Povestea fascinantă care a intrat în istoria omenirii! Cum a supraviețuit exploratorul polar Ernest Shackleton 20 de luni în frig, după ce nava sa s-a scufundat în gheața din Antarctica

Exploratorul Ernest Shackleton și echipajul de 28 de oameni de pe nava Endurance a supraviețuit într-un mod miraculos. În cei aproape doi ani s-au confruntat cu frig, frici, risc, neputință și incertitudine, după ce nava lor a rămas blocată în gheață, în luna noiembrie a anului 1915.
Alina Costache
22 nov. 2022, 16:21
Povestea fascinantă care a intrat în istoria omenirii! Cum a supraviețuit exploratorul polar Ernest Shackleton 20 de luni în frig, după ce nava sa s-a scufundat în gheața din Antarctica

Nava Endurance a părăsit Georgia de Sud, pornind în drum către Antarctica, la 5 decembrie 1914.

Ceea ce a început ca o călătorie de explorare, a devenit o luptă de supraviețuire timp de 20 de luni pentru a rămâne în viață.

La bordul navei se aflau 27 de membri ai echipajului, un pasager clandestin, 69 de câini, dar și o pisică.

Cum a reușit să supraviețuiască Shackleton și cei 28 de oameni ai săi

Jocurile de fotbal au fost una dintre multele activități pe care Shackleton le-a creat pentru a-și menține oamenii ocupați și moralul ridicat, conform nationalgeographic.com

Muzica le-a fost hrană pentru suflet, iar rutina era alungată prin melodii vesele, dar mai ales cu prezentarea unei viziuni optimiste asupra vieții.

În lunile reci petrecute în frig, meteorologul Leonard Hussey a întreținut atmosfera pe parcursul nopților lungi, cu banjo – un instrument muzical cu coarde ciupite.

Conștient de efectele stresului și izolării asupra moralului, Ernest Shackleton dorea ca el sa preia controlul și să țină ritmul, deși repertoriul lui muzical era limitat. Așa reușea exploratorul Ernest Shackleton să își mențină oamenii veseli, puternici și cu chef de viață.

„Este o medicină mentală vitală și vom avea nevoie de ea”, spunea Shackleton despre muzică.

Gândul la călătoria transcontinentală a fost abandonată, iar obiectivul expediției a rămas supraviețuirea.

Nava Endurance a fost blocată în gheață, iar mai apoi s-a scufundat în Oceanul Antartic, în 1915

În mod remarcabil, Shackleton și oamenii săi au supraviețuit miraculos, cu un optimism ridicat care i-a ținut în viață.

Legendarul explorator Shackleton și-a pierdut nava, dar și-a salvat echipajul.

Cu toate că au supraviețuit atâtea luni izolați printre mormane de gheață la temperaturi insuportabile, primii exploratori ai Antarcticii au trăit un adevărat coșmar în frig, povestea lor fiind una dintre cele mai eroice expediții care va rămâne in istorie.

Citiți și: Descoperire istorică a cercetătorilor australieni. Vasul celebrului explorator James Cook a fost găsit

El a plecat din Georgia de Sud în decembrie 1914 cu 28 de oameni, îndreptându-se spre Golful Vahsel, în partea de est a Mării Weddell. Planul era de a traversa imensa calotă de gheață din Antarctica până la Polul Sud și apoi să continue să meargă până la Marea Ross, pe cealaltă parte a continentului.

Timp de cinci luni,  echipajul s-a refugiat pe banchize de gheață, unde au îndurat temperaturi extrem, de până la -45 de grade Celsius.

La două zile după ce a părăsit Georgia de Sud, Endurance s-a lovit de stratul plutitor de gheață. La începutul lunii ianuarie, nava a rămas blocată și, în cele din urmă, echipajul s-a retras pe gheață, cu toate proviziile pe care le aveau pe nava, precum și trei bărci de salvare.

În cele din urmă, la 21 noiembrie 1915, Endurance s-a scufundat în Marea Weddell.

S-au hrănit cu foci și pinguini înainte de a ajunge pe Insula Elefantului

Cei 28 de oameni au trăit luni de zile în tabere improvizate pe gheață, s-au hrănit foci și pinguini și au călătorit cu bărcile de salvare pe Insula Elefantului, o zonă îndepărtată și nelocuită.

Călătoria a fost grea. Bărbații erau epuizați, unii erau afectați de rău de mare, alții aveau convulsii de dizenterie. Cu toate acestea, au reușit să supraviețuiască. În data de 15 aprilie, au ajuns pe Insula Elefantului. A fost prima dată când oamenii au pus picior pe pământ după aproape 500 de zile.

„Cel puțin jumătate din echipă era nebună”, a scris Frank Wild, al doilea comandant al lui Shackleton, potrivit The Guardian.

De acolo, Shackleton şi câţiva membri ai echipajului au vâslit aproximativ 1.300 km pe barca de salvare James Caird până în Georgia de Sud, unde au cerut ajutor. Exploratorul a reuşit să se întoarcă pentru a prelua restul echipajului de pe Insula Elefantului.

Prima traversare pe uscat a Insulei Georgia de Sud i-a salvat.

„Barca se zvârcolea pe valurile mari, sub un cer cenușiu și amenințător. Fiecare val de mare era un inamic care trebuia urmărit și ocolit”, a mai scris Shackleton.

Așadar, exploratorul britanic nu și-a îndeplinit niciodată visul de a fi prima persoana care a traversat Antarctica prin Polul Sud. De fapt, nici nu a apucat să pună vreodată piciorul pe continent.

La începutul anului 1922, Shackleton a lansat o nouă expediție în Antarctica, care avea să îi aducă sfârșitul.

El a murit în urma unui infarct, în data 5 ianuarie 1922, la vârsta de 47 de ani, în timp ce nava sa era ancorată în Georgia de Sud, acolo unde a și fost înmormântat.

Nava exploratorului Ernest Shackleton, găsită în martie 2022, la 107 ani după ce s-a scufundat în Antarctica

Anul acesta, la începutul lunii martie, oamenii de ştiinţă au găsit şi filmat una dintre cele mai mari epave, la 107 ani după ce s-a scufundat, conform BBC.

Videoclipul în care sunt prezentate rămăşiţele navei arată că Endurance a fost găsită într-o stare remarcabilă.

Mensun Bound, directorul de explorare, a declarat că imaginile arată că nava de 144 de picioare este intactă. „Suntem copleșiți de norocul nostru de a fi localizat și capturat imagini cu Endurance. Aceasta este de departe cea mai frumoasă epavă din lemn pe care am văzut-o vreodată. Este în poziție verticală, intactă și într-o stare de conservare foarte bună. Este o piatră de hotar în istoria polară”, declara el.

Epava a fost găsită la 3.008 metri sub suprafața a ceea ce Shackleton a descris ca fiind „cea mai dificilă porțiune a celei mai dure mări din lume”.

„Descoperirea epavei este o realizare incredibilă. Am finalizat cu succes cea mai dificilă căutare a epavelor din lume, luptându-ne cu gheaţa de mare în continuă schimbare, viscolele şi temperaturile care au coborât până la -18 C. Am realizat ceea ce mulţi oameni au spus că este imposibil”, a completat liderul misiunii, veteranul geograf polar dr. John Shears.

Povestea exploratorul Ernest Shackleton și a echipajul său este considerată una dintre cele mai mari poveşti de supravieţuire din istoria omenirii.

Citiți și: Temperaturi cu peste 40 de grade Celsius peste normalul perioadei în Antarctica. Şi la Polul Nord s-au înregistrat temperaturi neobişnuit de mari
 

 

 

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Produsul Lidl pe care o să fie bătaie în weekendul 5-6 iulie. E la promoție, are o reducere de peste 30% și în ultimii ani numai oamenii bogați și-au permis așa ceva. Oferta retailerului e bună, se aplică în magazinele din toată țara, dar prețurile mici nu se opresc aici
Capital.ro
Viktor Orban cutremură România: Există unguri pregătiți să acționeze, Ungaria nu va lăsa Transilvania!
Playtech.ro
Cât costă să ridici o casă la gri de 100 mp? Prețurile au crescut față de anul trecut
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Orban, mesaj care pune România pe jar. Premierul a ajuns în țara noastră
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Fonduri de 250.000 de euro pentru o categorie de români
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane