Povestea unei românce care a lucrat ca badantă în Italia: „Am avut norocul să cunosc o persoană extraordinară care m-a învățat atât de multe despre viață și iubire!”

Maria este româncă, dar de mai mulți ani trăiește și muncește în Italia ca badantă. A decis să vorbească despre jobul ei și despre cum i-a influențat viața.

20 iun. 2023, 14:38
Povestea unei românce care a lucrat ca badantă în Italia: „Am avut norocul să cunosc o persoană extraordinară care m-a învățat atât de multe despre viață și iubire!”

Maria a lucrat ca îngrijitoare din Italia. A avut grijă de Palma, o femeie de 70 de ani diagnosticată cu boala Parkinson. A apelat la Maria pentru că u mai putea să își desfășoare activitățile zilnice în mod independent. A ajuns să depindă în totalitate de îngrijirea acordată de badanta sa.

Maria a recunoscut că la început i-a fost dificil să se adapteze la situație. Nu mai avusese niciodată experiența de a îngriji o persoană cu boala Parkinson și s-a confruntat cu provocări care necesitau răbdare și învățare.

„Când am început să lucrez pentru ea, era deja într-un stadiu avansat al bolii Parkinson. Nu se putea deplasa independent și avea nevoie de asistență în multe activități zilnice, cum ar fi igiena personală, nutriția și menaj.

La început, a fost o provocare pentru mine. Nu mi-a pasat niciodată de cineva cu boala Parkinson și m-am confruntat cu o situație dificilă. Palma era foarte rigidă și avea adesea spasme musculare care o făceau să sufere.”, a povestit Maria, citată de rotalianul.com.

Citește și: Zeci de români s-au luat la bătaie cu mese de călcat, bâte și cuțite, în Italia. Șapte persoane au ajuns la spital, dintre care una în stare foarte gravă

Lucrând opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, Maria și-a dat toată silința să aibă grijă de Palma. A învățat să cunoască boala, să se adapteze nevoilor ei și să creeze un mediu sigur și confortabil pentru femeia asistată.

În zilele în care mergea la Palma, românca îi pregătea mâncarea, o ajuta să se îmbrace, o însoțea în plimbările scurte prin parc, dar se ocupa și de treburile casnice și o asista pe bătrână în timpul fizioterapiei. Au avut ocazia să petreacă momente prețioase împreună, împărtășind povești de viață, citind cărți sau urmărind televizorul, se forma o legătură specială între ele.

Citește și: Vești bune pentru românii care trăiesc în Italia. Guvernanții vor să majoreze pensia minimă

„Seara, după cină, am petrecut timp împreună. Palma mi-a povestit despre viața, familia și prietenii lui. Era o femeie foarte bine educată și avea multe povești interesante de împărtășit. Uneori ne uitam la televizor împreună sau citeam o carte.”, mai povestește Maria.

„Palma era o femeie puternică și curajoasă, dar uneori era tristă și singură. Pentru mine era important să fiu alături de ea, să o ascult și să o consolez.”, a mai spus românca.