Povestea Tezaurului României. De ce refuză ruşii să înapoieze comoara de la Moscova VIDEO

Într-un moment de cumpănă al istoriei, politicienii români au decis să protejeze inima de aur a ţării trimiţând-o în Rusia. Până astăzi, însă, tezaurul românesc a rămas la Moscova. Chiar şi când am fost aliaţi, ruşii au spus întotdeauna "Niet!" când a fost vorba să ne înapoieze comoara.

RomaniaTV.net
03 nov. 2012, 19:50
Povestea Tezaurului României. De ce refuză ruşii să înapoieze comoara de la Moscova VIDEO

Tezaurul României, confiscat de Rusia, prezintă o importanţă deosebită pentru ţara noastră, declara şeful diplomaţiei, Titus Corlăţean.

„Noi am luat notă cu mare atenţie şi interes de textul şi amendamentul respectiv care a fost adoptat de APCE, pentru că aceste texte vin în întâmpinarea demersurilor pe care partea română le face pe un subiect care prezintă o importanţă deosebită şi de natură istorică, şi de natură simbolică, pentru România. Va rămâne o prioritate pentru noi”, a declarat Titus Corlăţean, ministru de Externe.

Declaraţia a fost făcută la scurt timp după ce plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a cerut Moscovei să continue negocierile cu Bucureştiul pentru returnarea tezaurului. Potrivit MAE, problematica Tezaurului României se discută în cadrul unei comisii româno-ruse, create în 2003.

„Noi facem demersuri in primul rand pentru reluarea activităţii acestei comisii care a fost ingheţată timp de mai multă vreme”, a mai declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

Cu toate acestea, Rusia consideră că problema este de mult timp soluţionată.

Urmăriţi într-un reportaj realizat de România TV în ce constă comoara pe care statul român a trimis-o la Moscova în timpul Primului Război Mondial, cum s-au derulat de-a lungul deceniilor negocierilor româno-ruse şi care este răspunsul Rusiei la solicitările Bucureştiului.