Povestea românului care a ajuns să lucreze pentru NASA: „Mi-am pierdut prietena, mi-am pierdut banii”

Un tânăr român a renunţat la familie şi prieteni pentru a-şi urma visul. Acesta a ajus să lucreze la NASA, după ce a plecat în 2008 să-şi facă doctoratul în Germania. A studiat ingineria aerospaţială, a câştigat premii de cercetare în Statele Unite ale Americii, trimitând un prototip de software la o companie americană.

RomaniaTV.net
23 dec. 2015, 18:40
Povestea românului care a ajuns să lucreze pentru NASA: „Mi-am pierdut prietena, mi-am pierdut banii”

Povestea lui Dragoş Brătăşanu a început încă din studenţie, când, şi-a dorit să plece în Antarctica la Polul Nord. În cele din urmă acesta a reusit.

„Mi-am dat seama că tot ce am făcut era strict despre cum gândeam, cum puneam pe hârtie un proiect de la zero şi îl transformam în ceva real”.

Pentru a-şi urma visul, Dragoş a renunţat la locul de muncă, şi-a luat doctoratul într-o valiză şi a plecat.

„Mi-am pierdut prietena, mi-am pierdut toţi banii pe care-i aveam economisiţi până în momentul acela, a trebuit să mă mut la un amic pentru că nu aveam bani să plătesc chiria singur. M-am trezit eu împotriva lumii cu un material brut şi nu puteam să continui în nicio formă. Şi-atunci am înţeles că primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când vrei să ieşi dintr-o problemă, să construieşti ceva, orice, este să accepţi realitatea exact aşa cum e, fără să o judeci. Eram eu cu un laptop şi atât. Şi-atunci m-am gândit că pot face crowd-funding, să aduc bani de la oameni să cumpăr materialele sau să filmez altceva sau pot scurta procesul ducându-mă direct la oameni care deja au făcut filmuleţe şi filmări şi să le cer materialele. M-am dus pe net şi am vorbit cu 30 de film-makeri din întreaga lume, din Alaska, SUA, Europa, până în Australia şi Noua Zeelandă. Le-am cerut tot ce aveau ei mai bun de oferit. Le-am spus: 30 de oameni din lumea asta au zis da şi aşa am făcut filmul. Apoi l-am montat singur, cap-coadă şi asta a fost”.

Nu i-a fost uşor, însă, a reuşit, pas cu pas să se apropie de visul său. A realizat filmul „The Amazing You”, a ţinut conferinţe în Europa, Asia şi America, dorind să transmită un mesaj simplu: „Aş vrea ca oamenii să înţeleagă că orice ar face, oriunde s-ar afla, sunt OK şi perfecţi şi compleţi exact aşa cum sunt”… nimeni nu ar trebui să înceteze să-şi urmeze idealurile.

În 2008 s-a înscris la doctorat în Germania şi a studiat ingineria aerospaţială. A trimis sute de e-mail-uri la NASA şi la companii care organizau astfel de expediţii şi, într-un final, a reuşit să ajungă pe tărâmul îngheţat al pinguinilor. Timp de cinci ani, cât a lucrat în domeniul ingineriei aerospaţiale, a câştigat numeroase premii de cercetare în State şi a lucrat chiar şi în Noua Zeelandă, potrivit gândul.info.

„Mi-am dat seama că tot ce am realizat n-a avut de-a face cu felul în care sunt eu ca inginer, pentru că eu, ca om de ştiinţă şi ca inginer eram varză. Tot ceea ce am făcut avea legătură cu felul în care mă raportam la probleme şi cum gândeam situaţiile, cum plecam de la o idee de genul cum am vrut să plec în Antarctica, fiind un student fără bani dintr-un cămin, din Leu şi am reuşit. Mi-am dat seama că tot ce am făcut era strict despre cum gândeam, cum puneam pe hârtie un proiect de la zero şi îl transformam în ceva real”, povesteşte Dragoş.

A conceput proiectul „The Amazing You” („Tu, cel uluitor”), începând cu un film care poartă acest nume şi continuând cu conferinţe în toată lumea. Prima conferinţă din cadrul „The Amazing You” a susţinut-o anul trecut în România. A avut 50 – 70 de participanţi.

„A fost, ca orice început, foarte greu”, spune Dragoş. A fost uimit să vadă că lumea îl apreciază, mai ales pentru că a plecat ca un student simplu din România şi a reuşit să facă atâtea lucruri. Din 2014 şi până azi a avut un turneu în State – în California, Arizona, New Mexico şi Colorado, în mai multe ţări din Europa, reuşind să ajungă şi în Japonia. „Am făcut asta, din nou, plecând de la o simplă idee şi stând zi de zi şi construind pas cu pas ceea ce mi-am propus”, explică Dragoş.

Dragoş şi-a dorit să-i ajute pe ceilalţi, dar, înainte de toate, s-a ajutat pe el – Descoperă-te pe tine, cel uluitor!

„M-am apucat, am scris scenariul singur, am scris întrebările, am contactat speakerii – nu-i cunoşteam, ştiam doar unul, doi dintre ei – şi am construit, pas cu pas, ceea ce se cheamă super-credibilitate. La început eram Dragoş, eu, cu o idee. Am vorbit cu domnul Prunariu pe care îl cunoşteam şi a fost foarte încântat. Pe vremea aceea el era chairman la ONU şi am zis, OK, sunt Dragoş şi cineva de la ONU. Apoi am fost Dragoş, cineva de la ONU şi m-am dus la NASA – chiar dacă nu îi cunoşteam, le-am scris online simplu un e-mail. Mi-au spus da şi apare tipul care a construit telescopul Hubble. Avându-l pe el m-am dus la Stanford şi l-am întrebat pe cel care a construit roboţeii care acum sunt pe Marte – Spirit, Opportunity şi Curiosity. Deci, practic, am construit fiecare pas următor cu succesul dinainte. Cu paşi mărunţi am construit un context sigur în care fiecare om care are o imagine publică importantă ar putea să se simtă sigur să vină. Şi după ce am avut NASA, Stanford, Angry Birds, a fost simplu să merg şi la Steve Vai şi la celebrităţi„, povesteşte Dragoş.

Alegerea de speakeri precum oficiali ai NASA şi creatorul Angry Birds a fost, pentru Dragoş, şi o strategie de branding, după cum spune chiar el: „Am vrut să construiesc un brand care să aibă la bază ceva ştiinţific şi nu doar ceva new age sau spiritual sec”.

Citeşte şi