Povestea FONDATORULUI PREMIILOR NOBEL. Cum a rămas în istorie inventatorul dinamitei

Celebrul nume Alfred Nobel a fost, la origine, legat de inventatorul dinamitei. Deşi a inventat muniţia de război, Alfred Nobel era, prin natura sa, un pacifist, el crezând că invenţia lui va pune capăt tuturor războaielor. Mulţi alţii însă, au avut altă părere, aceea că dinamita lui Nobel ar fi avut să devină cea mai ucigaşă armă de pe Pământ.
Sânziana Stancu
12 oct. 2014, 16:13
Povestea FONDATORULUI PREMIILOR NOBEL. Cum a rămas în istorie inventatorul dinamitei

Pentru a nu intra în istorie numai cu o astfel de invenţie „discutabilă”, Alfred Nobel a simţit nevoia mai târziu, în ultimii săi ani de viaţă, să se „reabiliteze” în faţa omenirii.

Debutul carierei lui a fost marcat de o întâmplare ciudată, care l-a făcut să vadă şi mai bine lucrurile. Era în 1888, când fratele lui Alfred, Ludvig, avea să moară, iar presa franceză comisese  o gravă şi extrem de neplăcută eroare, scriind că a murit Alfred Nobel, pe care îl numea „negustorul de moarte„.

Cine era Alfred Nobel

S-a născut în data de 21 octombrie 1833, la Stockholm, în Suedia. În 1942, când Alfred avea 9 ani, mama lui, Andrietta Ahlsell şi fraţii lui, Robert şi Ludvig s-au mutat în Sankt Petersburg, în Rusia, reunindu-se cu tatăl lor, Immanuel, care se mutase acolo cu 5 ani mai inainte. În anul următor, se năştea al treilea frate al savantului, Emil.

Citeşte şi Şi Premiul Nobel resimte criza financiară

Tatăl lor era arhitect, constructor şi inventator. Avea, în Sankt Petersburg, un magazin de utilaje şi a obţinut, aproape imediat, contracte foarte bune cu Guvernul Rusiei pentru a dezvolta industria armamentului.

Alfred Nobel a fost educat acasă, în particular, până la vârsta de 16 ani. Mulţi îl considerau ca fiind un autodidact. Era avid de literatură şi vorbea fluent Engleza, Franceza, Germana, Suedeza şi Rusa. A petrecut 2 ani călătorind prin lume, dar şi lucrând într-un laborator din Paris. A mers şi în Statele Unite, iar după ce s-a întors, Alfred a lucrat la fabrica tatălui său, până când aceasta a dat faliment, în 1859.

În 1862, Alfred experimenta nitroglicerina, testând primele explozii. În anul următor, primea licenţă din partea suedezilor pentru detonatorul cu percuţie, „Nobel Lighter”, revenind în Suedia pentru a-l ajuta pe tatăl său la înfiinţarea unei mici fabrici în apropiere de Stockholm unde fabrica nitroglicerina.

Citeşte şi Premiile NOBEL: John O’Keefe, May-Britt Moser şi Edvard Moser împart Nobelul pentru Medicină

Lucrul în fabrică era un permanent risc din cauza nitroglicerinei, care putea exploda oricând, fiind foarte dificil de manipulat. Lucru care s-a şi întâmplat, în 1864, când fabrica tatălui său a sărit în aer şi în urma căruia câţiva oameni şi-au pierdut viaţa, inclusiv fratele mai mic al lui Alfred, Emil.

Cu toate acestea, Alfred nu s-a dat bătut şi în lunile care au urmat tragediei, el a înfiinţat alte făbricuţe unde se producea nitroglicerină. În 1867, Alfred inveta un explozibil mai sigur şi mai uşor de manipulat,  dinamita.

Testamentul care a şocat o lume-ntreagă

Cu toate că era celebru, Alfred Nobel avea o discreţie înnăscută. Nu îi plăcea să fie lăudat, era chiar retras, având doar câţiva prieteni şi necăsătorindu-se niciodată. Credea în ceea ce făcea şi în faptul că
invenţiile lui vor aduce pacea pe Pământ. „Fabricile mele vor aduce pacea mai repede decât congresele voastre. Ziua în care două armate se vor putea anihila reciproc într-o secundă, toate naţiunile civilizate, după cum ar fi normal, vor renunţa la război şi îşi vor trite trupele înapoi”, îi spunea odată savantul unei prietene, Bertha von Suttner, militantă pentru pace.

Citeşte şi Unul dintre laureaţii Nobel pentru medicină povesteşte: Profesorii îl credeau incapabil de ştiinţă

Ironia sorţii a făcut însă ca Alfred să nu aibă parte de pace în timpul vieţii sale. Chimistul şi inventatorul
Alfred Nobel a murit în singurătate, în data de 10 decembrie 1896, de hemoragie cerebrală. Testamentul lui Alfred Nobel a şocat întreaga lume. După moartea sa, Alfred Nobel a fost incinerat şi Testamentul său a fost deschis. Toată lumea a fost şocată. Ultima sa dorinţă- şi cea mai importantă- datează din 27 noiembrie, 1895, cu mai puţin de un an înainte de moartea sa.

Prin Testamentul său dedica 94% din munca sa de cercetare şi invenţie pentru crearea a cinci premii, pentru Fizică, Chimie, Psihologie sau Medicină, Literatură şi Pace „tuturor celor care, prin munca lor, au aduc beneficii extraordinare omenirii”.

Citeşte şi Premiul Nobel pentru Pace: Record de 278 de candidaţi în 2014

Deşi Alfred Nobel ceruse în Testamentul său realizarea unui plan grandios privind acordarea premiilor sale, documentul lui le-a dat multe bătăi de cap, în special rudelor savantului, care au fost şocate de ultimele dorinţe ale savantului şi au încercat să conteste Testamentul. În primul rând, nu era clar
în care ţară Alfred Nobel îşi avea reşedinţa, pentru că el se născuse în Suedia, trăise şi în Rusia, Franţa şi Italia, dar fără să fi avut cetăţenie în aceste ţări.

Totuşi, savantul se stabilise definitiv în Suedia, acolo unde a şi murit dealtfel. În funcţie de ţara de reşedinţă, Testamentului său îi puteau fi aplicate legile ţării respective.

Primele Premii Nobel, post mortem

Alfred Nobel a fost criticat pentru lipsă de patriotism după ce a însărcinat Parlamentul Norvegiei cu alegerea câştigătorilor Premiilor Nobel. De asemenea, savantul nu crease şi un fond pentru acordarea
premiilor sale, acesta trebuind a fi fost creat şi nici nu le ceruse asentimentul organizaţiilor pe care le numise în Testament care aveau să se ocupe de decernarea premiilor instituite de el prin Testament.

Citeşte şi INOPORTUN: Vladimir Putin, nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace

În document nu era stipulat nici cum ar fi trebuit procedat în cazul în care, într-un an, nu ar fi fost identificat câştigători ai premiilor. Abia după 5 ani iţele Testamentului lui Alfred Nobel au fost dezlegate,
iar Fundaţia Nobel a putut da primele premii conform ultimelor dorinţe ale întemeietorului acestora.

Astfel, în data de 10 decembrie 1901 s-a acordar Premiul Nobel pentru Chimie lui Jacobus H. van Hoff, Premiul Nobel pentru Fizică lui Wilhelm C. Röntgen, pentru Psihologie sau Medicină lui Emil A. von Behring, pentru Literatură, lui Rene F. A. Sully Prudhomme, iar Premiul Nobel pentru Pace, lui Jean H. Dunant şi Frédéric Passy.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce