Povestea dramatică a Nicoletei, o femeie fără adăpost care a născut pe un câmp din Constanţa

Nicoleta, are 28 de ani, este blondă și are ochii albaștri. Aceasta are probleme psihice şi trăiește de ani buni pe străzi. Hrana și-o obține în schimbul singurului bun pe care îl posedă: propriul corp. Duminică a născut singură, pe un câmp din Constanţa, două fetițe. Ea este mama altor patru copii, aflați în grija autorităților.

RomaniaTV.net
13 oct. 2020, 07:01
Povestea dramatică a Nicoletei, o femeie fără adăpost care a născut pe un câmp din Constanţa

Oamenii s-au obișnuit s-o vadă pe Nicoleta pe marginea unui drum prăfuit, la câțiva kilometri de Constanța. Locuieşte pe câmp, în nişte barăci improvizate.  Nicoleta își depășise termenul la care ar fi trebuit să nască cu aproape două săptămâni.

Daniel lalău are 49 de ani şi a fost singurul care a încercat să o ajute. Se împlinesc aproape doi ani de când, în drumul lui spre muncă, o întâlnește pe Nicoleta aproape în fiecare zi. I-a adus de mâncare, i-a mai dat și bani și a încercat s-o convingă să nu mai practice prostituția. 

„Nu am atins-o niciodată. Eu doar vreau s-o ajut, pentru că e tânără și e păcat de ea, dai de tot felul de nebuni acolo, pe stradă, în câmpul acela. Apoi, am văzut că e gravidă. Cu greu am convins-o să meargă la spital săptămânile trecute, când sarcina era deja avansată. I-am făcut eu programare, am luat-o cu mașina și am dus-o de mână la ginecolog”, povestește bărbatul, potrivit Libertatea. 

A aflat că este însărcinată cu gemeni și că ar fi trebuit să nască deja.

„Am sunat la 112 de mai multe ori săptămâna trecută. A venit ambulanța, au venit polițiștii și nu au putut s-o convingă să meargă la spital. Le-am zis că femeia are probleme psihice, însă pentru că nu sunt acte care să dovedească acest lucru, nu o pot interna cu forța. Ba m-au luat și pe mine la rost, că de ce mă implic atât în cazul ei, nu cumva sunt tatăl acelor copii? Am rămas fără cuvinte”, mai povesteşte Daniel Lalău. 

Unul dintre reprezentanții unei asociații care se ocupă de problemele persoanelor fără adăpost a declarat că procedura este una greoaie într-un caz ca cel al femeii din Constanța.

„Chestia asta e o tragedie pe care o întâlnim des. Nu poți interna pe cineva cu forța, pentru că îi încalci drepturile. Iar ca să demonstrezi că are probleme psihice, trebuie să mergi în instanță să o decazi din drepturi. De obicei, asta face un membru al familiei, iar lucrul acesta durează destul de mult”, a spus acesta.

Același lucru îl spun și polițiștii. IPJ Constanța confirmă povestea lui Daniel Lalău.

„Polițiștii de la Secția 2 din Constanța au intervenit în acest caz, în baza unui apel primit la 112, în care se preciza că o femeie se află în pericol. Au căutat-o, au găsit-o, au vorbit cu ea. A refuzat orice fel de asistență medicală. I s-a găsit un loc într-un centru al DGASPC-ului. Nu a vrut să meargă nici acolo. Nu o putem forța”, a declarat Mihaela Andreea Iliescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța. 

Vineri, în urma unui alt apel la 112, Nicoleta a fost internată în Spitalul Județean de Urgență Constanța, după ce a devenit violentă în fața polițiștilor. La spital au venit și reprezentanții DGASPC, care au încercat să o convingă ca, după naștere, să se mute într-un centru pentru mamele și copiii defavorizați. Câteva ore mai târziu, a fugit din spital. Pierduse deja alți patru copii, care au ajuns în grija statului. A născut duminică dimineață, lângă niște tufe, în apropierea locului în care trăiește. Cel care a găsit-o a fost tot Daniel Lalău, care a alertat încă o dată autoritățile.

Nicoleta este internată la maternitatea din Constanța, însă tot nu vrea ajutorul autorităților. Aceasta susţine că își poate crește copiii singură.

„O colegă este acum la spital, cu ea. A vorbit cu asistentele medicale. Are două fetițe, de 2.600 g și 2.700 g, sănătoase. Și ea se simte bine. Din păcate, nu vrea să beneficieze de serviciile noastre, nici împreună cu copiii și nici doar pentru copii. Refuză categoric, spunând că poate să aibă grijă de copii”, a declarat Mădălina Turza, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.