Povestea incredibilă a unui programator cu o avere în Bitcoin. A uitat parola şi ar putea rămâne fără 240 de milioane de dolari

Deşi are o avere impresionantă, un programator din San Francisco nu se poate folosi de ea fiindcă a uitat parola.

13 ian. 2021, 15:23
Povestea incredibilă a unui programator cu o avere în Bitcoin. A uitat parola şi ar putea rămâne fără 240 de milioane de dolari

Programatorul deţine câteva mii de Bitcoin, ajunse acum la o valoare de 240 de milioane de dolari, însă a uitat parola de acces la portofelul digital.

Stefan Thomas este un programator din San Francisco, iar în urmă cu un deceniu a primit 7.002 Bitcoin ca recompensă pentru un video în care explica cum funcţionează această criptomonedă.

Atunci când a fost plătit, un Bitcoin valora între 2 şi 6 dolari. A spus suma primită într-un portofel digital şi a uitat complet de ea. Acum, însă, când a ajuns să valoreye 34.000 de dolari, Stefan vrea să se folosească de deloc modesta lui avere.

Obstacolul este faptul că tânărul nu îşi aduce aminte parola. Stefan Thomas a introdus parola greşită de opt ori şi mai are doar două încercări. Dacă şi următoarele două dăţi o va introduce greşit, hard disk-ul ce conţine cheile de acces la Bitcoin se va cripta automat şi nu va mai putea intra niciodată în posesia banilor.

Tânărul a explicat că a folosit opt dintre cele mai folosite parole ale sale pentru a intra pe respectivul hard-disk, dar acest lucru nu a fost posibil.

”Stau în pat şi mă gândesc la asta”, a povestit programatorul pentru New York Times. ”Apoi mă duc la calculator cu o nouă strategie, care nu merge, şi sunt iar disperat”, a continuat el.

După ce a auzit de problema lui Thomas, un expert în securitate cibernetică de la Stanford Internet Observatory, Alex Stamos, a spus că poate sparge parola în şase luni, cu condiţia ca tânărul să îi dea 10% din averea sa digitală.

Potrivit companiei Chainalysis, aproximativ 20% din cele 18,5 milioane de bitcoins par să fie pierdute sau în ”portofele” inaccesibile.

Citeşte şi Bitcoin a ajuns la un nou record. Valorează nu mai puţin de 40.000 de dolari pe unitate