Povestea CUTREMURĂTOARE a familiei copilului sirian găsit mort pe o plajă: Voiau să ajungă în Canada la rude

Familia copilului sirian de numai trei ani, găsit mort pe o plajă din Turcia, încercase să imigreze în Canada după ce părăsise orașul sirian Kobani, devastat de război, a declarat una dintre rudele familiei pentru ziarul canadian Ottawa Citizen.

03 sept. 2015, 12:34
Povestea CUTREMURĂTOARE a familiei copilului sirian găsit mort pe o plajă: Voiau să ajungă în Canada la rude

O fotografie în care apărea Aylan Kurdi, adus de mare pe o plajă stațiunea Bodrum de la Marea Egee, a circulat pe rețelele de socializare, provocând compasiune, dar și indignare față de lipsa de acțiune a statelor dezvoltate în problema refugiaților, potrivit Agerpres.

Fratele său, un băiețel de cinci ani Galip, și mama lor Rehan, 35 de ani, au murit și ei înecați după ce ambarcațiunea în care se aflau s-a răsturnat în timp ce încercau să ajungă pe insula grecească Kos. Tatăl celor doi băieți, Abdullah, a fost găsit în stare de semiconștiență și dus la spital, în apropiere de Bodrum, potrivit ziarului turc Sabah.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR riscă să divizeze Europa. AVERTISMENTUL şefului Consiliului European

Am ascultat știrile de la cinci dimineața’, a declarat Teema Kurdi, sora lui Abdullah, care locuiește în Vancouver, citată de ziarul National Post din Canada. Teema a fost contactată de soția unuia dintre frații lui Abdullah. ‘Ea a primit un telefon de la Abdullah și tot ce a spus acesta a fost că soția și cei doi fii ai săi sunt morți”, a povestit Teema.

Abdullah, soția lui și cei doi copii depuseseră o cerere de azil, cu sponsorizare privată, la autoritățile canadiene care a fost respinsă în iunie din cauza complicațiilor legate de solicitările provenite din Turcia, a menționat ziarul, citând-o pe Teema.

Am încercat să-i sponsorizez și am prieteni și vecini care m-au ajutat cu depozitele bancare, dar nu am reușit să-i scoatem de acolo și de aceea au mers cu barca’, a afirmat ea. ‘Am plătit chiar chirie pentru ei în Turcia, însă modul în care sirienii sunt tratați acolo este oribil„, a mărturisit femeia.

Turcia a primit laude la nivel internațional pentru că a primit două milioane de refugiați de la declanșarea războiului civil din Siria, în martie 2011, cheltuind șase miliarde de dolari pentru îngrijirea acestora și primind numai 400 milioane de dolari sub formă de ajutor extern. Dar Turcia a atras atenția că a ajuns la limita capacității de primire a refugiaților, în condițiile în care mii de imigranți își riscă viața îmbarcându-se la bordul unor ambarcațiuni nesigure, din Turcia către Grecia pentru a ajunge în Europa.

Citeşte şi Europa este în criză. Peste 300.000 de imigranţi au ajuns deja, iar autorităţile sunt depăşite

La Kobani, oraș în nordul Siriei, în apropierea graniței cu Turcia, au avut loc în urmă cu câteva săptămâni lupte intense între insurgenți ai Statului Islamic și forțele regionale kurde. Zeci de mii de sirieni care fug din Siria din cauza războiului au ajuns pe coasta Turciei de la Marea Egee în această vară în încercarea de a se îmbarca și a ajunge în Grecia. Armata turcă a anunțat că echipele sale de salvare au recuperat sute de imigranți din apele mării, între insulele dintre Turcia și Grecia, în ultimele zile.

Familia lui Abdullah s-a numărat printre cei cel puțin 12 refugiați sirieni care au murit înecați încercând să ajungă la Kos după ce două ambarcațiuni transportând în total 23 de persoane au naufragiat în noaptea de marți spre miercuri în largul orașului de coastă turc Bodrum.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. IMAGINI ŞOCANTE cu un copil sirian de 3 ani, găsit înecat, fac înconjurul lumii