Povestea tulburătoare a lui nea Viorel, bătrânul care trăieşte la limita subzistenţei, într-o rulotă neracordată la utilităţi. Singura lui bucurie, interacţiunea cu câte un vecin

La cei 60 de ani ai săi, Viorel Crihan trăieşte de pe o zi pe alta, într-o rulotă neracordată la utilităţi. După divorţul de soţia lui, doar cărţile îi mai alină singurătatea. Cea mai mare bucurie este atunci când câte un vecin îl strigă să-l cheme la muncă. E singurul mod în care poate câştiga câţiva bănuţi.

13 feb. 2023, 16:33
Povestea tulburătoare a lui nea Viorel, bătrânul care trăieşte la limita subzistenţei, într-o rulotă neracordată la utilităţi. Singura lui bucurie, interacţiunea cu câte un vecin
Sursă foto: Adevărul/George Tincu

Povestea tulburătoare a lui nea Viorel. Bătrânul din comuna Bârnova, jud Iaşi, a rămas singur după divorţul de soţie. De cinci ani, locuieşte într-o rulotă și singurul său obiectiv este supraviețuirea. După divorţ, foştii soţi au vândut tot ce au construit împreună. Banii obţinuţi în urma vânzării i-a folosit ca să demareze lucrările la construcţia unei case. Nu a mai reuşit, însă, să o termine.

O perioadă, a locuit la bunici, dar necazurile erau departe de a se sfârşi pentru el. Când bunicii au decedat, nea Viorel nu a mai avut bani să întreţină casa. Un nepot i-a propus să-i vândă locuinţa, iar el să-i cumpere un apartament. După ce vânzarea a fost parafată, nepotul s-a răzgândit şi nu i-a mai cumpărat niciun apartament. Nu l-a lăsat, totuşi, să stea sub cerul liber, ci i-a făcut culcuş într-o rulotă vandalizată, neracordată la utilităţi.

Ne Viorel este electrician de meserie, dar nu-şi mai practică meseria. Trăieşte din mila altora şi cea mai mare bucurie a lui este atunci când vecinii îl cheamă la muncă, pentru a mai câștiga un ban.

Mi-am construit o casă pe terenul bunicilor din partea mamei, lângă casa bătrânească, după ce mi-am petrecut mai bine de jumătate de viață pe Sărărie, unde am avut proprietatea mea”, povestește bărbatul pentru adevarul.ro.

Povestea tulburătoare a lui nea Viorel, bătrânul care trăieşte la limita subzistenţei. A fost înşelat de nepot care, ulterior, l-a „exilat” într-o rulotă vandalizată

Singura lui alinare sunt cărţile. În micuţa rulotă înca peste 200 de cărți. Citește doar ziua, când singura lui sursă de lumină este cea naturală.

Citeste si Povestea emoționantă a medicului Leon Dănăilă: „La 13 ani mă duceam la cerşit, nu am avut niciun sprijin din partea nimănui”

Acestea sunt cărțile care mi-au mai rămas din biblioteca personală. Am recitit de foarte multe ori Jules Verne. Când citesc Jules Verne parcă vizionez un film”, spune Viorel Crihan.

Iarna se încălzeşte cu nişte pături vechi. când are butelie, mai dă drumul şi la aragaz.

Dorm îmbrăcat. Mă mai încălzesc… Mai dau drumul la aragaz când am bani pentru butelie și se mai încălzește. Pun apă într-o oală cu capac și mai menține cât de cât”, mărturisește Viorel Crihan.

Vecinii au numai cuvinte de laudă pentru el.

Este un om foarte calm și bun la suflet. Nu l-am văzut niciodată să fie agresiv, iar din acest motiv îl mai chem să mănânce cu noi. Și el mă ajută la treburile gospodărești. Mai dă apă la găini, mai strânge crengile de prin curte…”, mărturisește vecina ieșeanului.

Citeste si Povestea fetiței de cinci ani salvate de câinele unei familii de români în Italia. Micuța a fost găsită de patruped pe calea ferată