Povestea MODELELOR NUD de la şcoala de arte plastice. „Prima grupă în care m-am dezgolit era de băieţi” VIDEO

În istoria artei plastice, nudul a fost ba ocolit, din cauza prejudecăţilor, ba idolatrizat. A transmis mesaje diverse, de la puritate şi adevăr în picturile tematice creştine, la frumuseţe, graţie, eleganţă - în pictura laică. Astăzi, nudul este materie obligatorie la facultăţile de arte plastice, iar muzele pictorilor sunt angajaţi cu salariu şi carte de muncă.

03 apr. 2014, 19:51
Povestea MODELELOR NUD de la şcoala de arte plastice. „Prima grupă în care m-am dezgolit era de băieţi” VIDEO

De meserie, Elena este model nud la arte plastice la colegiul Plămădeală din Republica Moldova, scrie publika.md.

„Ţin minte că prima grupă în care m-am dezgolit era formată exclusiv din băieţi. Asta ţin minte bine. Profesorul tot bărbat”, a spus modelul Elena Esinenco.

Citeşte şi Decizie ISTORICĂ: UE elimină vizele pentru cetăţenii moldoveni

Când a păşit pentru prima dată pragul Academiei de arte, a crezut că va fi o ocupaţie temporară şi pe care o va schimba la prima ocazie. Totuşi avea studii superioare. A absolvit facultatea de fizică. Visa să devină savant, dar după absolvirea facultăţii s-a pomenit că nu se poate angaja nicăieri.

„Am găsit un loc vacant în calitate de model şi m-am angajat temporar. Aşa credeam atunci. Au trecut câţiva ani şi mi-a plăcut foarte mult. Mai mult, salariul unui model la arte plastice era mult mai mare decât al unui savant”, mai spune Elena Esinenco.

Munca unui model nud este foarte grea.

Citeşte şi Un model celebru, NUD pe internet. Vezi fotografia care i-a scandalizat pe fanii vedetei

„Mulţi spun: «ei ai venit şi te-ai aşezat pe scaun». Eu la elevi le spun că voi nu aţi încercat să pozaţi, să staţi nemişcaţi 20 de minute, nu zic o oră, să vedeţi cât de greu e”, explică profesorul colegiului Plămădeală, Sergiu Bădrăgan.

Andrei Mârzac a ajuns la arte plastice abia la 33 de ani, cu toate că îşi dorea din copilărie să devină pictor. „Uite eu de dimineaţă am avut patru şi după masă iar patru. O să am, opt ore”, spune modelul, Andrei Mîrzac, care a povestit că lucrează mult ca să-şi menţină forma fizică.

Citeşte şi Cel mai bătrân model masculin: Are 93 de ani şi pozează NUD – GALERIE FOTO

„Eu fac gimnastică. Nu ştiu dacă v-a plăcut dumneavoastră componenţa corpului meu, dar eu şi dimineaţă, şi la amiază fac, seara mai puţin”, adaugă Mîrzac.

În atelierele artiştilor consacraţi adesea se dezgolesc modele fără experienţă în domeniu. „Tot timpul când ai un model nou, ai şi o nouă inspiraţie”, explică pictorul Adrian Moraru.

Pictorul afirmă că indiferent de accesul nelimitat la nuduri pe care îl oferă internetul şi televiziunea, nudul artistic rămâne foarte popular. „Cel mai scump nud de fapt a fost o figură dezgolită cu pălărie. A fost vândută în SUA cu 1500 de dolari, la New York acum câţiva ani”, spune pictorul Adrian Moraru.