Potop în weekend, ANM a emis COD PORTOCALIU de ploi torenţiale, rafale de vânt şi descărcări electrice HARTA

Vremea se strică la sfârşitul acestei săptămâni, ANM anunţând alerte de Cod Galben şi Cod Portocaliu de fenomene extreme.
Filip Stan
13 sept. 2024, 10:01
Potop în weekend, ANM a emis COD PORTOCALIU de ploi torenţiale, rafale de vânt şi descărcări electrice HARTA

Meteorologii ANM au emis, vineri, cod portocaliu și galben de ploi torențiale în mare parte din țară.

 

ANM a emis COD GALBEN

Interval de valabilitate: 13 septembrie, ora 15 – 14 septembrie, ora 18
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică, averse însemnate cantitativ
Zone afectate: Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Olteniei și al Munteniei În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Olteniei și al Munteniei vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 55…65 km/h. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp.

Notă: astfel de fenomene se vor semnala, vineri, pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Anomalie termică în weekend, ciclonul polar ar putea aduce prima zăpadă în România. Meteorologii anunţă vară în sud, condiţii de iarnă la munte PROGNOZA METEO lunară

ANM a emis COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 13 septembrie, ora 18 – 14 septembrie, ora 15
Fenomene vizate: averse torențiale și importante cantitativ

Vine iarna în România. Furtuna Boris ajunge și în țara noastră în acest weekend

Zone afectate: județele Buzău, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava În intervalul menționat, în județele Buzău, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava vor fi perioade cu averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40…60 l/mp și izolat de peste 70…80 l/mp.

ANM-Diverse-Avertizare-Generala-240913093433

Prognoza meteo Bucureşti pentru Intervalul 13.09.2024 Ora 10:00 – 14.09.2024 Ora 09:00

Vremea va deveni călduroasă după-amiaza, când se va înregistra o temperatură maximă de 30…31 de grade. Cerul
va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate spre seară și noaptea, când vor fi intervale cu averse, intensificări de
scurtă durată ale vântului și posibil descărcări electrice. Temperatura minimă va fi de 15…17 grade.

Prognoza meteo Bucureşti pentru Intervalul 14.09.2024 Ora 09:00 – 14.09.2024 Ora 18:00
Vremea se va răci față de intervalul anterior, astfel temperatura maximă va fi de 23…24 de grade. În prima parte a zilei
cerul va avea înnorări și probabilitatea de ploaie va fi ridicată, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla în general
moderat. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi
intensitatea fenomenelor meteorologice.

Elena Mateescu, directorul general al ANM, a declarat, într-un interviu pentru GÂNDUL,  cum va fi vremea în luna septembrie, dar și ce a adus ciclonul islandez la nivelul României, din punct de  vedere meteorologic.

Reamintim că, pe acest fond de incertitudine atmosferică, localităţile 2 Mai şi Vama Veche au fost puternic afectate de furtunile din ultimele două zile, iar bilanţul acestora înseamnă case inundate, plaje distruse şi drumuri complet impracticabile.

Interlocutoarea Gândul a explicat faptul că ciclonul, asociat și cu o pătrundere de masă de aer mai rece a determinat pentru scurt timp scăderea valorilor de temperaturi, anunțând că joi și vineri avem o ușoară creștere a valorilor de temperaturi.

„Este o un context specific, în care cantitățile de precipitații au fost unele semnificative în partea de Sud-Est a țării, acolo unde a fost în vigoare o atenționare meteorologică generală de cod galben, dublată de avertizări meteorologice de tip nowcasting de cod portocaliu, 25 la număr pentru ziua de ieri, pentru localități din județele din partea de sud-est a țării, având în vedere valorile cantităților de precipitații de peste 25-40l /m², căzute pe secvențe scurte de timp, în condițiile în care media climatologică a unei luni septembrie în țara noastră se apropie de 50-55l /m². În aceste condiții, o astfel de cantitate pe secvență scurtă de timp, sigur că dacă a putut să genereze situații de natură hidrologică.

Ciclonul, asociat și cu o pătrundere de masă de aer mai rece a determinat pentru scurt timp scăderea valorilor de temperaturi, la început în partea de vest, sud-vest a țării, după care și în regiunile extracarpatice, adică sudul și sud-estul țării, acolo unde pentru ziua de miercuri, maximele nu au depășit cel mult 25°C, de pildă, în sud-est.
Vineri avem o ușoară creștere a valorilor de temperaturi, mai ales în sud-est, unde este posibil să mai consemnăm valori de 28-29° mâine chiar 30°. Sâmbătă, o altă masă de aer rec, va face ca temperaturile la acest sfârșit de săptămână, cel puțin în regiunile intracarpatice, să se situeze între 12 până la 14°C, în timp ce în sud-sud-est să contăm din nou pe valori de până la 20, posibil 24°C.”

Elena Mateescu, ANM: „Septembrie este o lună a alternanțelor termice”

Elena Mateescu, directorul general ANM, a vorbit despre luna septembrie ca fiind una capricioasă, cu alternanțe de temperatură și schimbări de la furtuni la căldură.

În plus, specialistul ANM a mai precizat că vremea frumoasă – în care să vorbim din nou de temperaturi de 25°C, care reprezintă maxima unei zile de vară = sunt de așteptat din nou de la mijlocul săptămânii viitoare.

„O alternanță termică semnificativă, dacă luăm în considerare – cel puțin prima decadă a lunii septembrie – care a fost mai degrabă caracterizată, ca fiind un sezon de vară, luând în considerare temperaturile de 35 și peste 35°C, temperaturi specifice unei zile de caniculă. Desigur că vremea frumoasă, în care să vorbim din nou de temperaturi de 25°C, care reprezintă maxima unei zile de vară, sunt de așteptat din nou de la mijlocul săptămânii viitoare.

Putem să caracterizăm luna septembrie ca fiind, în continuare, o lună a extremelor meteorologice, după ianuarie-august, în care în fiecare lună am vorbit de perioade în care temperaturile au fost peste ceea ce ar fi normal pentru perioadele respective, întrerupte pentru perioade scurte de timp și de răciri, dar și de temperaturi ușor mai coborâte.
La acest moment, septembrie este o lună a alternanțelor termice, o lună mai bogată în precipitații și asta este bine având în vedere, de altfel, seceta pedologică de lungă durată și extremă care a afectat în bună parte din țară culturile din această primăvară”, a explicat specialistul ANM.

„Nu trebuie să excludem niciodată probabilitatea ca fenomenele meteorologice extreme să fie prezente”
Elena Mateescu i-a sfătuit pe oameni să fie atenți la avertizările meteorologice, precizând că ele trebuie luate în considerare, mai ales că vremea și-a schimbat tiparele, iar impactul fenomenelor meteorologice este unul imprevizibil.

„Depinde foarte mult de contextul sinoptic, geneza acestora. Episodul de la finalul lunii august, care a adus în zona Dobrogei cantități impresionante de precipitații de peste 150, chiar 225l/m² a fost din cauza ciclonului format în Marea Neagră – care a alimentat și cu o cantitate mai mare de aport de apă și o mare mai caldă, pe altitudine, combinat cu o scădere de temperaturi, a generat cantități impresionante de apă.

Sigur că poate să pară un clișeu, dar faptul că emitem aceste avertizări meteorologice generale cu mai bine de 24 sau 48 h înainte, cu siguranță trebuie luate în considerare și mai ales atunci când mesajele de vreme severă imediată care se emit în condițiile în care datele ne arată creșterea gradului de intensitate a fenomenului, de asemenea oamenii să încerce să-și protejeze viața și bunurile pe cât posibil.

Sigur că este foarte greu în condițiile în care observăm o cantitate de 200 de litri care cade pe secvențe foarte scurte de timp, aceasta ar trebui să fie asociată și cu ceea ce ar putea să însemne măsuri de adaptare la impactul fenomenelor meteorologice extreme care observăm ani de an că doboară recordurile înregistrate în anii anterior și tind să devină tipare devreme normală”, a conchis Elena Mateescu, directorul general ANM.

DailyBusiness
Ai planuri pentru iarna aceasta? Iată când vin ninsorile în România
Spynews
Nicoleta Nucă, adevărul despre presupusa sarcină! Cum a comentat zvonurile potrivit cărora urmează să devină mamă pentru prima dată
Bzi.ro
E vestea momentului în show-bizz: Mario Fresh şi fiica Andreei Esca s-au despărţit! Totul a ieșit la iveală acum!
Fanatik.ro
În ce trebuie să ții orezul înainte să-l gătești. Va avea o calitate superioară, iar pilaful va fi și mai delicios
Capital.ro
Adio, plata cu cardul! Apare un nou sistem de plăți în România. BNR a dat undă verde
Playtech.ro
ȘOC! Christina Aguilera, de NERECUNOSCUT. Doamne, cum a ajuns să arate, toți cred că e bolnavă
DailyBusiness
Ratele se majorează din nou. Prognoză sumbră pentru 2025
Adevarul
Vila de lux în care a fost ucis omul de afaceri Adrian Kreiner, scoasă la vânzare. Prețul exorbitant pe care îl cere agenția imobiliară
wowbiz.ro
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit de un șofer care nu s-a asigurat
Spynews
Alexia Eram și Mario Fresh s-au despărțit. De ce ar fi ajuns la separare. Au aniversat opt ani de relație în urmă cu două luni
Spynews
De ce nu i-a dat replică niciodată Leo de la Roșiori femeii cu care a făcut un copil și de care s-a despărțit! Manelistul vorbește despre acuzațiile pe care Manuela Oprișiu i le-a adus / VIDEO
Evz.ro
Desert pentru capetele încoronate. Cum se prepară tortul de ciocolată
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
kanald.ro
Ea este Mia, românca care a dispărut în Italia, împreună cu fiul ei de doar doi anișori. Femeia locuia într-un adăpost destinat victimelor violenței domestice
Cancan.ro
Ce s-a întâmplat între Karmen Minune și Bogdan Căplescu, înainte de divorț. A spus-o fără ocolișuri!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Comisia Europeană a dat ORDIN! România este obligată. Are termen două luni
StirileBZI
Pensionarii primesc 700 de lei în plus, din această toamnă! Cine sunt cei care beneficiază de acest ajutor
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
stirilekanald.ro
O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat
substantial.ro
Negocierile cu Comisia Europeană privind deficitul bugetar pornesc de la 6,9%, afirmă premierul Ciolacu
MediaFlux
O TAXĂ NOUĂ pe capul românilor. PLĂTESC cei care STAU LA BLOC
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lovitură grea pentru români. Alimentul fără de care nu pot trăi se scumpește semnficativ