POVESTE de SUCCES. Două studente gemene îţi oferă miei de Paşte. Deţin o fermă de 1000 de oi

Apropierea Paştelui înseamnă, în mod evident, vânzarea mieilor. Două studente din Bihor, surori gemene, au o fermă ce numără peste 1.000 de oi, iar pentru ele vânzarea mieilor, în această perioadă, nu este o problemă. Mieii crescuţi în localitatea bihoreană Bălaia, comuna Tileagd, iau drumul Siriei, Libanului, Egiptului sau Arabiei Saudite.

15 apr. 2014, 09:46
POVESTE de SUCCES. Două studente gemene îţi oferă miei de Paşte. Deţin o fermă de 1000 de oi

Gemenele Denisa şi Daniela Buzle (21 de ani) au mult de muncă, mai ales în această perioadă, dar nu se plâng, scrie voceatransilvaniei.ro. Ştiu să-şi valorifice foarte bine producţia. Astfel, dacă brânza şi laptele sunt vândute pe piaţa din Oradea, când vine vorba despre vânzarea mieilor lucrurile sunt diferite. Aceştia ajung pe piaţa ţărilor arabe. Primăvara trecută, peste 500 de miei au fost exportaţi într-un singur transport, iar în acest an numărul lor va fi şi mai mare.

Citeşte şi STUFAT DE MIEL: reţetă de să „te lingi pe degete” de Paşte

„Arabii vin primăvara de mai multe ori. Aşa putem să vindem cam toţi miei. Am dat cu 9 lei kilogramul de miel viu. Arabii sunt mari consumatori de astfel de carne. Nu se merită să mergem cu mieii în pieţele de la noi”, a spus Daniela Buzle.

Tinerele sunt studente la Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea şi, în acelaşi timp, beneficiarele unui proiect european de 40.000 de euro, fiecare. Sunt exemplul clar că, dacă îţi doreşti cu adevărat un lucru, se poate. Îşi doresc extinderea fermei şi tocmai de aceea se zbat să-şi achiziţioneze aparatura necesară pentru procesarea laptelui în condiţii cât mai bune.

Cu greu, dar se poate

Au crescut la ţară, printre animale şi şi-au dorit să continue să se ocupe de creşterea animalelor. Astfel, au aplicat pentru un proiect european pe care au reuşit să-l câştige. Atrag atenţia că nu a fost deloc uşor, mai ales că birocraţia le-a dat mari dureri de cap, dar spun tinerele, efortul a meritat. Ba mai mult, ele susţin că agricultura poate fi chiar o sursă bună de venit.

Citeşte şi Mare grijă la masa de Paşte. Mieii sub 10 kilograme sunt PERICULOŞI pentru sănătate

Pasiunea pentru animale au moştenit-o de la tatăl lor, care este mândru de cele două tinere. El  le-a transmis dragostea pentru animale şi le sprijină în tot ce-şi propun să facă.

„La 20 de ani am accesat fonduri europene pentru sprijinirea tinerilor fermieri în valoare de 40.000 de euro, pe măsura 112, instalarea tinerilor fermieri. Nu a fost uşor, birocraţia este mare, dar tot efortul a meritat. Tata nu a fost de acord la început, dar am reuşit să-l convingem. Am primit banii, iar o bună parte din ei îi vom investi în achiziţionarea de teren. Ferma trebuie să se extindă în fiecare an, lucru care e şi normal”, ne-a mărturisit Daniela Buzle.

Tinerele sunt studente la specializarea Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare, lucru care le ajută mai ales că valorifică şi produsele obţinute din laptele oilor.

„Părinţii mei s-au ocupat cu animalele, asta am făcut de mică şi asta ştiu să fac cel mai bine. Nu ni se pare ceva ieşit din comun pentru că este o muncă cinstită, ba chiar profitabilă”, a mai spus Daniela.