Povestea golfului din Agigea expropriat abuziv, pentru care primarul Cîrjaliu e trimis în judecată de DNA

Procurorii DNA Constanța l-au trimis în judecată pe primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, pentru abuz în serviciu. Procurorii susțin că proprietarii unei cherhanale, care dețin și restaurantul ”Pescăria lui Matei”, au fost expropriați abuziv. După expropriere, primarul a închiriat o bucată din teren, cu 0,83 euro/mp, unei societăți care aparține unui apropiat al fratelui său și în care este asociat și ginerele edilului, scrie Info-sud-est.ro.

RomaniaTV.net
12 iun. 2020, 09:01

O familie de pescari a cumpărat, la începutul anilor 2000, două imobile ale unei întreprinderi piscicole la care fuseseră angajați înainte de Revoluție.

Societatea pescarilor devine astfel proprietara unui teren de aproape un hectar care se află pe malul mării, în zona Agigea.

Pescarii hotărăsc să își modernizeze cherhanaua la care lucrau încă din anii ’80 și să deschidă publicului un restaurant cu specific pescăresc. Așa apare, în 2013, Pescăria lui Matei care începe rapid să se bucure de succes.

Doar că, între timp, apăruseră și problemele.

În 2012, Primăria Agigea le ia terenul pescarilor pe motiv că ei nu pot dovedi că sunt proprietarii imobilului.

Exproprierea s-a făcut după ce primarul Cristian Cîrjaliu (trei mandate) a stabilit că el poate decide dacă terenurile din localitate au sau nu titluri de proprietate valabile.

Astfel, primarul Cîrjaliu a expropriat societatea pescarilor deși acestora li se recunoscuse dreptul de proprietate asupra terenului prin două hotărâri judecătorești, ale Curții de Apel Constanța și Înaltei Curți de Casație și Justiție, ultima fiind definitivă și irevocabilă.

Mai mult decât atât, societatea a plătit la Primăria Agigea taxe și impozite aferente celor două imobile, încă din 2004, momentul cumpărării lor, iar administrația locală a recunoscut proprietatea pescarilor în tot acest timp.

Spre exemplu, Primăria Agigea a emis de-a lungul timpului mai multe adeverințe care atestau dreptul de proprietate al Sarda Fish SRL, societatea pescarilor, asupra terenului de un hectar de pe plaja din Agigea.

Dar, printr-o hotărâre de CL din 2009, s-a stabilit că dacă primarul consideră că un teren nu are titlul de proprietate valid, atunci el poate trece la exproprierea imobilului. Iar primarul a considerat că facturile care atestau că pescarii au cumpărat terenul sunt false:

„Prin HCL nr.42/2009, inculpatul Cîrjaliu Cristian Maricel s-a autoînvestit cu puterea de a analiza și de a constata existența sau inexistența titlurilor de proprietate pentru terenurile de pe raza com. Agigea, aparținând unor persoane fizice sau juridice de drept privat, și respectiv validitatea ori nevaliditatea lor, iar în cazul în care aprecia că acestea nu existau ori nu erau valabile, să procedeze la exproprierea imobilelor respective (…) Apoi, suspiciunile inculpatului privind posibila falsificare a unor facturi nu pot constitui temei al unei exproprieri având ca obiect bunurile la care se refereau facturile respective”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA Constanța.

Procurorii susțin că primarul a acționat nu numai ilegal, însușindu-și dreptul de a expropria terenurile despre care considera că nu au titluri valabile, dar și cu rea credință pentru că a blocat accesul pescarilor atât la drumul public, cât și la mal.

După expropriere, Primăria Agigea a împărțit terenul în șapte loturi, astfel încât bărcile pescarilor nu mai puteau fi scoase la mal, iar pescăria nu mai avea acces la drumul public, deci clienții nu mai puteau intra în local:

„Deosebit de relevant în ceea ce privește reaua credință a inculpatului Cîrjaliu Cristian Maricel și intenția sa de a vătăma interesele SC Sarda Fish SRL este și modul în care a fost efectuată dezmembrarea terenului (…). Astfel, lotul nr.6, reprezentând latura sudică a imobilului (…) constituie singura latură a imobilului expropriat de inculpat prin care angajații SC Sarda Fish SRL puteau scoate bărcile de pescuit din mare pe uscat, fiind o porțiune de plajă, în timp ce cealaltă latură a imobilului învecinată cu marea, cea de pe latura estică constituind un dig de protecție din blocuri de beton peste care nu pot fi urcate bărcile pescărești. În mod similar, lotul nr.7, reprezentând latura nordică a imobilului expropriat (…) constituie legătura terenului pe care este construit restaurantul Pescăria lui Matei cu drumul public”, se arată în rechizitoriul DNA Constanța.

După ce blochează accesul bărcilor la mal și al pescăriei la drumul public, primarul concesionează, în aprilie 2013, o bucată de 1700 de mp din terenul expropriat, pentru 25 de ani, societății Cherhana Bibanu SRL. Prețul concesiunii: 0,83 de euro/mp/lună.

În mai 2014, Primăria Agigea întrerupe concesiunea și vinde societății cei 1700 de mp de pe plajă cu 86 de lei/mp, adică în jur de 18 euro/mp. Tranzacția are loc fără licitație, iar prețul vânzării este stabilit printr-o hotărâre a Consiliului Local.

Procurorii arată cum concesiunea inițială a fost, de fapt, portița prin care primăria a încercat să ocolească prevederile legale pentru a putea vinde terenul fără licitație către societatea Cherhana Bibanu SRL.

Firma a fost înființată în 2013 de Ianis Stere Caracotă, domiciliat în Agigea, iar la scurt timp în societate intră Dumitru Stanciu, care devine administrator și care îl numește „naș” pe fratele primarului Cîrjaliu, Bogdan Cîrjaliu, care, de altfel, i-a fost și martor la nuntă și cu care a călătorit în vacanțele petrecute în țară sau în străinătate. Și primarul Cîrjaliu a participat la nunta celui căruia avea să îi vândă terenul de pe plajă cu 18 euro/mp, fără licitație publică.

Mai mult decât atât, fratele primarului împrumută firma „finului” cu 128.000 de lei, pentru ca aceasta să poată cumpăra terenul de pe plajă. Ulterior, în firmă a fost cooptat și ginerele primarului, Ionuț Cîrjaliu Nuțoaia, care mai este asociat cu Cristian Mihai Lupoiu și Daniel Petre Popa.

Societatea finului fratelui Cîrjaliu și a ginerelui primarului operează acum Golful Pescarilor, un restaurant cu același specific ca al Pescăriei lui Matei, căruia primarul Cîrjaliu i-a luat terenul și i-a blocat accesul clienților și al bărcilor care aduceau peștele din larg.

Primarul Cristian Cîrjaliu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța în 9 iunie, fiind acuzat de abuz în serviciu, pentru că i-ar fi expropriat ilegal pe proprietarii Pescăriei lui Matei cărora le-au provocat un prejudiciu evaluat la peste 200.000 de euro și, astfel, primarul a adus un folos necuvenit societății deținută de ginerele său și de finul fratelui său.

Citeşte şi: DNA Primarul şi secretarul primăriei Agigea trimişi în judecată pentru abuz în serviciu de procurorii anticorupţie