Pot scăpa de cicatricile vechi?

După o tăietura sau o leziune, o cicatrice mică pare să nu fie mare lucru. Cicatricile post acneice sau cele apărute în urma traumatismelor pot fi un memento constant, care-ți afectează încrederea de sine, mai ales când sunt la vedere.

17 ian. 2023, 09:55
Pot scăpa de cicatricile vechi?

Chiar dacă fiecare cicatrice este semnul unei experiențe sau a unei povești din viața ta, poți alege să o îndepărtezi dacă dorești, cu ajutorul tratamentelor dermatologice.

În timp ce aproape orice tratament funcționează foarte bine în cazul cicatricilor noi, semnele vechi nu se pot elimina întotdeauna, deoarece ar putea fi deja cheloide. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul cicatricilor postoperatorii, deoarece se formează țesut cicatricial în exces, sub formă de excrescențe netede la nivelul pielii, numite cheloide. Din acest motiv, cicatricile apărute în urma operațiilor estetice se pot vindeca cât timp sunt relativ noi și au culoarea roșie, dar nu mai devreme de 4 – 6 luni și doar cu acordul medicului chirurg plastician.

Înainte de a începe diferite tratamente pentru a scăpa de cicatrici, este esențial să știi exact cu ce tip de cicatrice te confrunți, ca să alegi cel mai bun tratament pentru tine. Iată o clasificare ușor de înțeles, realizată de echipa de medici dermatologi din clinicile Doctor SKiN.

Cicatricile pot fi împărțite în mai multe categorii. Unele cicatrici sunt ferme și în relief (cicatrici hipertrofice sau cheloide), în timp ce altele apar sub formă de  adâncituri sau depresiuni la nivelul pielii (cicatrici atrofice).

Aceste semne pot avea culori diferite. Unele prezintă hiperpigmentare sau decolorare, iar altele pot avea o culoare roz sau roșiatică, dacă sunt legate de vase de sânge. De exemplu, cicatricile eritematoase care sunt cele mai vizibile din cauza culorii lor.

Din fericire, cele mai frecvente sunt cicatricile post acneice, care sunt tratabile. Este posibil însă, ca odată ce s-a format, să nu mai poți îndepărta complet o cicatrice, dar se poate estompa suficient de mult, încât să nu mai deranjeze din punct de vedere estetic. Ține cont că tratamentul este unul de durată și că trebuie să te înarmezi cu răbdare!

La polul opus se află cicatricile cheloide, care sunt foarte dificil spre imposibil de tratat. Există proceduri chirurgicale care pot fi efectuate pentru a minimiza aspectul lor, însă rezultatele nu sunt garantate.

Ca să scapi de cicatrici, nu este suficient să-ți aplici o cremă, ci trebuie să mergi la o evaluare la medicul dermatolog și să urmezi un plan de tratament personalizat în acord cu nevoile tale.

Laserul CO2 este standardul de aur în tratamentul cicatricilor, fiind o alternativă excelentă la chirurgie. Laserul fracționat CO2 este folosit pentru a elimina sau a reduce aspectul cicatricilor de față și corp. Cicatricile post acneice, și chiar vergeturile, sunt cele care răspund cel mai bine în urma procedurii cu laser.

Tratamentul cu laserul CO2 fracționat nu este unul invaziv, iar dispozitivele de ultimă generație nu mai produc sângerări, plus că recuperarea este mult mai  rapidă și mai ușoară pentru pacient. După procedură, este recomandat să eviți cât mai mult posibil expunerea la soare, chiar și cu protecție SPF, până când pielea este vindecată complet. Rezultatele sunt foarte bine, dar ai nevoie de mai multe sesiuni pentru a-ți atinge scopul și de răbdare, pentru că pielea se reface într-un ritm sigur, dar lent.

O altă metodă de tratament care dă rezultate în ceea ce privește cicatricile postacneice este mezoterapia fracționată, microneedling-ul sau inducția de colagen. Procedura trebuie realizată de către medicul dermatolog cu echipamente medicale profesionale, precum Morpheus 8, cel mai performant dispozitiv din lume de radiofrecvență și mezoterapie fracționată sau cu Dermapen. Creșterea producției de colagen determină netezirea și uniformizarea texturii pielii.

Sub nicio formă nu este recomandată folosirea dermaroller-ului sau a altor dispozitive pentru acasă, pentru că pot agrava aspectul cicatricilor prin lezarea pielii.

O altă opțiune în tratarea cicatricilor postacneice sunt peelingurile chimice cu TCA, concepute pentru a reface pielea prin îndepărtarea straturilor exterioare. De asemenea, injecțiile cu Acid Hialuronic pot fi utilizate pe orice zonă de pe față și corp, fiind eficiente și în tratamentul împotriva urmelor post-varicelă. Cu ajutorul filierelor dermice pe bază de Acid Hialuronic, se “umplu” practic cicatricile atrofice, cele care se prezintă sub forma unor adâncituri în piele, iar efectul este imediat. Chiar dacă rezultatele tratamentului durează între 6 luni și 2 ani, în funcție de produsul folosit și de localizarea cicatricei, beneficiile și rezultatele sunt extrem de apreciate de pacienții care sunt în căutarea unor soluții rapide.

Îndepărtarea cicatricilor prin aceste tratamente te poate ajuta să-ți redobândești încrederea în tine și un aspect mai sănătos al pielii.

Ai grijă pe mâinile cui îți lași frumusețea!

Asigură-te că alegi o clinică ce dispune de toată aparatura necesară și, mai ales, de o echipă de medici specializați în tratamentul cicatricilor.

Când vrei să scapi de semnele care-ți afectează încrederea în sine, vino în clinicile Doctor SKiN din București și Corbeanca!