Povestea profesoarei din Focșani, aflată printre cei mai buni 50 de dascăli ai lumii: „Nimic nu ar fi fost posibil fără copii”

O profesoară din Focșani a devenit unul dintre cei mai buni 50 de dascăli ai lumii. Femeia și-a dedicat ultimii 20 de ani învățării și redării informațiilor în ceea ce privește muzica tinerelor generații.

30 sept. 2023, 07:17
Povestea profesoarei din Focșani, aflată printre cei mai buni 50 de dascăli ai lumii: „Nimic nu ar fi fost posibil fără copii”
Povestea profesoarei din Focșani, aflată printre cei mai buni 50 de dascăli ai lumii: „Nimic nu ar fi fost posibil fără copii”

O profesoară de muzică din Focșani este printre cei mai buni 50 de profesori din lume. O recomandă talentul de a preda şi capacitatea de a face muzică din tot ce o înconjoară. Femeia le datorează reușita sa de excepție copiilor pe care i-a învățat și celor care au susținut-o necondișionat în demersurile sale de a readuce în inimile tinerilor bucuria cântecului.

Citește și: Amenzi de 36.000 de euro, dacă dai muzica tare pe plajă. În ce țară se aplică această măsură

O profesoară din Focșani a făcut performanță cu talentul și dedicarea sa

Ana-Maria Rusu, o profesoară de Educație muzicală de la Colegiul Național „Unirea” și la Școala Gimnazială Nr. 5 „Anghel Saligny” din Focșani, a fost inclusă în Top 50 Global Teacher Prize 2023, un prestigios premiu pentru profesori organizat de Fundația Varkey, ce oferă anual un milion de dolari unui profesor excepțional. Această nominalizare vine ca rezultat al eforturilor constante ale Anei-Maria de a răspândi educația muzicală și de a dezvolta metode creative de predare, care au impact asupra mii de elevi și profesori.

„Da, voi scrie aici ca să rămână ”forever”: nimic, dar ABSOLUT NIMIC nu ar fi fost posibil fără copii; cei care au fost (o bucurie), cei care sunt acum (minunile lumii), toți au fost și sunt o treaptă pe care am urcat. Fără ei aș fi fost doar Ana, profesorul ăla bun sau slab, de la care ai prins ceva sau nu, cu chef sau fără, care s-a prezentat pregatită, sau poate doar așa cum s-a priceput, dar în fața unor bănci goale. Ei sunt cei care au reușit să mă aducă aici. Nimeni alții. Lor dar și celor care au crezut în mine atunci când poate nu aveau de ce #CantusMundi #Merito; lor le mulțumesc. Pentru colegii mei (eroi știuți sau aflați în umbră) din toate școlile și orașele în care am fost, celor de azi (unde am văzut un exercițiu perfect de admirație cum nu credeam că mai există): recunoștință”, este mesajul plin de emoție al Anei-Maria Rusu, profesoara de Muzică din Focșani, selectată în top 50 cei mai buni dascăli din lume.

Ana-Maria Rusu este profesoară de 18 ani, imediat după ce a absolvit Conservatorul la Iaşi. În tot acest timp a continuat să inoveze şi să găsească noi metode pentru a insufla copiilor o cultură muzicală generală, pe care altfel o pot deprinde mult mai greu mai târziu în viaţă. Prin metode interactive, tinerii absorb mult mai ușor informațiile redate. În plus, a co-fondat platformele Mai multă Educaţie Muzicală în Şcoli şi Grădiniţe (MEMIS) şi www.edumuzicala.ro, cu sute de resurse şi idei de a adapta metode de educaţie muzicală la alte materii, ce sunt accesate de mii de profesori de toate disciplinele şi nivelurile, lunar.

Recent, a creat un ghid de activităţi pentru integrarea elevilor refugiaţi din Ucraina la orele din şcolile din România şi a publicat „Aritmetica sunetelor”, o carte-enciclopedie ce accesibilizează educaţia muzicală pe înţelesul tuturor. De mai mulţi ani, facilitează ateliere de metode de educaţie muzicală pentru sute de profesori de toate specialităţile, din toată ţara, colaborează cu Cantus Mundi şi dirijează coruri de elevi amatori şi a avut inclusiv olimpici şi foşti elevi de-ai ei, de la licee teoretice, care au devenit muzicieni sau profesori.

Citește și: Una dintre melodiile preferate de tineri pentru dansul mirilor, declarată de UNESCO a patra capodoperă muzicală a secolului XX. Compozitorul, una dintre cele 200 de personalități marcante ale lumii