Povestea impresionantă a zeci de bebeluşi ABANDONAŢI într-un spital din Iaşi

A da viaţă este unul dintre cele mai emoţionante momente prin care poate trece o femeie. Cu toate acestea sunt şi suflete reci care, în loc să-şi ţină aproape micuţii, îi abandonează. La secţia de pediatrie a spitalului "Sfânta Maria" din Iaşi se află 40 de bebeluşi cu vârste de până la doi ani care nu au pe nimeni alături.

11 dec. 2012, 09:47

Un înger păzitor va fi mereu alături de sufletul inocent al unui bebeluş. Cei 40 de micuţi de la spitalul „Sfânta Maria” din Iaşi au fost uitaţi de cele care le-au dat viaţă. Deşi mai mulţi voluntari şi oameni din ţară şi străinătate au contribuit cu diverse lucruri necesare, micuţii încă mai au nevoie de ajutorul oamenilor cu suflet.

Fiindcă sunt mulţi, iar cei care îi îngrijesc nu prea reuşesc să facă faţă, bebeluşii stau mai mult culcaţi în pătuţ, neavând ocazia să iasă afară, să se bucure de aerul proaspăt, să vadă soarele sau primii fulgi de nea. Micuţii nu au jucării, pamperşi, hăinuţe şi încălţăminte, medicamente şi mâncare.

Pentru unii copilaşi, pătuţul este mult prea neîncăpător, deoarece încă stau în locurile amenajate pentru nou-născuţi. Pentru că nu au bani să le cumpere pamperşi, femeile care îi îngrijesc şi-au pus la încercare imaginaţia. Au ajuns uneori să folosească şi scutece învelite în celofan.

Lipsa materială de care au parte bebeluşii este întrecută de departe de sentimentul de singurătate, de nevoia de iubire şi afecţiune părintească. Un lucru real şi îngrozitor este faptul că micuţii nu pot fi încă adoptaţi, deoarece nu sunt înregistraţi în sistemul de protecţie socială.

Strigătul lor de disperare a ajuns la Asociaţia ADOR COPIII – Comunitatea familiilor adoptive. Această asociaţie non-guvernamentală, înfiinţată în anul 2004, este acreditată să desfăşoare servicii în domeniul adopţiei interne şi are ca scop promovarea şi susţinerea procesului de adopţie din România pentru a determina creşterea numărului de copii adoptaţi, eficientizarea procesului adopţiei şi garantarea respectării drepturilor părinţilor şi ale copiilor.

În sistemul de protecţie socială din Romania există 65.000 de copii. Cei mai mulţi dintre copiii abandonaţi în spitalele din Romania practic nici măcar nu există în statisticile sistemului de protecţie socială. Micuţii ajung să petreacă şi până la doi ani între gratiile unui pătuţ, nu văd lumina naturală şi nu sunt hrăniţi corespunzator, timp în care dezvoltă retard şi alte complicaţii medicale din cauza nestimulării propice vârstei lor. Aceştia ar putea fi adoptaţi însă abia la un an de la intrarea lor în sistemul de protecţie socială.

Asociaţia ADOR COPIII adresează autorităţilor responsabile de protecţia copilului din România şi societăţii civile, un apel public prin care sesisează situaţia degradantă şi inumană, în care se află copiii din instituţii sanitare din Iaşi şi Constanţa, dar şi din alte localităţi, situaţii în care se încalcă în mod flagrant drepturile copilului, dreptul la sănătate şi legislaţia internă în materie de protecţie a copilului.

Această asociaţie desfăşoară şi o campania naţională de responsabilizare şi conştientizare – RESETEAZĂ SISTEMUL – prin care trage un semnal de alarmă autorităţilor şi opiniei publice în privinţa neaplicării şi nerespectării corespunzătoare a Legeii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi a Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, republicată 2012. În prezent, din cauza neaplicării la nivel local a normelor corespunzătoare legii privind protecţia copilului, anual în Romania mii de copii cresc între gratiile unui pătuţ de spital în timp ce alte mii de familii ar putea să îi adopte.

În urma petiţiilor trimise autorităţilor de asociaţia ADOR COPIII, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi Ministerul Sănătăţii au anunţat că vor efectua controale la unităţile sanitare pentru a verifica de ce acestor copii nu le-a fost instituită o măsură de protecţie socială, pentru a beneficia de o dezvoltare normală, de afecţiune, de o familie.

Pentru cei care doresc să îi ajute pe bebeluşii de la secţia de pediatrie a spitalului „Sfânta Maria” din Iaşi pot găsi detalii în legătură cu donaţiile şi pe site-ul oficial adorcopiii.com

CIF 16521676

ING BANK TIMIŞOARA (conturi utilizabile şi pentru altă monedă decât Ron)

COD SWIFT INGBROBUXXX

RO 55 INGB 0000 9999 0328 1140

Cont PAYPAL [email protected]

DATE DE CONTACT:

Sediu Asociaţia ADOR Copiii
Str. Dimitrie Dinicu nr.16, Timişoara
Mail: [email protected]

Simona CZUDAR                                                                    
Preşedinte Asociaţia ADOR COPIII
Comunitatea familiilor adoptive
Telefon: 0746281151; 0737019161
[email protected]  
www.adorcopiii.com