Povestea BĂRBATULUI care şi-a cumpărat SATUL NATAL. Vezi cum vrea să îl transforme

Gest inedit al unui om de afaceri din România. Bărbatul a cumpărat tot satul în care a copilărit: 50 de gospodării aflate pe o suprafaţă de aproximativ 300 de hectare pe Valea Jiului. Acum visează să facă din satul părintesc o staţiune turistică. De anul viitor, Emil Părău îşi va aştepta turiştii în casele renovate şi le va oferi o călătorie în timp.

14 apr. 2014, 07:50

Hunedoreanul Emil Părău s-a născut în satul Roşia, la limita dintre judeţele Hunedoara şi Alba, iar din 2003 a cumpărat casă după casă în satul natal, până s-a trezit stăpân peste un sat cu un singur locuitor, Aron Truţa, având 40 de bordeie şi peste 200 de hectare de teren, potrivit Economica.net.

Pentru început, vrem să renovăm 12 case în care să primi turişti de anul viitor. Vrem să le facem aşa cum au fost înainte, când erau locuite, cu mobilier, cu de toate. Casele o să aibă şi baie, pentru că în secolul acesta nu poţi aduce turişti dacă nu ai baie„, a declarat Emil Părău.

Lucrările de renovare la trei dintre case sunt aproape finalizate, în timp ce în alte cinci în derulare. Deocamdată, 15 muncitori lucrează la recondiţionarea caselor vechi, dar din vară numărul acestora va creşte. În prezent, Emil Părău a ajuns proprietarul satului în care a copilărit. Iar pentru a da viaţa de odinioară a satului, hunedoreanului i-a venit ideea de a-l transforma practic, într-un complex turistic.

Citeşte şi Un sat italian datând din Evul Mediu s-a scos la vânzare pe eBay VIDEO

Terenurile au fost curăţate şi cultivate cu ceapă, cartofi şi legume. Astfel, inteţia omului de afaceri este de a le oferi turiştilor, fie ei români sau străini, cazare în case vechi, tradiţionale, dar să le dea şi şansa să-şi culeagă din grădină legumele pentru mâncare, să mulgă vaca, să cosească, să asiste la măsuratul oilor.

Chiar dacă nu ştiu să mulgă vaca, un angajat va fi acolo să le arate cum se procedează. Fiecăruia dintre muncitorii care acum se ocupă de renovarea caselor, aduşi din satele din apropiere, Părău le va da spre administrare o casă şi vor avea de întreţinut animalele şi grădina.

Citeşte şi Complex turistic la Dunăre, construit din fonduri europene

Deşi nu ştie exact câţi bani ar urma să înghită aducerea la viaţă a satului natal, omul de afaceri crede că investiţia s-ar ridica la 500.000 de euro. Preţurile pentru cazare nu au fost stabilite încă, iar omul de afaceri spune că nu vrea să facă profit din această activitate, ci vrea doar ca turiştii să vadă cum trăiau şi munceau străbunii cu sute de ani în urmă.