Povestea unei croitorese românce din Elveţia. Ce salariu câştigă: „Nu trăiești cu banii ăştia, supraviețuiești.  Este chiar rușinos!”

Povestea unei croitorese românce din Elveţia. Vasilica lucrează de mulți ani pentru un mare lanț de modă din Monthey, cantonul Valais. Românca se plânge că este afectată de inflație: „Toate prețurile cresc, dar salariile nu”.

01 sept. 2022, 09:44
Povestea unei croitorese românce din Elveţia. Ce salariu câştigă: „Nu trăiești cu banii ăştia, supraviețuiești.  Este chiar rușinos!”
Povestea unei croitorese românce din Elveţia

Povestea unei croitorese românce din Elveţia. Vasilica lucrează 39 de ore pe săptămână și își sfătuiește clienții să găsească materialul și culoarea potrivite. O meserie care o împlinește, dar abia îi ajunge să trăiască: „Îmi iubesc munca pentru că îmi oferă posibilitatea de a pune femeile în lumina potrivită. Este pasiunea mea! Nu trăiești cu 3.500 de franci brut pe lună, supraviețuiești.

Este o nebunie să înduri și să experimentezi așa ceva în Elveția. Aud de la unii politicieni că economia se adaptează sistematic la costul vieții și că nu este nevoie să se intervină. Dar în cei 15 ani de muncă am primit doar o mărire de salariu! Salariul meu pe oră a crescut de la 19,50 franci la 21 de franci. Asta e tot”.

Citeşte şi: Măsuri disperate din cauza crizei gazului rusesc. Elveţia ar putea opri alimentarea cu energie mai multe ore la iarnă

Povestea unei croitorese românce din Elveţia.

Românca povesteşte că a cerut o mărire de salariu, însă nu i s-a dat. „Am încercat, dar angajatorul meu a refuzat pentru că nu avea bani. Nu cer un salariu exorbitant: 25 de franci pe oră. Pentru a trăi mai bine, desigur, și pentru că după atâția ani aș considera acest gest normal.

Ce ar trebui să fac? La vârsta mea, știu să spun lucrurilor pe nume, dar sunt și realistă: e mai bine să ai un salariu prost decât să nu ai deloc”, a spus Vasilica.

Croitoreasa româncă a fost nevoită să „adune absolut totul” din sertar timp de câteva luni pentru a-și plăti facturile. „Odată cu creșterea prețurilor, totul devine și mai dificil. Când câștigi la fel de mult ca mine, până la urmă devine foarte vizibil când trebuie să cheltuiești câțiva franci în plus pe asigurări, cumpărături și transport. De obicei sunt la limită, dar acum…

Abia îmi pot plăti datoriile. Astăzi, asta e tot ce contează. Aș prefera să mor de foame decât să fiu îndatorată. Dacă sunt foarte atentă la ceea ce cumpăr și ce facturi trebuie să plătesc, uneori pot pune deoparte 300 de franci.

Mi-aș dori ca oamenii de acolo, care conduc această țară, să deschidă în sfârșit ochii. Este insuportabil că femeile care lucrează nu câștigă suficient pentru a trăi. Este chiar rușinos!”, mai spune Vasilica, potrivit stiridiaspora.ro.