Povestea unui român rămas fără loc la ATI. „Vă rog, ajutaţi-ne. E singura lui şansă”. Rudele, nevoite să îi caute un loc în ţară

România a înregistrat astăzi cel mai mare număr de decese provocate de infecția cu coronavirus din ultimele 24 de ore. Este vorba despre 203 persoane. Situația din secțiile ATI din țară devine din ce în ce mai gravă, iar pacienții nu își mai găsesc loc în spitalele din apropierea reședinței.

RomaniaTV.net
11 nov. 2020, 20:02
Povestea unui român rămas fără loc la ATI. „Vă rog, ajutaţi-ne. E singura lui şansă”. Rudele, nevoite să îi caute un loc în ţară

În secția ATI a spitalului judeţean din Piteşti există zeci de persoane aflate într-o stare gravă. Unul dintre pacienți a fost așezat cu fața în jos, fiind singurul mod în care i se putea îmbunătăți saturația de oxigen. Lângă el se află un bărbat care are nevoie disperată să respire.

Citește și:Medicul Mihai Craiu: „Suntem pe marginea prăpastiei, dar nu realizăm”. Ce se întâmplă cu minorii infectaţi

În salon, pacienţii sunt dezbrăcaţi şi poartă scutece. Unii sunt sedați, iar alții încearcă din răsputeri să își smulgă masca de oxigen de pe față. Doctorii sunt copleșiti de situația, iar orele tot mai multe și mai grele de muncă își lasă amprenta. Toate cele 15 paturi ale secției sunt ocupate, la fel și cele 12 din TIR-ul montat în curtea unității medicale.

La Terapie Intensivă se aude doar sunetul aparatelor de susține a vieții, dar și gemetele pacienților care nu își doresc să moară. Unii dintre ei au capul acoperit de bule din plastic conectate la ventilatoare care îi ajută să respire.

Un pacient de 67 de ani, Toma Avrigean, se află internat în spitalul din Orăștie și are nevoie urgentă să fie internat la Terapie Intensivă, conform PRO TV. „Nu pot să respir cu masca de oxigen”. Acesta povestește cum medicii spun un singur lucru: ”Nu este loc la ATI”.

Mai mult decât atât, doctorii au transmis rudelor să încerce să găseasc un loc, într-un alt spital, la ATI. Soția și fiica acestuia au făcut apel la populație prin mai multe postări pe internet.

Maria Avrigean, soţia pacientului: “Vă rog din suflet să ne ajutaţi. Avem nevoie de ajutorul vostru. Vă rog să ne întindeţi o mână de ajutor”.

Alexandra Avrigean, fiica pacientului: “Am sunat peste tot, la toate spitalele, de la Timişoara, la Arad, la Sibiu, Cluj, Oradea, Alba – care este aproape – nu găsim nici măcar un loc. Toţi ne spun acelaşi lucru, că nu sunt locuri disponibile. Vă rog, ajutaţi-ne! Tati are nevoie urgentă să fie transferat. Asta e singura lui şansă”.

Conform procedurilor, când un pacient are nevoie de terapie intensivă spitalul unde este internat cere ajutor la Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei de la Ciolpani. Acolo, există situaţia cu toate locurile libere în secţiile ATI din ţară şi de acolo se decide unde poate fi transferat bolnavul. Există soluţii şi pentru cazul în care paturile de terapie intensivă vor fi toate ocupate – dar deocamdată nu suntem în această situaţie, susţin cei responsabili.