Povestea enigmaticului Cristobal Balenciaga, designerul consumat de perfecțiunea absolută. După moartea sa, brandul a creat moda „adidașilor urâți”, preferați ai vedetelor din toată lumea

Cristobal Balenciaga, creatorul unui adevărat imperiu al modei, a fost preferatul unor vedete precum Elizabeth Taylor. La jumătate de secol de la moatea designerului, brandul încă reușește să depășească limitele convenționalului și să fascineze.

13 nov. 2021, 02:34

Cristóbal Balenciaga, cel supranumit „designerul designerilor” și care a construit un adevărat imperiu al modei, s-a născut în 1895, într-un mic sat de pescari basci din Spania.

Cristobal a fost unul dintre cei trei copii a căror mamă, după moartea timpurie a soțului ei, a întreținut familia lucrând ca croitoreasă. Balenciaga a fost un copil precoce, fascinat de munca mamei sale și mereu alături de ea.

Viziunea creatoarea pe care a lăsat-o în urmă Balenciaga generațiilor de designeri care aveau să preia rolul de director de creație a faimoasei case de modă, este caracterizată de inovația designului, tehnica impecabilă a croielii și arhitectura formelor.

Podul Grant. Cine este bărbatul vizionar în onoarea căruia a fost construită impunătoarea emblemă a Bucureștiului

În ziua de azi, numele de Balenciaga a devenit sinonim cu bascheții supradimensionați care sunt creați intenționat să arate „murdari și purtați”, sau cu confortabila încălțăminte sport care arată aproape ca niște șosete. Desigur aceste modele de încălțăminte au devenit preferatele tinerilor și a vedetelor din lumea întreagă de la modelul Bella Hadid, actrița Tracey Ellis Ross, sau criticul de la Bravo ai stil!, Maurice Munteanu.

Designerul Cristobal Balenciaga a ales să se detașeze de ceilalați designeri din generația lui precum Christian Dior sau Yves Saint Laurent prin încercarea constanta de a depăși limitele tendințelor pe care le dicta moda timpului său.

Prima sa introducere în lumea modei a fost taiorul unei aristocrate locale, Marchiza de Casa Torres. Într-o zi Cristobal, abia un adolescent la vremea aceea, a oprit-o pe stradă pentru a-și manifesta admirația față de ea, iar marchiza l-a rugat pe băiat să-i croiască un taior identic.

Cristobal Balenciaga, prima casă de modă a purtat numele celei care i-a dat viață

În 1917 Cristobal Balenciaga și-a deschis prima sa casă de Haute Couture numită „Eisa”, prescurtarea numelui de fată al mamei sale. Din cauza războiului civil a fost nevoit să se mute la Paris, unde a deschis un nou magazin în 1937. Aici s-a născut brandul Balenciaga. Prezentarea primei colecții a avut mare succes la presă și la cumpărători.

În anii 50 și 60, Balenciaga era cunoscut pentru formele mari și neobișnuite. Spre deosebire de alți designeri, a folosit linii fluide, umeri largi și volume mari. Cu purtabilitatea, precizia și atractivitatea hainelor sale, el și-a câștigat un loc în moda mainstream la acea vreme. Balenciaga era cunoscut pentru paltonul în formă de cocon, fusta balon și rochia ce aemănătoare unui „sac” stilizat. Cristóbal nu început un design cu schițe ca majoritatea celorlalți designeri. A început imediat cu țesătura și a creat astfel de haine.

Marile actrițe ale cinematografiei precum Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Ava Gardner sau prima doamnă a SUA, Jackie Kennedy, au dezvoltat o adevărată pasiune pentru creațiile lui Cristobal Balenciaga.

Cristóbal Balenciaga a fost un profesionist desăvârșit – un perfecționist absolut. Deși avea o atracție pentru bărbați tineri și, la fel ca Dior, avea iubiți, sufletul lui era dedicat croitoriei. A creat rochii de seară minunate, dar dăruirea lui față de arhitectura vestimentației a fost cea care i-a oferit o măiestrie neatinsă de niciun alt couturier.

Privat, introvertit și, cel puțin la suprafață, auster, Balenciaga și-a dedicat cea mai mare parte a orelor de lucru perfecționării și simplificării croiului și liniei sale. Se spune că ori de câte ori Balenciaga nu putea dormi, putea fi descoperit stând lângă o fereastră, pliând țesatura perdelelor în mod repetat până când reușea să rezolve problema care îl frământa.

Ultimele cuvinte ale designerului posedat de obsesia pentru perfecțiune

Opera sa a fost descrisă ca fiind egală cu sculptura, arhitectura și obiectul de artă prin precizia și alura. Cu toate acestea, expertul și-a închis casa din Paris în 1968, înainte de a muri patru ani mai târziu la vârsta de 77 de ani. Casa de modă a rămas tăcută timp de aproape două decenii, înainte ca un nou val de designeri să fie angajați, în succesiune rapidă, pentru a transporta brandul în secolul 21.

Se spune că ultimele cuvinte ale lui Balenciaga, când și-a închis casa de modă în 1968, ar fi fost: „Este viața unui câine”. Cert este că designerul al cărui nume, chiar și la aproape 50 de ani de la moartea sa, se află în fruntea oricărei liste în ceea ce privește moda secolului al XX-lea, și-a luat opera foarte în serios.

Jean Negulesco, primul regizor român care a scris istorie în cetatea Hollywood-ului. 12 nominalizări la Oscar și idila cu Marylin Monroe

Cu siguranță, în retrospectivă, se pare că tot ceea a creat Balenciaga de la începutul anilor 50 până când a murit, a fost studiat, intelectualizat și chiar perfecționat. Nu e de mirare că Cristobal Balenciaga este încă descris pe bună dreptate drept „designerul designerilor”.

Cristobal a murit, trăiască Balenciaga. La 50 de ani de la moartea designerului viziunea avangardistă continuă

În prezent, directorul de creație al casei de modă Balenciaga este Demna Gvasalia. El a îmbinat abordarea avangardistă a lui Balenciaga cu tendința actuală pentru îmbrăcămintea confortabilă de stradă și a creat haine supradimensionate, voluminoase, jucăușe și funcționale. Misiunea lui este „Haine de lux dar și de purtat”, definind o vestimentație de calitate și în același timp practică.

Gvsalia a devenit preferatul unor vedete precum Kanye West, Rihanna, Kim Kardashian, creațiile sale fiind purtate de vedete, anul acesta, în cadrul Galei de la Muzeul Metropolitan de Artă din New York, cel mai prestigios eveniment de modă.

Nicolas Ghesquière a petrecut cel mai mult la cârma brandului Balenciaga fiind director de creație, vreme de 15 ani, între 1997-2012. Este cunoscut pentru cizmele gladiator și imprimeurile hiper-florale. În perioada petrecută la Balenciaga s-a impus ca un designer autentic. În această perioadă, Global Luxury Group Kering achiziționează Casa Balenciaga.

După Nicholas a urmat Alexander Wang, americanul de origine asiatică, care a fost director de creație între 2012 și 2015 și a a adus o viziune proaspătă, tinerească, iar vestimentația creată de el îmbina stilul urban cu cel minimalist. Wang a reușit să aducă un omagiu respectuos fondatorului casei, Cristóbal Balenciaga, cu semnături recurente ale mărcii, cum ar fi paltoanele cocon.