Poveste fără sfârşit. CAZUL ŞOVA se întoarce la Comisia Juridică. Decizia finală, în plenul Senatului VIDEO

Cazul Dan Şova a fost retrimis, miercuri, la Comisia Juridică, după ce membrii acesteia au emis, în aceeaşi zi, un punct de vedere pe procedura ce trebuie urmată de Senat, în urma deciziei CCR.  Biroul Permanent a decis ca membrii Comisiei să întocmeacă un proiect de hotărâre până marţi, iar decizia finală va fi luată în plenul Senatului.

27 mai 2015, 12:17
Poveste fără sfârşit. CAZUL ŞOVA se întoarce la Comisia Juridică. Decizia finală, în plenul Senatului VIDEO

Biroul Permanent al Senatului s-a întrunit, miercuri după-amiază, pentru a discuta punctul de vedere întocmit de Comisia Juridică în cazul Dan Şova, pentru care DNA a cerut încuviinţarea reţinerii şi arestării.

Senatorul PSD, Cristian Dumitrescu, vicepreşedinte al Senatului, a declarat că Biroul Permanent a primit punctul de vedere al Comisiei Juridice, însă, pentru că acesta nu a fost validat la votul din comisie, până marţi, Comisia a fost mandată să elaboreze un proiect de  hotărâre în cazul Şova.

„Biroul Permanent a primit miercuri punctul de vedere al Comisiei Juridice. Din nefericire, acest punct de vedere a avut două propuneri, niciuna neîntrunind numărul de voturi necesare pentru a fi adoptată. Una a fost respinsă, alta nu a întrunit numarul de voturi pentru a putea fi adoptat. Acest punct de vedere nu a fost validat în Comisia Juridică.

Biroul Permanent a decis, cu 9 voturi pentru si 4 impotriva, ca, până marţi, la reluarea activităţii Senatului, Comisia Juridică să se întrunească şi, conform prevederilor regulamentare, să elaboreze o hotărâre cu privire la ceea ce trebuie făcut, şi care să fie supusă plenului. Nu dorim să tergiversăm nici o decizie. Dacă până marţi, Biroul Permanent nu primeşte decizia Comisiei Juridice sau decizia Comisiei nu este una adoptată in condiţii regulamentare, conform procedurilor, decizia va fi luată în plenul zilei de marţi. Vom discuta şi plenul, care este suveran, va decide”, a declarat Dumitrescu. 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, la rânsul său, că, în cazul Şova, Comisia juridică trebuie să vină cu „o propunere articulată”, în caz contrar situaţia urmând să fie discutată în plen.

Dacă avem din partea Comisiei juridice o propunere articulată, care a primit votul în Comisie, atunci o supunem pe aceea plenului, care poate s-o aprobe sau poate s-o respingă. Dacă Comisia nu ajunge la nicio propunere, pentru că nu pot să întrunească votul majoritar, atunci în plen încep discuţiile, vin propunerile din partea liderilor grupurilor parlamentare sau a celorlalţi senatori şi se supun acelea la vot„, a  spus Tăriceanu.

Comisia juridică n-a putut să ajungă la o concluzie, n-a putut să formuleze un punct de vedere pentru că niciuna dintre variante nu a întrunit votul majoritar şi atunci Biroul Permanent a cerut Comisiei juridice să se reunească până săptămâna viitoare, marţi, când vom avea următoarea şedinţă de plen, să vină cu un proiect de hotărâre care să fie supus votului plenului Senatului„, a adăugat Tăriceanu.

CITEŞTE ŞI Comisia Juridică din Senat a decis RELUAREA VOTULUI în cazul Dan Şova

Comisia Juridică a Senatului a decis, miercuri, reluarea procedurii în cazul Dan Șova. Senatorii jurişti au votat astfel propunerea reprezentanţilor PSD ca procedura referitoare la solicitarea DNA în cazul senatorului Dan Şova să fie reluată.

Chestorul liberal al Senatului, Cristian Bodea, membru în Comisia juridică, a declarat, înainte de ședința Biroului permanent,  că punctul de vedere înaintat Biroului permanent va conține atât varianta propusă de PNL de reinterpretare a votului din 25 martie, cât și propunerea PSD de reluare a întregii proceduri, adăugând că cea din urmă variantă nu a fost admisă în comisie, ci doar a întrunit un număr mai mare de voturi față de propunerea avansată de PNL.

„Comisia juridică a întocmit un raport care a fost deja depus la Biroul permanent, care conține ambele soluții. Se prezintă în el soluția propusă de PNL și voturile întrunite și soluția propusă de PSD și voturile întrunite, urmând ca Biroul permanent să decidă pentru că BP a cerut doar o părere Comisiei juridice. Nu e un raport ca la o lege normală sau cum s-a dat la cerere. (…) Pe ordinea de zi a Biroului permanent de acum nu este acest punct de vedere. Comisia avea termen până marțea viitoare, dar noi, liberalii, vom cere să discutăm și acest punct de vedere dacă tot îl avem deja, pentru a putea demara, dacă tot este să o luăm de la capăt, procedurile cât mai repede. (…) (Varianta PSD — n.r.) a avut patru la trei cu o abținere. Nu a fost declarată admisă, noi în raportul Comisiei nu am trecut că a fost admisă. E o propunere care a cumulat cele mai multe voturi„, a declarat acesta, precizând că pentru a fi admisă propunerea PSD ar fi trebuit să primească un vot în plus.

CITEŞTE ŞI CAZUL DAN ŞOVA. Augustin Zegrean, şeful CCR: Senatorii ştiu exact ce au de făcut

Senatorii juriști au luat miercuri în discuție decizia CCR prin care a fost declarată neconstituțională Hotărârea Senatului privind rezultatul votului exprimat în urma cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova și au decis, cu majoritate de voturi, reluarea întregii proceduri și redactarea unui nou raport în Comisia juridică.

Această propunere a fost avansată în Comisia juridică de social-democratul Ioan Chelaru, care a susținut că, „în noile condiții legislative, este necesară reluarea întregii proceduri, de la cererea Parchetului” și a fost adoptată cu patru voturi pentru, trei voturi împotrivă și o abținere.

Liberalii au solicitat ca votul dat în luna martie, în plen, să fie interpretat în sensul încuviinţării reţinerii şi arestării lui Dan Şova, însă propunerea acestora a fost respinsă în comisie.

Biroul permanent al Senatului a solicitat, marți, Comisiei juridice să întocmească un punct de vedere, până în data de 2 iunie, referitor la decizia Curții Constituționale prin care a fost declarată neconstituțională Hotărârea Senatului privind rezultatul votului exprimat în urma cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova.

CITEŞTE ŞI Dan Şova: NU demisionez din Senat şi nici nu intenţionez să îmi dau demisia

Curtea Constituțională a României arată în motivarea privind cazul Dan Șova că hotărârea prin care Senatul răspunde cererii de încuviințare a reținerii sau arestării unui membru al Camerei trebuie să fie adoptată cu respectarea dispozițiilor constituționale referitoare la cvorumul de adoptare — majoritatea membrilor prezenți la ședința plenului în care se supune aprobării cererea adresată de PÎCCJ, prin intermediul ministrului Justiției.