POTOP LA GALAŢI. Nouă persoane au murit în urma viiturilor. Peste 700 de case sunt inundate

Nouă persoane şi-au pierdut viaţa după ce au fost luate de viituri, în noaptea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi, informează România TV. Mai mult, peste 700 de case din 17 localităţi din judeţ au fost inundate, sute de oameni fiind evacuaţi, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa.

RomaniaTV.net
12 sept. 2013, 05:12
POTOP LA GALAŢI. Nouă persoane au murit în urma viiturilor. Peste 700 de case sunt inundate

Nouă persoane au decedat în urma inundaţiilor produse în judeţul Galaţi, potrivit unei raportări a Prefecturii Galaţi.

Potrivit datelor furnizate Prefectura Galaţi, două femei de 82 şi 74 de ani şi un bărbat de 65 de ani au decedat în localitatea Cuca, alţi doi bărbaţi de 40 şi 78 de ani şi o femeie de 81 de ani au decedat în localitatea Costache Megri, iar o bătrână de 83 de ani şi o fetiţă de opt ani din au murit la Cudalbi.

Ultima persoană decedată în urma inundaţiilor din judeţul Galaţi este un bărbat de 65 de ani din localitatea Griviţa.

În două dintre cazuri, victimele nu au murit ca urmare a înecului, ci au suferit un infarct.

În urma inundaţiilor din judeţul Galaţi şi-a piedut viaţa o fetiţă de opt ani care fusese dată dispărută, autorităţile spunând că aceasta a fost smulsă de ape din braţele tatălui ei, în curtea casei. Cadavrul fetiţei de opt ani, din localitatea Cudalbi, a fost găsit, joi după-amiază, de către pompieri, la o distanţă de aproximativ 500 de metri de casă, în curtea unui localnic.

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, spune că în judeţ există pericolul izbucnirii unor epidemii, în condiţiile în care sursele de apă au fost colmatate în urma viiturilor.

Imagini cu DEZASTRUL PRODUS DE VIITURI, în Galaţi. Vezi cum arată LOCALITĂŢILE INUNDATE

Conform reprezentanţilor Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, inundaţiile produse în urma ploilor torenţiale, care au atins 110 l/mp, formându-se viituri pe versanţi, au provocat pagube importante în 17 localităţi din judeţ, fiind evacuate 519 persoane. Oamenii vor fi cazaţi temporar în căminele culturale şi în şcolile din localităţile afectate, urmând ca pentru cazarea acestora pe o perioadă mai lungă să fie aduse locuinţe modulare, a declarat Vasile Balaban, şeful ISU Galaţi.

Oamenii evacuaţi din casele inundate din Galaţi vor fi cazaţi temporar în şcoli şi cămine culturale

Şeful ISU Galaţi a spus că unde de viitură nu a trecut, fiind în continuare şuvoie de apă care se scurg de pe versanţi, dar că acestea nu sunt însă cele mai grave inundaţii din judeţ, o situaţie critică fiind în 2007, când oraşul Tecuci a fost inundat aproape complet.

Inundaţiile au afectat 700 de locuinţe, în unele apa atingând un metru înălţime, precum şi peste 500 de curţi şi grădini.

Sinistraţii din Galaţi vor primi apă şi alimente din rezervele de stat

Potrivit raportărilor Prefecturii Galaţi, cele mai grave pagube s-au înregistrat în comuna Cudalbi, unde 500 de case şi tot atâtea curţi şi grădini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri.

În localitatea Cuca, opt case au fost inundate, una fiind complet distrusă, 87 de persoane au fost evacuate, 14 persoane fiind salvate după ce au fost surprinse de inundaţii. Tot în această localitate, două poduri au fost distruse şi mai multe porţiuni de drum au fost afectate. Aproximativ 100 de case au fost inundate şi în localitatea Costache Negri, aceleaşi pagube înregistrându-se şi la Măcişeni. Ploile au mai produs pagube şi la Tecuci, Corni, Folteşti, Măstăcani, Rediu, Pechea şi Griviţa.

Citeşte şi: Zeci de militari acţionează în localităţile din Galaţi, unde s-au produs inundaţii

Circulaţia rutieră este blocată pe DN26, între localităţile Vlădeşti şi Oancea şi pe DN 25, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu, după ce carosabilul a fost inundat, apa măsurând în unele locuri peste un metru. Tot în Galaţi, şi DJ 253 este închis.