Povestea Tezaurului României. De ce refuză ruşii să înapoieze comoara de la Moscova VIDEO

Publicat: Sâmbătă, 03 Noiembrie 2012 21:50 // Actualizat: Duminică, 04 Noiembrie 2012 18:07 // Sursa: România TV

Într-un moment de cumpănă al istoriei, politicienii români au decis să protejeze inima de aur a ţării trimiţând-o în Rusia. Până astăzi, însă, tezaurul românesc a rămas la Moscova. Chiar şi când am fost aliaţi, ruşii au spus întotdeauna "Niet!" când a fost vorba să ne înapoieze comoara.

Tezaurul României, confiscat de Rusia, prezintă o importanţă deosebită pentru ţara noastră, declara şeful diplomaţiei, Titus Corlăţean.

"Noi am luat notă cu mare atenţie şi interes de textul şi amendamentul respectiv care a fost adoptat de APCE, pentru că aceste texte vin în întâmpinarea demersurilor pe care partea română le face pe un subiect care prezintă o importanţă deosebită şi de natură istorică, şi de natură simbolică, pentru România. Va rămâne o prioritate pentru noi", a declarat Titus Corlăţean, ministru de Externe.

Declaraţia a fost făcută la scurt timp după ce plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a cerut Moscovei să continue negocierile cu Bucureştiul pentru returnarea tezaurului. Potrivit MAE, problematica Tezaurului României se discută în cadrul unei comisii româno-ruse, create în 2003.

"Noi facem demersuri in primul rand pentru reluarea activităţii acestei comisii care a fost ingheţată timp de mai multă vreme", a mai declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

Cu toate acestea, Rusia consideră că problema este de mult timp soluţionată.

Urmăriţi într-un reportaj realizat de România TV în ce constă comoara pe care statul român a trimis-o la Moscova în timpul Primului Război Mondial, cum s-au derulat de-a lungul deceniilor negocierilor româno-ruse şi care este răspunsul Rusiei la solicitările Bucureştiului.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8387
RON
05 Jun
noapte 14 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H