Povestea restaurării unui fragment din istorie. Drezina Buick a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, pusă în funcțiune după aproape un secol

Drezina Buick a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej este un artefact al istoriei comuniste, abandonat pe câmp în 1996 într-o stare avansată de deteriorare. Mașina a fost restaurată de câțiva ingineri pasionați și prezentată la aniversarea a 150 de ani de la construcția Căii Ferate Alba-Iulia – Târgu Mureș.

24 nov. 2021, 22:42

Drezina Buick model american din 1940, care a aparținut președintelui Gheorghe Gheorghiu-Dej, este un artefact al istoriei comuniste, care inițial a fost considerat pierdut pentru totdeauna în negura timpului, odată cu destrămarea unei ere tiranice.

Drezina este un vehicul cu patru sau cu trei roți pus în mișcare cu mîna, cu pedale sau cu ajutorul unui motor, care servește la transporturi ușoare pe o linie ferată.

Podul Grant. Cine este bărbatul vizionar în onoarea căruia a fost construită impunătoarea emblemă a Bucureștiului

Mașina avea să fie descoperită în mod surprinzător în 1996 abandonată în câmp, pe o cale ferată din Brașov. La acel moment din drezina Buick care reprezentase odată mândria corpului diplomatic a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, mai rămăsese doar un schelet metalic și patru roți.

Drezina Buick a fost apoi transportată la Zlatna, unde s-a încercat în zadar restaurarea ei. Istoricul CFR Radu Belu și șeful de Secție L7 Vîlcan Ionel Adrian au identificat-o, lăsată de izbeliște, pe un câmp din județul Alba.

Abia în 2020 când a fost adusă la Districtul Exploatare Utilaje din cadrul Secției L7 Târgu Mureș, drezina Buick a fost restaurată de inginerii pasionați de istoria căilor ferate în urma unui proces minuțios care a durat un an de zile.

”Am reușit punerea în funcțiune a ei. Lucrarea a durat un an de zile și toată cheltuiala a fost suportată de noi integral. Cum a spus și marele Nicolae Iorga, un popor care nu-și cunoaște istoria, e ca un copil care nu-și cunoaște părinții, așa și noi CFR-iștii, ce mai putem sa salvăm, salvăm”, a povestit Ionel Adrian Vîlcan.

Drezina Buick a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej renaște din ruină. „Am găsit-o aproape distrusă”

Pe lângă ,,drezina Buick ” pasionații de mijloace de transport vechi au mai restaurat, tot din fonduri proprii, o locomotiva cu aburi de cale îngustă fabricată în România anilor 1954, destinată transportului de marfă și călători și un vagon de cale îngusta din 1915.

Casa Macca, una dintre bijuteriile arhitecturale ale Bucureștiului, revine la viață după mai bine de o sută de ani. Povestea clădirii emblematice a ‘Micului Paris”

”Restaurarea (n.red. – drezinei) a fost foarte grea. Piesele toate trebuiau gândite pentru că erau greu de găsit originalele. Am început de la 0 fiindcă a avut numai scheletul și roțile; am găsit-o fără motor, fără cutie, fără nimic, aproape distrusă. Dresina nu are volan, iar bordul și ceasurile pentru apă sunt recondiționate. Are pe ea un motor de Renault, 1.9, cu 75 de cai putere. E mândria noastră, am făcut totul din pasiune!” , a spus maistrul Varga Ferenc, cel care a coordonat restaurarea drezinei.

La rândul său, Florin Jelen, șef adjunct Secția L7 Târgu Mureș, spune că s-a plimbat cu drezina pe linia Luduș-Măgherșu și atunci a luat decizia de a o pune în funcțiune, alături de colegii săi.

”Eu personal m-am plimbat cu ea pe linia Luduș-Măgherșu și când am văzut în ce stare e, am luat-o împreună cu colegii și am hotărât să o punem in funcțiune. Se știe că Gherghe Gheorghiu Dej a avut mai multe drezine, dar doar aceasta mai există acum. Era folosită la verificarea șantierelor deschise si diferite recepții ale Căii Ferate cu aceasta drezină”, a explicat Florin Jelen.

Dar toată această frumoasă aventură a recondiționării drezinelor altor timpuri nu se oprește aici. Următoarea pe listă este singura drezină a Familiei Regale a României care a scăpat de la distrugere. Este vorba despre o drezină construită în 1935, care a aparținut lui Carol al II-lea. Regele folosea această drezina pe linia îngustă Reghin – Lapușna, în fiecare vară, atunci când venea la vânătoare la castelul de la Lăpușna, în județul Mureș.

Aceasta nu este singura drezină din România. Ana Pauker a utilizat o Skoda VOS blindată, iar regele Carol al II-lea folosea o drezină fabricată la Malaxa care a fost funcțională până în 1990.

Drezina este un vehicul cu patru sau cu trei roți pus în mișcare cu mîna, cu pedale sau cu ajutorul unui motor, care servește la transporturi ușoare pe o linie ferată.