Potop peste România! Nu ieşiţi din case în aceste zone, COD ROŞU de ploi torenţiale

 Ministrul Mediului anunţă că sunt gata de acţiune 300 de utilajele şi vehicule de intervenție în zonele unde ar putea avea loc viituri.

12 iun. 2023, 19:44
Potop peste România! Nu ieşiţi din case în aceste zone, COD ROŞU de ploi torenţiale

Cod roşu de ploi torenţiale în România. Ministrul Mediului, Barna Tánczos, anunță că formațiunile de lucru sunt pregătite pentru intervenție imediată, iar cursurile de apă sunt monitorizate în permanență, în urma avertizării meteo cod roșu pentru ploi torențiale abundente în mai multe județe.

În prezent, sunt pregătite 300 de utilajele şi vehicule de intervenție, cat și peste 550 de persoane, personal operativ disponibil, sunt gata de acțiune unde este necesar, a precizat ministrul.
Prognoza meteo pentru a doua jumătate a lunii iunie. Temperaturi oscilante și ploi în prima parte a intervalului, apoi vremea se va stabiliza

„Ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN, COD PORTOCALIU și COD ROȘU transmise de Administratia Nationala de Meteorologie RA, dar și a avertizării hidrologice realizată de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, pentru județele din sud-vestul țării, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, va participa în această seară, începând cu ora 20.00, la sediul Prefecturii Târgu Jiu, la o ședință de lucru privind evoluția fenomenelor hidro-meteo. ,,În urma discuțiilor de azi dimineață din cadrul şedinței comitetului ministerial pentru situații de urgență, formațiunile de lucru sunt pregătite pentru intervenție imediată, acolo unde situația impune. Cursurile de apă sunt monitorizate în permanență, iar 300 de utilajele şi vehicule de intervenție, cat și peste 550 de persoane, personal operativ disponibil, sunt gata de acțiune unde este necesar”, a subliniat ministrul Tánczos Barna.Alături de ministrul mediului, la ședința de lucru vor participa autoritățile locale, IGSU, reprezentanții Administrațiilor Bazinale de Apă, pentru coordonarea eficientă și rapidă a intervențiilor pentru protejarea vieții oamenilor şi a bunurilor lor”,

Cod roşu pentru ploi torențiale abundente în mai multe județe

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni o avertizare meteo cod roșu pentru ploi torențiale abundente în mai multe județe. Alerta va intra în vigoare diseară, de la ora 20:00, și va fi valabilă până marți dimineață, la ora 08:00.

Județele afectate vor fi Caraș-Severin, Hunedoara, Vâlcea, Gorj și Mehedinți. În aceste zone, se vor înregistra averse torențiale și abundente. Cantitățile de apă vor depăși 70-80 de litri pe metru pătrat în intervale scurte de timp sau prin acumulare.

Cod roșu de ploi torențiale în cinci județe. Alertă meteo de furtuni violente și vijelii în aproape toată țara

De asemenea, a fost emisă o avertizare meteo cod galben, care a intrat în vigoare astăzi la ora 06:00 și va expira mâine la ora 10:00.

În această perioadă, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în diferite regiuni ale țării, inclusiv Banat, Oltenia, sud-vestul și sudul Transilvaniei, nord-vestul Munteniei, Carpații Meridionali și Carpații Occidentali.