu se lipi. Se servesc cu mămăligă şi mujdei de usturoi, după preferinţă.

Chec de post cu nucă

Nici deserturile nu au voie să lipsească din meniul de post. Vă propunem un chec cu nucă delicios. Aveţi nevoie de un kilogram de făină, 250 g zahăr tos, 1 lingură za­hăr pudră, 250 g margarină vegetală, 200 g miez de nucă măcinată, 500 ml suc de fructe, 1 lingură scorţişoară măcinată, 1 lingură coajă de lămâie şi de portocală (amestecate), 1 linguriţă praf de copt, 1 linguriţă bicarbonat.

Citeşte şi Lăsata secului 2022. Tradiții și obiceiuri: Gospodinele trebuie să se ferească de această activitate, altfel se vor îmbolnăvii!

Mod de Preparare:

Într-un vas destul de mare, adăugăm margarina  uşor încălzită, se bate spumă cu zahărul, adăugat treptat. La sfârşit se pun, în ploaie, făina, miezul de nucă, sucul de fructe, coaja de lămâie şi de portocală, scorţişoara, praful de copt şi bicarbonatul. Se obţine o compoziţie care trebuie să fie cât mai groasă, care se pune într-o tavă unsă cu margarină sau untdelemn şi se coace, timp de 50 – 60 de minute, la foc potrivit. Când este gata, se pune deasupra zahăr pudră.

Plăcintă de post cu mere

Ingrediente: 1 kg făină, 3 linguri oţet, o ceaşcă untdelemn, 1 linguriţă sare, apă cât cuprinde, 1 kg de mere.
Preparare: Se frământă un aluat potrivit de tare, din ingredientele mai sus menţionate. Se întinde o foaie subţire. Merele se spală, se curăţă de coajă, se dau pe răzătoarea mare şi se storc de zeamă. Peste foa­ia întinsă se presară merele rase, în cantitatea dorită. Deasupra merelor se presară zahăr tos, după gust, şi esenţă de vanilie. Se rulează foaia şi se aşează într-o tavă unsă cu untdelemn. Se lasă la cuptor timp de 30 de minute. Se serveşte rece.