Povestea TRISTĂ a unui elev cu rezultate excepţionale la BACALAUREAT: Nu am avut bani să plătesc medalia

Elevii cu minţi sclipitoare care ies acum de pe băncile şcolii se pregătesc pentru marele pas al vieţii lor. Anul acesta, 104 elevi au reuşit anul acesta să obţină nota maximă la examenul de maturitate. Aproape de nota maximă a fost şi Marius Lazăr, un copil cuminte dintr-un sat moldovenesc.

11 iul. 2014, 10:34

Marius Lazăr a ştiut întotdeauna ce trebuie să facă cu viaţa lui. Venind dintr-o familie modestă, cu părinţi muncitori, dar chinuiţi de lipsuri, băiatul şi-a propus să facă orice sacrificiu pentru a-şi depăşi condiţia şi pentru ca într-o zi să poată schimba viaţa bunilor părinţi. Din primii ani de şcoală a învăţat pe brânci reuşind mereu să fie premiantul clasei. 

Anul acesta a fost sef de promoţie, iar examenul de bacalaureat l-a promovat cu 9,61. A primit 9,60 la limba română, 9,75 la matematică, dar şi 9,50 la chimie. Când a fost desemnat şef de promoţie, Marius spune că a fost foarte emotiv, iar discursul nu i-a ieşit prea bine. Emoţiile l-au coplesit. Din păcate, băiatul nu a primit medalia de şef de promoţie, pentru că nu a avut bani să plăteascã achiziţionarea ei.

„Chiar nu am avut bani să plătesc acea medalie şi n-am mai luat-o, dar nu asta e important, ci momentul, în sine. Le-am mulţumit tuturor profesorilor mei şi am spus că eu nu văd terminarea liceului ca pe un sfârşit, ci ca pe un început”, a spus Marius, potrivit vrn.ro.

Întrebat despre solutia succesului sãu, Marius a spus că este convins că, pentru izbândă, ai nevoie de o motivaţie.

„Vreau să îmi depăşesc condiţia. Vreau să nu ajung şi eu cum sunt părinţii mei, care muncesc mult şi degeaba. Banii nu le ajung. Ca să ţii doi copii la liceu, îţi trebuie măcar 400 de lei de fiecare, pe lunã. Tatăl meu lucrează la Primărie, pe un salariu mic, iar mama a fost nevoită să plece la muncă peste hotare, ca să ne poată ajuta. Nu ştiu cum am fi reuşit, dacă ea nu pleca la muncă.. E foarte greu. De aceea am vrut să învăţ şi vreau, în continuare, să lupt, să îmi depăşesc condiţia. Vreau ca, la un moment dat, să îi pot eu ajuta pe părintţi mei, că ei au muncit foarte mult pentru noi”, a spus Marius Lazăr.

Marius vrea să urmeze Politehnica la Bucuresti, iar rezultatele din anii de liceu şi de la Bacalaureat sunt pentru el doar „etapa care te duce mai departe”.

Citeşte şi: ANII CHINUIŢI ai unui copil de 10 la BACALAUREAT. Povestea Dorianei, lecţie de viaţă pentru elevii picaţi

Şi Camelia Elena Popescu este un exemplu demn de urmat pentru orice tânăr care se pregăteşte să ia viaţa în piept. Anul acesta, ea a reuşit să obţină 10 pe linie la examenul de Bacalaureat şi acum se pregăteşte să plece din ţară pentru a studia în una din cele mai prestigioase universităţi din lume. 

A muncit mult. Pe 1 octombrie va începe cursurile la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, acolo unde va studia economia. Este un nou început pentru ea. Pleacă departe de familie, de casă, de ţară, de locurile copilăriei pentru a-şi urma visul. Vrea să fie printre cei mai buni şi nimic n-o poate împiedica. Este ambiţioasă. Aşa a fost întotdeauna. Înca din grădiniţă, părinţii au îndrumat-o spre calitate şi frumos. 

A făcut pian până în liceu, când a trebuit să renunţe pentru a se dedica şcolii. Din clasa a IX-a până în ultimul an de liceu a fost olimpică la limba şi literatura română. Elevă la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Camelia a fost provocată mereu să fie la înălţime. În fiecare an vedea cum colegii ei părăsesc România pentru a se dezvolta în străinătate, la facultăţi de renume. A ştiut mereu că într-o zi va pleca şi ea.

„Ştiu că acolo am mult mai multe oportunităţi. Consider că succesul se datorează echilibrului. Am urmărit să devin un om complet, fără să-mi sacrific adolescenţa. În momentul asta, simt că toată munca a meritat. Când mă gândesc în urmă, nu mi se pare greu. Este drumul pe care l-am ales spre a mă realiza”, a spus Camelia pentru RomaniaTV.net.

Cel mai greu este pentru părinţi

Camelia este singurul lor copil, tot ce au mai de preţ. Acum pleacă la mii de kilometri distanţă şi le va lipsi în fiecare zi.

„Le este greu, dar ma susţin. Sunt singurul lor copil. Tati m-a încurajat să plec deoarece sunt mai multe oportunităţi în UK. De asemenea, sunt fericiţi că am şansa să studiez la una dintre cele mai bune facultăţi din lume. O mare parte din realizările mele sunt datorate lor, deoarece au investit timp, bani şi încredere în mine”, spune emoţionată adolescenţa.

Citeşte şi: REZULTATE BACALAUREAT 2014 EDU.RO DÂMBOVIŢA: Şapte medii de 10!

Are emoţii şi este nerăbdătoare. Ştie că în faţa ei se deschide un nou drum şi abia aşteaptă să plece. „Consider că profesorii de la Cambridge m-au selectat deoarece sunt suficient de bună pentru a studia acolo. În ceea ce priveşte noul mediu, sunt deschisă schimbării şi sper să îmi fac cât mai mulţi prieteni. Deja mi-am cunoscut viitorii colegi”, a mărturist Camelia.

Cât despre viitor nu ştie ce să spună. Poate într-o zi se va întoarce acasă.

Camelia îi îndeamnă pe elevi să înveţe în timpul şcolii pentru că le va fi mult mai uşor spre final. „Cred ca toti trebuie sa-si gaseasca „punctul forte” si sa profite de el. Pentru a reusi, e nevoie de incredere, munca si pasiune”, a completat eleva.

REZULTATE BACALAUREAT 2014 EDU.RO BUCUREŞTI. Trei elevi de clasa a XII-a din Bucureşti au obţinut media 10 la Bacalaureat în 2014. 

Cei mai buni elevi din Bucureşti au fost, în ordinea numelui, Adrian Alexandru ACHIRIȚOAEI, elev al Liceului teoretic „ALEXANDRU IOAN CUZA”, Vladimir Nimigean Popa, de la LICEUL TEORETIC INTERNATIONAL DE INFORMATICA BUCURESTI, şi Adriana Camelia Elena Popescu, de la COLEGIUL NATIONAL DE INFORMATICA „TUDOR VIANU”. 

VEZI AICI CE MEDII AU OBŢINUT ELEVII DE CLASA A XII-A din BUCURESTI

REZULTATE BACALAUREAT 2014 EDU.RO. Rezultatele finale ale sesiunii din vară a examenului de bacalaureat 2014, după rezolvarea contestaţiilor, au fost făcute publice vineri, 11 iulie.  RomaniaTV.net va oferă REZULTATE FINALE BACALAUREAT 2014, după contestaţii. Rezultatele au fost publicate şi pe EDU.RO.

REZULTATE BACALAUREAT 2014 EDU.RO, după contestaţii. 60,65% dintre absolvenţii de clasa a XII-a au promovat examenul de Bacalaureatul, sesiunea iunie – iulie 2014.

Elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat în prima sesiune, mai au o şansă anul acesta, la sesiunea din toamnă. Probele scrise la a doua sesiune a examenului de bacalaureat 2014 încep pe 25 august, cu examenul la limba şi literatura română, primele rezultate urmând să fie afişate pe 1 septembrie 2014.

BAC 2014. Sesiunea august-septembrie 2014:

  • 14 – 18 iulie 2014, Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
  • 18 – 19 august 2014, Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală înlimba română – proba A
  • 18 – 19 august 2014, Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală înlimba maternă – proba B
  • 19 – 20 august 2014, Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 21 – 22 august 2014, Evaluarea competenţelor digitale – proba D
  • 25 august 2014, Limba şi literatura română – proba E) a) – proba scrisă
  • 26 august 2014, Limba şi literatura maternă – proba E) b) – probă scrisă
  • 27 august 2014, Proba obligatorie a profilului – proba E) c) – probă scrisă
  • 29 august 2014, Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E) d) – probă scrisă
  • 1 septembrie 2014, Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 –  16:00)
  • 2 – 3 septembrie 2014, Rezolvarea contestaţiilor
  • 4 septembrie 2014, Afişarea rezultatelor finale

CITEŞTE ŞI: Perle de la simularea de la BAC 2014: De ce îşi pun fetele poze dezbrăcate pe Facebook

În anul 2013, după centralizarea tuturor datelor de la judeţe, rata de promovare a fost de 55,4% pentru sesiunea iunie-iulie 2013. Anul trecut, a fost prima dată când elevii au primit subiecte diferenţiate în concordanţă cu programa şcolară şi cu numărul de ore urmat de elevi. În 2014, elevii au primit tot subiecte diferenţiate în funcţie de profil.