Povestea Mariei, asistenta medicală revenită din Italia, care a decis să salveze şi vieţile pacienţilor din Republica Moldova

Cei 15 medici și asistenți români, care timp de două săptămâni i-au ajutat pe medicii de la un spital din Lombardia la tratarea pacienților infectați cu coronavirus și-au încheiat misiunea și s-au întors în România pe 25 aprilie. Printre aceștia, se numără și Maria, asistent SMURD, care a rămas profund impresionată de experiența din Italia. Însă, acest lucru a făcut-o să plece și Republica Moldova, pentru a da ajutor în tratarea bolnavilor.  

RomaniaTV.net
06 mai 2020, 07:09
Povestea Mariei, asistenta medicală revenită din Italia, care a decis să salveze şi vieţile pacienţilor din Republica Moldova

La începutul lunii aprilie, Maria s-a îmbarcat în avionul cu destinația Italia, după ce s-a oferit voluntar în echipa medicală românească trimisă pentru ajutor în salvarea persoanelor infectate cu coronavirus.

Citește și: Încă 13 români au murit de coronavirus. Bilanţul total a crescut la 854 de decese

Cu 21 de ani de experiență în domeniul medicinei de urgență, fiind unul dintre cei mai buni asistenți medicali din cadrul SMURD, Maria și-a spus că nimic nu o mai poate impresiona, însă primul contact cu spitalul unde a fost repartizată a fost unul teribil.

„Știam că pacienții sunt în stare foarte gravă, dar mi-am dat seama de nivelul tragediei abia când am pășit în saloane. Erau zeci de persoane care respirau doar cu ajutorul aparaturii medicale. Mulți dintre ei nu puteau vorbi, dar vedeam în privirea lor acel strigăt după ajutor care spunea: Vreau să trăiesc!” , povestește asistenta.
 
După perioada petrecută în spitalul din Italia, echipa din România s-a întors acasă perfect sănătoasa și gata de luptă. La întoarcere au aflat că Republica Moldova are nevoie de ajutor în lupta împotriva coronavirusului.

”Au urmat 18 zile petrecute aproape în totalitate în spital, pentru că foarte mulți pacienți erau în stare critică și orice secundă conta. Într-un final, echipa medicală românească s-a întors în România. A doua zi după ce au ajuns în țară au fost anunțați că Moldova are nevoie de ajutor”.

La aflarea veștii, Maria nu a stat pe gânduri și s-a oferit voluntar pentru a salva și alte vieți, de data aceasta în Republica Moldova, țară pe care aceasta o consideră acasă.

„Vreau să merg în Moldova, pentru că Moldova e acasă! Dar nu să mă odihnesc, ci să-mi ajut frații” , a spus Maria.

Maria a fost prima care s-a urcat în avionul spre Cahul, dornică de lupă, dornică să salveze viața a sute de oameni. 

”La câteva ore după anunț, echipa medicală românească era gata de îmbarcare spre Cahul, Republica Moldova. Maria a fost printre primii care s-au urcat în avion. Deviza noastră este. Cum să-mi fie teamă?”, susține Maria.

Povestea Mariei a fost prezentată pe pagina de Facebook a Ministerului de Interne și a dus la un val de simpatie pentru tânăra asistentă medicală.