Povestea impresionată a gemenelor din Vaslui care au 9.50 la Bac. Părinții lor sunt sezonieri în agricultură peste hotare

Două surori gemene din județul Vaslui, Andreea și Ramona Lupău, au reușit să obțină peste 9.50 la Bacalauret, chiar dacă mulți copii ca ele are fi renunțat la liceu. Iată care este povestea lor impresionantă.

28 iun. 2022, 15:32
Povestea impresionată a gemenelor din Vaslui care au 9.50 la Bac. Părinții lor sunt sezonieri în agricultură peste hotare

Cu ajutorul programului „Vreau în clasa a 9-a” al Fundației World Vision Romania, cele două fete au reușit să își urmeze visul de a merge la liceu și acum se pregătesc pentru facultate.

Gemenele din  Vaslui au o poveste impresionată de viață

Gemenele Ramona și Andreea au înțeles de la o vârstă fragedă că visurile se împlinesc doar dacă muncești foarte tare. Satul de unde provin cele două se numește Siliștea și se află la 40 de kilometri de Vaslui.

Ramona a luat Bac-ul cu 9.53 și vrea să dea la medicină, iar Andreea, pentru care contează media la admiterea la facultate, cu 9.58. Aceasta din urmă visează să devină polițistă, dar nu exclude nici posibilitatea de a studia Dreptul.

Citește și: Ce note au luat Andra, Gabriela Cristea şi Adela Popescu la Bac. Cine a obţinut media cea mai mare

Cele două adolescente au vorbit, pentru Școala9, despre motivația lor de a învăța și cât a contat că au făcut parte din programul „Vreau în clasa a 9-a” al Fundației World Vision Romania.

Adolescentele au terminat a XII-a în Vaslui, la Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” din orașul Negrești, aproape de satul natal. Doar 46% dintre colegii lor au obținut medie de trecere la Bac în acest an.

„Învăț două ore, iau pauză cinci minute și tot așa până seara”. Așa arăta o zi din viața Andreei cu o săptămână înainte de examenul de Bacalaureat.

Timp de peste un an, s-a pregătit conștiincios pentru admiterea la Academia de Poliție din București, însă a fost nevoită să își regândească opțiunile după ce a picat la vizita medicală.

„La analize mi-a ieșit că am anemie, am fost foarte puțin sub limită. Din cauza a ceva atât de mic nu mai pot susține probele de admitere anul acesta”, explică Andreea.

Totuși, Andreea nu a renunțat la visul ei de a fi polițistă, însă ca să nu stea un an acasă, a decis să încerce și la Facultatea de Drept din Iași: „Poate mă va atrage mai mult partea asta de Drept, nu se știe niciodată”, spune ea.

Pentru că admiterea se face pe baza mediilor din liceu și de la Bac, Andreea a învățat intens pentru cele trei probe scrise: română, istorie și logică.

Ramona își dorește să dea la Facultatea de Medicină

Dacă Andreea vrea să se facă polițistă, Ramona își dorește să dea la Facultatea de Medicină. Prima care i-a sugerat să dea aici a fost profesoara de chimie din clasa a VIII-a, când a remarcat talentul elevei la această materie. Pe atunci, însă, Ramona era încă nesigură:

„Aveam doar un gând vag. Doamna profesoară de chimie mă sfătuia și să merg la profilul de științele naturii, dar am vrut să rămân în clasă cu Andreea, la științe sociale. Noi până atunci nu prea ne despărțiserăm”.

Proiectul care ajută elevii nevoiași să meargă la liceu

În urmă cu aproximativ patru ani, o colegă de-ale lor din proiectul „Vreau în clasa a 9-a” le-a recomandat pe fete uneia dintre coordonatoarele programului. I-a spus, în primul rând, că gemenelor le place să învețe.

„Vreau în clasa a 9-a” este o inițiativă a Fundației World Vision Romania, care susține elevii de la sate să finalizeze liceul și să se bucure de oportunități pe care le au de obicei elevii din urban. Pe lângă un sprijin financiar lunar de 350 de lei de persoană, elevii din rural au șansa să participe la ateliere de socializare și gândire critică, tabere de vară și la consiliere vocațională.

Citește și: Carmen Iohannis, mesaj pentru Pavel Mihăilescu, elevul din Sibiu cu 10 la BAC: „Felicitări din partea D-nei Diriginte!”

Cu aceasta ocazie, Ramona și Andreea au fost prima dată în viața lor în tabără: „Am fost în două tabere, una la Sinaia și una la Poiana Brașov. Ne-am făcut prieteni noi, cu care ținem și acum legătura. Și am văzut peisaje foarte frumoase”, povestește Ramona, pentru sursa menționată mai sus.

88% dintre copiii de școală primară și 73% dintre cei de gimnaziu, de la sate, n-au mers niciodată în tabără, arată un raport din acest an al World Vision.