Un pinguin complet alb, descoperit în Antarctica. Care este motivul pentru care nu arată ca celelalte păsări acvatice

Într-o zonă din Antarctica a fost văzut un pinguin alb, lucru foarte rar. Este complet alb, din cauza unei boli ce presupune lipsa pigmenţilor.

15 ian. 2024, 20:43

Un pinguin femelă cu leucism, din specia Gentoo, a fost filmat în Antarctica. Pinguinii albi sunt extrem de rari și pot fi mai vulnerabili în fața prădătorilor din cauza faptului că sunt mai ușor de observat.

Citește și Ne îndreptăm spre o catastrofă naturală. Vieţile a milioane de pinguini sunt ameninţate de un iceberg uriaş, cu suprafaţa cât jumătatea unui judeţ din România

Leucismul este o afecțiune de tip recesiv, ceea ce face ca astfel de apariții să fie mai puțin frecvente.

„Aici, la (bază) Gabriel Gonzalez Videla, suntem 14 persoane care trăim în mijlocul unei colonii de pinguini Gentoo. Sunt sute, este incredibil. În fiecare zi este ceva diferit de văzut. În fiecare zi, Antarctica și acest loc minunat ne surprind cu ceva diferit”, a adăugat a declarat fotograful Hugo Alejandro Harros Guerra, care a observat pinguinul, potrivit BBC.com.

Pinguinul Gentoo, practic complet alb, a fost observat pe 4 ianuarie.

De obicei, pinguinii Gentoo au de obicei pene albe și negre, ceea ce face ca acest specimen cu leucism să fie o descoperire rară.

Spre deosebire de albinism, leucismul nu afectează culoarea ochilor.

Cercetătorii susţineau, într-un studiu din 2020, că pinguinii Gentoo nu sunt o singură specie, ci că, pe baza unor mici diferenţe de formă şi mărime, precum şi a deosebirilor în structura ADN, pot fi distinse patru specii diferite.

Numărul populației de pinguini, crescut în Peninsula Antarctică

Inventarierea lor ca specii diferite va sprijini procesul de conservare, spun oamenii de ştiinţă, monitorizarea declinului populaţiilor devenind astfel mai uşor de realizat, iar în urma acestei modificări, numărul speciilor de pinguini va creşte de la 18 la 21.

„La prima vedere, aceste specii arată foarte asemănătoare unele cu altele, sunt foarte dificil de diferenţiat cu ochiul liber”, a precizat Jane Younger, de la Milner Centre for Evolution din cadrul Universităţii Bath, pentru BBC News.

„Dar în momentul în care facem secvenţierea genomului, putem vedea foarte clar că sunt diferiţi. Putem totodată să confirmăm prin diferite măsurători”, a adăuga Jane Younger.

Pinguinii Gentoo se adaptează relativ bine la schimbările climatice, în comparaţie cu alte specii de pinguini.

Aceștia se confruntă cu numeroase pericole în sălbăticie, printre care poluarea cu plastic, pescuitul excesiv şi schimbările climatice.

Te-ar putea interesa și O creatură hidoasă şi uriaşă a fost adusă de ape pe plajă, turişti sunt oripilaţi. „Arată ca un extraterestru!”

Numărul populaţiei de pinguini a crescut în Peninsula Antarctică, dar este în scădere pe unele dintre insulele învecinate.